Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Моніторинг інформаційних загроз 2018

Моніторинг інформаційних загроз 2018

Блоги
Укрінформ
Доктрина інформаційної безпеки України передбачає постійний моніторинг загроз національним інтересам і національній безпеці в інформаційній сфері.

Із початку 2018 року Міністерство інформаційної політики виявило, проаналізувало та спростувало у відкритих джерелах ряд фейкових і маніпулятивних повідомлень, які є загрозами національній інформаційній безпеці. Зокрема:

  • фейк “Україна включила Естонію до списку офшорів”;
  • маніпулятивний звіт Amnesty International;
  • блокування українських активістів у соціальних мережах через скарги російських тролів;
  • фейк “українці радіють смертям у Кемерово”;
  • публікації “НА Харьков” та “Политнавигатора”, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу;
  • фейковий канал ГУР МО в Telegram;
  • фейки про Україну від журналістів міжнародних видань у Москві;
  • фейк про підрив автомобіля з бійцями НАТО на Донбасі;
  • пов’язування України з діяльністю ІДІЛ;
  • містифікація про трьох мертвих канадських солдатів в Україні від росЗМІ;
  • фейк «Шотландский парламент аплодує візиту українського фашиста»;
  • публікація архіву з 3 млн твітів російських тролів;
  • зміна політики Telegram щодо персональних даних;
  • візит “представників громадських організацій США” до Криму.

“Україна включила Естонію до списку офшорів” — січень 2018

Російські джерела активно розповсюджували неправдиву інформацію про те, що Україна, нібито, включила Естонію (уряд і громадянське суспільство якої активно допомагає Україні в боротьбі з агресором) до переліку офшорних зон.

https://regnum.ru/news/2369664.html

Інформація, проте, не є правдивою, свідченням чому є законодавство України:

Крім того, через деякий час до даної постанови Уряду були внесені зміни, метою яких було вдосконалення регулювань процесів оподаткування.

Маніпуляції у звіті Amnesty International про ситуацію із правами людини у світі — лютий 2018

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International 22 лютого 2018 року опублікувала звіт про ситуацію із правами людини у світі в 2017 році. Звіт містив маніпулятивні звинувачення на адресу України, зокрема і через погіршення стану дотримання прав людини в Криму, що вже 4 роки має статус окупованої території. Відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на території Криму покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.

Звіт містить такі маніпуляції:

1. AI звинувачують Україну в порушенні прав громадянки України Дар’ї Мастікашевої, цивільної дружини експерта “Федерального інформаційного центру “Аналітика і безпека” (РФ) Сергія Соколова.

Мастікашева була заарештована СБУ в серпні минулого року за звинуваченнями в організації вербування громадян України для проведення провокацій на території РФ.

Пізніше, дії ФСБ повністю підтвердили ці звинувачення — Сергій Соколов був заарештований ФСБ за тими самими підозрами.

https://lb.ua/…/387595_sbu_zaderzhanniy_fsb_sokolov_stoit.h…

Розповсюджені в медіа матеріали (фото), щодо, нібито, її побиття чи застосування до неї наркотичних чи психотропних засобів, можуть цілковито бути банальним фотошопом. Оскільки раніше той самий Сергій Соколов сфабрикував нібито докази підриву #MH17 американськими спецслужбами:

2. У звіті AI вчергове озвучуються звинувачення щодо “таємних тюрем СБУ”, доказів про існування яких у відкритому доступі так представлено і не було.

Крім того, у звіті наголошується, що “Подкомитет ООН по предупреждению пыток не пустили в места принудительного содержания на территориях на востоке Украины, подконтрольных самопровозглашённым и поддерживаемым Россией Донецкой народной республике (ДНР) и Луганской народной республике (ЛНР)”.

Однак відповідальність за порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях несе держава-окупант.

3. За словами AI, редакції “Страна” і “Вєсті” відомі “критическим освещением действий украинских властей и их политики в отношении конфликта в Донбассе”. Однак у звіті замовчується той факт, що колишні і теперішні представники цих двох редакцій також відомі своїми тісними зв’язками з одіозними фігурами колишньої влади та представниками російського істеблішменту (зокрема, з Олександром Клименком, який знаходиться в розшуку та є фігурантом справи про держзраду).

4. AI критикує Україну за те, що парламент так і не ратифікував “Стамбульську конвенцію” про запобігання та боротьбу з насильством по відношенню до жінок та домашнім насильством, до якої Україна приєдналася в 2011 році.

