Ще одна премія для Олега Сенцова

Ще одна премія для Олега Сенцова

Аналітика
Укрінформ
В числі лауреатів премії Європарламенту проти тоталітаризму на сьогодні здебільшого українці. А все через несамовитого сусіда

Учора нашому Олегу Сенцову, за абсурдним звинуваченням запротореному в російську в’язницю, присудили ще одну премію — цього разу від міжнародного проекту «Платформа європейської пам'яті та сумління». Нею нагороджуються люди, які борються з тоталітаризмом, відстоюючи верховенство закону і прав людини. Мета фундаторів премії — привернути увагу до борців з антидемократичними режимами й жертв політичних репресій.

«Платформа європейської пам'яті та сумління» - це міжнародний проект, покликаний досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті та не допустити відновлення тоталітаризму на європейських теренах. Проект був створений 2011 року у Празі під час саміту прем'єр-міністрів Вишеградської групи та схвалений Європарламентом і Радою ЄС. Наразі платформа об’єднує 57 організацій з 20 країн світу (Швеція, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Німеччина, Нідерланди, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Румунія, Болгарія, Франція, Україна, Молдова, Ісландія, Албанія, Канада та США). Її учасники займаються дослідженнями тоталітарних режимів, документуванням свідчень, просвітою та інформуванням.

Від України до Платформи у 2012 році приєдналися Меджліс кримськотатарського народу та Центр досліджень визвольного руху. У 2014 році членство у Платформі отримав Український інститут національної пам'яті, а у 2015-му - Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». В 2016 році новим членом організації став Фонд збереження історії Майдану (Україна).

Тобто цей проект виник не за один день, він є результатом тривалої роботи європейських політиків та організацій, які спільно піднімають питання недостатньої уваги до тоталітарного минулого Європи, передусім Центральної та Східної. Зокрема, це Платформа закликала засудити комунізм на рівні з нацизмом. Наслідком стало прийняття таких документів, як Празька декларація про європейське сумління та комунізм (2008) і Декларація про злочини комунізму (2010).

Цілком логічно, що в рамках “Платформи європейської пам'яті та сумління” існує ця спеціальна відзнака для людей, які чинять опір сучасному тоталітаризму. Символічно, що першим цю премію у 2014 році отримав наш співвітчизник, лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв. У 2015-му її отримали російські опозиціонери брати Олексій та Олег Навальний, переслідувані путінським режимом. Лауреатом премії за 2016 рік став венесуельський політичний діяч Леопольдо Лопес, ув’язнений нині лідер венесуельської демократичної опозиції. У 2017 премію отримав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, колишній політичний в’язень Кремля, якого разом з іншим заступником голови Меджлісу Артемом Чийгозом звільнили за сприяння президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана рік тому.

І ось 2018-ий рік — премія знову на рахунку українця — нашого співвітчизника, Олега Сенцова, засудженого в 2015 році в Росії на 20 років в'язниці за абсолютно надуманими звинуваченням “у тероризмі”.

Нагадаємо, раніше Олег Сенцов став також лауреатом престижної правозахисної нагороди – премії Європейського парламенту "За свободу думки" імені Андрія Сахарова. Крім того, МЗС Польщі присвоїло Сенцову нагороду Pro Dignitate Humana ("За людську гідність"). А муніципалітет Парижа у вересні цього року надав Сенцову статус почесного громадянина міста, визнаної столиці європейської свободи.

Отже, боротьба за Олега продовжується.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-