У МОЗ пропонують дозволити підліткам самостійно обирати лікаря

У МОЗ пропонують дозволити підліткам самостійно обирати лікаря

Укрінформ
МОЗ виступив з ініціативою прийняти закон, що вводить у систему охорони здоров’я термін “підліток”, що, зокрема, дозволятиме дітям у віці з 10 до 18 років, самостійно обирати лікаря і підписувати з ними декларації.

Про це повідомляється на сайті відомства.

“Пропонуємо долучитись до громадського обговорення проекту закону, який нарешті запровадить в українську охорону здоров’я термін “підліток” і чітко окреслить права підлітка (з 10 до 18 років) на медичне обслуговування, таємницю та інші не менш важливі та властиві для цього віку аспекти. На сьогодні діючі нормативно-правові акти не передбачають чітких процедур щодо особливостей реалізації підлітками (дітьми 10-18 років) своїх прав у сфері охорони здоров’я”, - зазначили у МОЗ.

У відомстві підкреслюють, що підлітки потребують особливої уваги.

“Діти у цьому віці проходять критичний перехідний період життя, який супроводжується бурхливим темпом росту, фізичними і психологічними змінами.

Для вдосконалення порядку реалізації прав неповнолітніх у сфері охорони здоров’я та підвищення уваги держави до дітей віком від 10 до 18 років МОЗ України пропонує проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я”, - наголосили у МОЗ.

У МОЗ пояснили, що після прийняття законопроекту в законодавстві України з’явиться термін «підліток» - держава визнає особливий статус дітей у віці від 10 до 18 років.

“Закон передбачатиме, що неповнолітні зможуть укладати правочини щодо реалізації права на охорону здоров’я, зокрема - самостійно обирати лікарів, що надають первинну допомогу, і підписувати з ними декларації. Неповнолітні зможуть самостійно звертатися за наданням медичних послуг, у тому числі - до приватних клінік. Також з 16 років підлітки матимуть право на таємницю про стан свого здоров’я: батьки матимуть право на доступ до медичної інформації лише за згодою підлітків”, - зазначили МОЗ.

Читайте також: Гройсман презентував план медреформи на 2019 рік

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ України запрошує молодь долучитися до Робочої групи з питань співпраці з підлітками та молоддю у сфері охорони здоров'я. Робоча група розроблятиме механізм взаємодії міністерства і молодіжних громадських організацій на засадах партнерства, відкритості та прозорості. Також вона вивчатиме та займатиметься системним аналізом і прогнозуванням стану здоров'я, соціально-психологічних процесів у молодіжному середовищі, узагальнюватиме пропозиції, що надходять від молодіжних та дитячих громадських організацій, студентів тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-