У той же час, не озвучується той факт, що 6 грудня був прийнятий Закон України “Про внесення змін в деякі закони України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”, який криміналізував домашнє насильство та посилив відповідальність за нього. У той же час, в Росії було навпаки декриміналізовано домашнє насильство.

5. AI свідомо критикує Україну за погіршення стану прав людини в Криму, знаючи, що українська влада не здійснює своїх функцій на окупованих територіях.

Цікавим фактом є те, що, фактично, обговорюючи питання прав громадян і викрадення кримсько-татарських активістів у контексті проблем України, правозахисна організація свідомо порушує законодавство Росії, згідно якого заборонено оскаржувати анексію Криму публічно. Більше того, ряд фізичних осіб та організацій було покарано, згідно російського законодавства, за такі самі дії. Однак, жодних претензій до AI російська влада не висуває.

Слід ще раз підкреслити, що вся повнота відповідальності за порушення прав людини в Криму лежить на керівництві Російської Федерації.

6. AI звинуватила Україну в порушенні прав громадян Південного Судану через, нібито, постачання зброї до цього регіону.

Звинувачення на адресу України в контексті постачання зброї до Південного Судану є маніпулятивними, що було озвучено в ряді коментарів у ЗМІ.

В той же час, коли Україна у багатьох матеріалах безпосередньо звинувачується в постачанні зброї, у великих звітах Amnesty International за 2016 рік дуже важко знайти бодай одне згадування про Росію. Хоча обсяги зброї, яку постачає Російська Федерація до Південного Судану, користуючись корумпованими схемами через Уганду, обчислюється сотнями мільйонів доларів.

Блокування українських активістів у соціальних мережах через скарги російських тролів — березень 2018

Сторінки розслідувачів з InformNapalm у Facebook систематично блокувалися через скарги російських тролів. МІП звернулося з цього приводу до Європейського офісу соціальної мережі:

Безпідставний бан сторінки блогера Мартіна Бреста.

Продовження блокувань українських блогерів через діяльність російських ботів.

Українці, нібито, сміються над смертями дітей в Кемерово — кінець березня 2018

Поширення цього наративу було спрямоване на відволікання уваги від самої трагедії, від встановлення реальної кількості жертв і пошуку реальних винуватців. У результаті, кінцевою метою є використати страшну трагедію для підбурювання нової хвилі ненависті до українців.

Публікації “НА Харьков” та “Политнавигатора” — квітень 2018

Міністерство інформаційної політики повідомило Службу безпеки України стосовно наявності в публікаціях сайтів “Політнавігатор” та “Новостное агентство Харьков” ознак розпалювання міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі, розв’язання агресивної війни та посягання на територіальну цілісність України.

Питання свободи слова та вільного доступу до інформації не мають бути підставами толерування розповсюдження ненависті.

Створення фейкового каналу ГУР МО в Telegram — квітень 2018

У російському сегменті Telegram запущено десятки українських каналів. Серед них було ідентифіковано фейкові канали українських державних органів.

Фейки про Україну від журналістів міжнародних видань у Москві — травень 2018

Міжнародні ЗМІ, зокрема видання The New York Times, викривлюють офіційну інформацію від української сторони. Створенням таких «фейків» про Україну здебільшого займаються журналісти міжнародних видань з Москви.

Підрив автомобіля з бійцями НАТО на Донбасі — травень 2018

Провідні російські ЗМІ розповсюджували фейки з позицій так званого ДНР щодо вибуху автомобіля з військовослужбовцями НАТО. Основною метою цього наративу є атакування процесу підготовки введення миротворців на Донбас та роздмухування ненависті до них серед місцевого населення.

Спроби Росії пов’язати Україну та ІДІЛ — травень 2018

Із 2013 року Москва активно намагається «промити мізки» світовій спільноті, щоб вона повірила у зв’язок між Україною і джихадистами. Це означає, що Кремль планував просувати військові кампанії, як в Україні, так і на території Сирії. Російські спецслужби і засоби масової інформації, що знаходяться під їх контролем, згодом поширюватимуть фальшиві новини про бійців ІДІЛ, які нібито беруть участь в бойових діях на Донбасі, про транзитні бази терористів в різних містах нашої країни — від Харкова до Одеси, — про кримських татар, які борються на стороні джихадистів в Сирії тощо.

Росія в інформаційному полі намагається пов'язати Україну та ІДІЛ з 2013 року - Золотухін

Містифікації про трьох мертвих канадських солдатів в Україні росЗМІ — травень 2018

#PutinAtWar: NATO Soldiers Not Killed in Eastern Ukraine

“Шотландский парламент аплодує візиту українського фашиста” — червень 2018

Проросійські канали розповсюджують інформацію, що нівелює роль українських політиків на міжнародних заходах.

