На шляху до перемоги над раком: вчимося його попереджати

На шляху до перемоги над раком: вчимося його попереджати

Аналітика
Укрінформ
Хоч онкологія і розвивається надзвичайно швидко, але кращого способу побороти рак, ніж його профілактика поки не існує

Щороку лише в Україні фіксують понад 130 тисяч нових випадків захворювання на рак, а у світі – 18 мільйонів, про що свідчать дані українського МОЗу і ВООЗ. При цьому майже щодня у ЗМІ з’являється інформація про чергові відкриття у лікуванні раку. Але українські фахівці говорять, що серед численних наукових відкриттів у цій галузі трапляються багато сумнівних, спекулятивних і ніким не перевірених. Або ж таких, що взагалі не мають нічого спільного із науковими дослідженнями. Існує декілька напрямів, за якими розвивається сучасна онкологія. Це хірургія, хіміотерапія, таргетна терапія (в основі якої лежить персоналізоване лікування пухлин, коли моделюється її генний портрет і визначається, що саме на неї впливає), а також імунотерапія (засновники підходу цього року отримали Нобелівську премію). Останні наукові відкриття так чи інакше пов’язані з усіма цими напрямками.

Однак серед фахівців частіш за все обговорюється імунотерапія, як найменш шкідливий для організму метод лікування. Адже метод ґрунтується на стимулюванні імунної системи людини у тому місці, де вона не спрацювала як належить. Якщо коротко, то у нашому тілі існує група клітин, які називаються Т-лімфоцити. Вони розпізнають будь-яку загрозу і знищують її. Але у випадку з раком вони чомусь “відключаються” і просто не розрізняють злоякісну клітину. Імунотерапія якраз допомагає цим захисним клітинам “прозріти” і почати знищувати злоякісні клітини (детальніше про імунотерапію Укрінформ писав ТУТ).

Ігор Бондаренко, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри онкології та медрадіології Дніпропетровської медичної академії говорить, що імунотерапія раку та її застосування при лікуванні хворих на різних стадіях і при різних видах пухлин залишається найбільш вагомим відкриттям за останні роки. Хоча він також наголошує на важливості розвитку високоточної терапії пухлин.

Ігор Бондаренко
Ігор Бондаренко

“Якщо говорити, приміром, про рак молочної залози, то вже існує група нових препаратів, які блокують сигнал до безконтрольного поділу злоякісних клітин на рівні клітинного ядра і дозволяють досягти значно кращого терапевтичного ефекту при одночасному зниженні кількості та важкості ускладнень. Все це призвело до суттєвого збільшення безрецедивного та загального виживання хворих на рак молочної залози”, – переконує онколог. 

За словами, професора Бондаренка, у цьому ж ключі розвивається і діагностика. “Важливе значення мало розшифрування геному людини і молекулярне профілювання пухлин. Це дало можливість значно краще підбирати препарати для лікування у конкретних ситуаціях (раніше ж всю групу хворих лікували майже однаково) і отримало назву персоніфіковане лікування раку. Завдяки молекулярно-генетичним тестам, які зараз стали доступнішими, можна передбачати, які лікарські засоби будуть більш ефективними”, – говорить онколог. А ще наголошує, що найважливішим практичним методом у боротьбі з раком залишається рання діагностика пухлин та звернення хворих за допомогою на ранніх стадіях.

Притому, що онкологія складає лише 1% загальної кількості медичних спеціальностей, обсяг наукових досліджень і випробувань в цій медичній галузі складає близько 20% усіх медичних досліджень. Тобто рак – великий виклик і людство активно з ним бореться.

Наприклад, Марія Кукушкіна, старший науковий співробітник науково-дослідного відділення пухлин шкіри та м’яких тканин Національного інституту раку говорить, що за останні 7 років відбувся дуже серйозний прорив у лікуванні меланоми. Передусім на останній четвертій стадії, яка завжди мала несприятливий прогноз.

Марія Кукушкіна
Марія Кукушкіна

«Цьому сприяла таргетна терапія (лікування з допомогою препаратів, які діють на конкретну мутацію клітин) та імунотерапія, яка дозволяє Т-лімфоцитам розпізнавати і боротися з раковими клітинами. Результати цих двох методів набагато кращі, порівняно з хіміотерапією. Якщо хіміотерапія при мієломі шкіри ефективна приблизно для 10% хворих, то імунотерапія та таргетна комбінована терапія – для 35% хворих”, – зазначає Марія Кукушкіна.

