Цьогоріч Національна

Цьогоріч Національна "гаряча лінія" зафіксувала близько 20 тисяч звернень

Укрінформ
Цьогоріч за допомогою Національної "гарячої лінії" громадські активісти зафіксували близько 20 тисяч звернень, 90% скарг стосуються проблеми домашнього насильства.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила президент громадської організації "Ла Страда-Україна" Ольга Калашник.

"До нових тенденцій ми відносимо дзвінки, які стосуються сексуального насильства в шлюбі. Говорячи про загальну кількість дзвінків, в цьому році ми отримали майже 20 тисяч звернень. 90% всіх звернень стосуються саме проблеми домашнього насильства. 82% телефонуючих  - це жінки, 18%  - чоловіки. Більше всього, якщо говорити про види насильства, це психологічне насильство, фізичне насильство, економічне і сексуальне. В цьому році майже на 50% збільшилась кількість дзвінків від жінок, які говорять саме про згвалтування і систематичне насильство з боку чоловіка. І це саме той вид насильства, який є важким для ідентифікації як з боку самої постраждалої, також і з боку оточення. На сьогодні в суспільстві продовжує існувати думка в тому числі і в представників державних структур, що подружній секс - це обов'язок і згвалтування в шлюбі не може бути",-  зауважила представниця "Ла Страда-Україна".

Разом з тим Калашник зазначила, що українське суспільство розвивається і "все більше розуміння того, що інтимна сфера спілкування є важливим елементом подружнього і партнерського життя", а "культура згоди" має змінити "культуру згвалтування".

"Ми отримали 143 дзвінка в цьому році - це самі ті дзвінки, які стосуються згвалтувань у шлюбі. На перший погляд ця цифра є невеликою, але тут треба усвідомлювати, що явище є латентним і те, що жінки можуть його ідентифікувати для себе, а тим паче наважитись розказати  - є дуже великим кроком", - зазначила вона.

Окремо Ольга Калашник відзначила тенденцію до насильства жінок щодо в інтернеті - мова тут йде про погрози, розповсюдження інтимних фото,  маніпуляції та контроль.

Читайте також: Верховний Суд скасував постанову Ради про звільнення скандального судді

Національна "гаряча лінія" є потужним сервісом  підтримки і допомоги постраждалим, а також ефективним інструментом моніторингу і оцінки, який дозволяє виявити наявні тенденції насильства щодо жінок в Україні.

Як повідомлялось, сімдесят років тому, 10 грудня 1948 року, ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. 

Вона стала першим універсальним міжнародним актом з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості - рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші. У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо.

В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів. Нині чимало країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-