Публікація архіву з 3 млн твітів російських тролів — серпень 2018

Американський сайт FiveThirtyEight, який спеціалізується на статистичному аналізі, в кінці липня опублікував датасет із 3-ма мільйонами твітів російських тролів — результат роботи двох професорів Clemson University Дарена Лінвіла та Патріка Воррена. Вони витягнули ці твіти з аккаунтів, які твіттер визнав пов’язаними з російською «фабрикою тролів» — Internet Research Agency, — і виклали у відкритий доступ для обробки іншими користувачами.

Головний меседж дослідників — кампанії з дезінформації, які проводять російські спецслужби через мережу своїх фейкових акаунтів, не закінчилася на виборах 2016 року: за рік після виборів вони опублікували більше твітів, ніж за рік перед. Їхні інформаційні атаки продовжуються і сьогодні.

Після викладення датасету у відкритий доступ користувачі виділили ще кілька цікавих моментів. По-перше, вони підтвердили початкове відкриття Ліндела та Воррена — тролі залучені в складну і заплутану атаку Росії на політичні дебати в США та деяких інших країнах по сьогоднішній день.

По-друге, російські тролі були настільки «прокачені», що брали участь у процедурних темах (дебати і дати виборів), у той же час інші зосереджувалися на унікальних темах їхнього ідеологічного поля.

По-третє, США була далеко не єдиною країною, на яку була направлена атака. 8000 твітів стосувалися Канади, а сплески їх активності співпадали із важливими подіями, такими як стрілянина в Квебекській мечеті 29 січня 2017 року. Тролі також активно публікували записи із підтримкою позицій популістських партій в Італії і поширювали «вірусні антисемітські теми» в Ізраїлі.

Дослідники також повідомили, що видалення твітів акаунтів, ідентифікованих Twitter як тролі, не несе особливої користі, адже шкоду вже було завдано, а для попередження майбутніх атак непогано було б використати інформацію з попередніх.

Зміна політики Telegram щодо персональних даних з введенням можливості надавати персональні дані на вимогу суду — серпень 2018

На сайті месенджера Telegram, у главі про випадки поширення особистих даних користувачів, з’явився пункт 8.3 «Правоохоронні органи», який звучить так:

«Якщо Telegram отримує судове рішення, яке підтверджує, що ви підозрюєтеся в тероризмі, ми можемо розкрити вашу IP-адресу та номер телефону для компетентних органів. Досі такого не траплялося. Коли це станеться, ми включимо це в піврічний звіт про прозорість, який опублікуємо в каналі: https://t.me/transparency»

У той же час, ми не можемо бути впевнені в тому, наскільки теперішня адміністрація месенджеру Telegram дійсно співпрацює з владою держави-агресора. При цьому офіційні українські органи не мають жодних правових важелів впливу на популярні зараз платформи онлайн-комунікацій (Google, Facebook, WhatsApp, Viber, Telegram та інші). Причина цього криється у відсутності відповідного законодавства в Україні.

У зв’язку з цим, на даний момент, немає офіційних доказів того, що переписку українських громадян у Telegram будуть читати правоохоронні органи держави-агресора за запитом. З іншого боку, небезпека цього нікуди не зникла.

Результати моніторингу інформаційного простору протягом року свідчать про використання ФСБ месенджера Telegram як однієї з найбільш ефективних платформ для використання у своїх спеціальних операціях.

Візит “представників громадських організацій США” до Криму — вересень 2018

Російські та деякі міжнародні ЗМІ поширюють інформацію про візит “представників громадських організацій США” до Криму, що начебто свідчить про визнання ними півострова в складі Росії.

У повідомленні наведено перелік таких громадських організацій, як Організація Американсько-Радянської дружби (ще з 1983 року), Асоціація лікарів-ветеранів та Демократичний клуб Санта-Клари…

Розкручування російськими ЗМІ теми «СБУ-ІДІЛ» — вересень 2018

Прес-служби російських державних органів і ЗМІ все частіше поширюють інформацію про нібито зв’язок між ІДІЛ, Службою безпеки України та Правим Сектором та вербування ними російських громадян задля здійснення терактів.

МІП продовжує здійснювати моніторинг інформаційних загроз, актуальну інформацію про які можна знайти у Facebook за хештегом #MIPmonitoring.

Дмитро Золотухін

medium.com

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-