Лікарка відмічає, що у світі існують і більш ефективні комбінації імунотерапії, але відповідні препарати в Україні поки не зареєстровані. «Головною проблемою залишається дуже висока вартість такого лікування. Існує певна програма по імунотерапії, яка дозволяє купувати препарати дешевше, але навіть при цьому йдеться про величезні кошти (сотні тисяч гривень. – Ред.). Ситуація в Україні не зміниться доти, доки не з’явиться страхова медицина, що покриватиме повністю все медичне обслуговування», – підсумовує Марія Кукушкіна.

Про практичні досягнення лікування раку в Україні розповідає Олексій Ковальов, професор, завідувач кафедри онкології Запорізької медичної академії післядипломної освіти, експерт МОЗ України. Він переконаний, що основними напрямками розвитку сучасної української онкології повинні бути як високотехнологічні методи лікування, так і профілактичні онкологічні заходи.

Олексій Ковальов
Олексій Ковальов

“Ми вже зареєстрували в МОЗ України метод радіоемболізації печінкової артерії. Це дуже ефективна сучасна технологія, яка була раніше недоступною в нашій країні. Лікування здійснюють шляхом введення за допомогою ангіографа дрібних радіоактивних частинок - мікросфер в печінкову артерію. Ці мікросфери проникають в метастази печінки, осідаючи в кровоносних судинах поруч з пухлиною, і поступово знищують її невеликими дозами опромінення. Щоправда поки жодного хворого в Україні за цим методом ще не лікували – наразі триває підготовчий етап до роботи фахівців і обладнання. Найближчим часом цей метод почнуть використовувати в Національному інституті раку. Для України це велике досягнення, а для хворих – великий шанс на одужання”, – говорить Олексій Ковальов.

Але лікар підкреслює, що глобальна боротьба проти раку починається не в операційних і не у хіміотерапевтичних відділеннях онкодиспансерів. Перемогти рак можливо тільки за допомогою профілактики і скринінгу, метою якого є виявлення і лікування передпухлинної патології.

“Яскравим прикладом перемоги профілактичної онкології є сучасна модель скринінгу раку шийки матки, яку застосовують в Євросоюзі з 2015 року. Йдеться про скринінг на основі виявлення вірусу папіломи людини (ВПЛ), який в 100% випадків асоціюється з раком шийки матки. Раніше для скринінгу застосовували цитологічний метод, при якому матеріал для дослідження діставали шляхом біопсії під час гінекологічного обстеження. Ця процедура була складною, дорогою, займала багато часу, супроводжувалась великою кількістю хибних результатів і була неприємною для багатьох жінок. Більшість жінок просто ігнорували участь в скринінгу і тому в нашій країні так багато занедбаних випадків і така велика захворюваність на жіночий рак”, – пояснює професор.

Тепер цю проблему вирішує нова європейська (шведська) технологія, основою якої є процедура самозабору матеріалу для аналізу. Жінки можуть одержати інструмент для самозабору у лікаря в будь-якому лікувальному закладі, який приєднається до цієї профілактичної програми. Після самообстеження, яке проводиться в домашніх комфортних умовах і триває 2-3 хвилини, жінка відсилає інструмент в сертифіковану лабораторію. Метод, за твердженням лікаря, показав дуже велику чутливість.

“Європейські жінки високо оцінили таку модель і тому майже 90% жіночого населення в цих країнах приймає участь в ВПЛ-скринінгу саме на основі самозабору. Ця модель вже показала дуже високі медичні і економічні результати. Для країн з обмеженими ресурсами охорони здоров’я модель ВПЛ-скринінгу на підставі самозабору є найбільш прийнятною і економічно обгрунтованою”, – розповідає Олексій Ковальов. За його словами, широке розповсюдження подібних профілактичних програм в Австралії привело до того, що в цій країні така хвороба, як рак шийки матки не виявляється вже декілька років

“Якщо ми реалізуємо таку ж модель в Україні – у нас сформується ціле покоління жінок, які не знатимуть, що таке рак шийки матки. Це прорив для української онкології! Київська і Запорізька області стануть пілотними у впровадженні нового скринінгового методу, а потім ми поширимо його на всю Україну”, – додає Олексій Ковальов.

Іншими словами, лікарі вже можуть в окремих випадках вилікувати людину від раку, а от перемогти хворобу глобально можна лише за рахунок профілактики, ранньої діагностики та онкологічного скринінгу. Тобто, знову повертаємося до загальновизнаного – відвернути хворобу, навіть таку підступну як рак, набагато простіше, ніж її вилікувати.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-