Синод УПЦ КП обговорив, із чим іти на Об’єднавчий собор

Синод УПЦ КП обговорив, із чим іти на Об’єднавчий собор

Укрінформ
У регламенті Об’єднавчого собору має бути враховано, що він є архієрейським й право голосу матимуть лише українські ієрархи – члени Собору.

Про це йдеться у журналі засідання Синоду Української православної церкви Київського патріархату.

“Під час підготовки регламенту Собору має бути враховано, що це є архієрейський Собор єдиної помісної автокефальної Української православної церкви, тому право голосу повинні мати лише українські ієрархи – члени Собору. Присутність духовенства, чернецтва та мирян можлива лише без вирішального голосу”, - ідеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що участь делегатів від духовенства, чернецтва та мирян з правом вирішального голосу передбачає проведення Помісного собору, представництво на якому можливе лише на основі рівності та пропорційності (в залежності від кількості парафій), що ускладнює процедуру скликання Собору, особливо у визначений строк.

Також в УПЦ КП зауважили, що оскільки участь в Об’єднавчому соборі братимуть ієрархи УПЦ КП, УАПЦ та ієрархи від Московського патріархату в Україні, президія Собору повинна включати представників від цих церков, зокрема – Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета як Предстоятеля УПЦ КП.

“Висунення кандидатур на предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ повинно відбуватися за процедурою, що буде затверджена Собором і передбачатиме, що кожен кандидат повинен під час висунення отримати відкриту підтримку визначеного процедурою числа членів Собору. Один член Собору може висловити підтримку лише одному кандидату. Кількість кандидатур визначиться за підсумками процедури висунення”, - розповіли в УПЦ КП.

Читайте також: Павленко не виключає, що Об'єднавчий собор може тривати кілька діб

Як повідомлялося, раніше радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко розповів, що архієреї православних церков України, запрошені для участі в Об'єднавчому соборі, зможуть прийти на Собор у супроводі священнослужителя й представника або мирян, або чернецтва.

17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання Українській православній церкві автокефалії.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.

5 грудня Президент Петро Порошенко поінформував, що собор відбудеться 15 грудня у Святій Софії.

Фото: cerkva.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-