Mein Kampf по 400 грн на Майдані і «урок антисемітизму» в якості решти

Mein Kampf по 400 грн на Майдані і «урок антисемітизму» в якості решти

Аналітика
Укрінформ
Закон передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду нацизму. А поліцейські, які ходять повз цю ятку ледь не щохвилини, зобов’язані реагувати за власною ініціативою

На столичному Майдані Незалежності, біля Головпоштамту (де тепер магазин “Розетка”) стоять п’ять яток — з сувенірною продукцією, колекційними монетами, значками, книгами. На перший погляд, нічого особливого — звичайні собі ятки для туристів, але якщо детальніше роздивитись, що там продають — можна як мінімум здивуватись. Ось наприклад, столик по центру — з книгами, корінні кияни його дещо іронічно називають куточок антисеміта. Хоча, якщо розібратися, це не смішно. Тут в продажі — усяка-різна література, включно з забороненими в Україні книгами на кшталт Mein Kampf Адольфа Гітлера.

Так от, «куточок антисеміта» існує на Майдані, в серці столиці України, вже двадцять з лишком років. А повз ходять туристи — сотні, якщо не тисячі, щоденно. Міліція-поліція періодично виганяє з Майдану цю публіку, але вони щоразу повертаються. Чому? Як? А тому що, як видно, ніхто цих випадків не розслідує, не з’ясовує, звідки і в якій кількості поступає «товар», а відтак – хто ж замовляє «музику»?

"Куточок антисеміта" на Майдані Незалежності

Нагадаємо: пряма заборона на друк і розповсюдження Mein Kampf діяла в Україні з 2009 року, але в 2015 році постанову Національної експертної комісії з етики скасували, а саму комісію — розпустили. Тоді ж в 2015 році парламент прийняв закон “Про засудження тоталітарних режимів в Україні”, але і він прямо не забороняє продаж нацистської літератури — в ньому йдеться про символіку, пам’ятники та топоніми на честь діячів тоталітарних режимів.

Укрінформ звернувся по коментар до юриста Дмитра Богуславського, який пояснив, що відсутність пункту про заборону друку і поширення книги Mein Kampf Адольфа Гітлера в законі “Про засудження тоталітарних режимів в Україні” не означає, що цю книгу можна друкувати і розповсюджувати. “В статті 436-1 Кримінального кодексу України сказано, що виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні передбачає кримінальну відповідальність. Звісно, теоретично можна говорити, що ця книга не пропагує нацистський режим, але, вивчаючи окрему справу, суд, дуже ймовірно, з цим не погодиться” - пояснює експерт. Отже, Mein Kampf Адольфа Гітлера в Україні ані друкувати, ані продавати — не можна.

Як продавці з Майдану “доносять людям правду”

Кореспондент Укрінформу пройшовся Майданом Незалежності в обід 12 листопада. Йдучи від вулиці Грінченка в напрямку метро, на першій ятці звертаємо увагу на сувеніри у вигляді липових водійських посвідчень із зображенням українських політиків — мера столиці Віталія Кличка, спікера парламенту Андрія Парубія та ще десятка інших обличь. Серед них — пластикова картка із зображенням Адольфа Гітлера (на фото нижче).

"Сувенірна" продукція на ятках

“Скільки це коштує?”, - цікавимось у продавчині. “20 гривень” - відповідає вона із кам’яною міною на обличчі.

Третя ятка — з книгами. Продавець на вигляд років 70-75 показує книгу Mein Kampf Адольфа Гітлера і підморгує вашому кореспондентові. Підходимо до ятки. На ній представлена доволі різна література. Поряд зі збіркою Василя Симоненка і “Кобзарем” Тараса Шевченка — скорочене і повне видання Гітлера. Обидва російською мовою, видані в Москві в 2002 році. Між іншим, в Росії друкувати праці Гітлера до 2002 року було дозволено. Але чому це досі відкрито продається в Україні? Тут же - “сучасний самвидав” - пачка листів, скріплених степлером, під назвою “Список замаскованих євреїв”. Це було надруковано в російському ж Краснодарі ще в 2001 році.

В асортименті - і Mein Kampf, і збірки Симоненка
В асортименті - і Mein Kampf, і збірки Симоненка

- До речі, в книзі Гітлера є дуже правильні слова, - починає довірливу розмову дідок-продавець, гортаючи сторінки.

- Серйозно?

- От дивіться. Читайте звідси і вдумайтесь в кожне слово, - каже продавець і простягає книгу, відкриту на 253 сторінці.

- Єврей завжди був паразитом на тілі інших народів. – агітує дід - І для України ця проблема актуальна — ви подивіться на нашу Верховну раду. У нас було п’ять президентів, і серед них — жодного українця, - розказує продавець і показує відому фотографію (ілюстрація нижче) — Петра Порошенка, Володимира Гройсмана і Арсенія Яценюка в Парламенті. А собі думається, Ющенко, виходить, також має єврейське коріння?..

Саме та 253 сторінка
Саме та 253 сторінка

- А чи знаєте ви, що цю книжку не можна продавати в Україні?

- Чому ж не можна? Дивіться, в квітні цього року Юрій Шаповал (історик, веде авторську програму на Українському радіо. Авт.) на весь світ розповідав про Mein Kampf. Я це сам чув, - продовжує продавець.

- І скільки коштує ця книжка? - питаюсь.

- 400 грн. Є і скорочене видання — воно по 50. Це кожному треба прочитати! І бажано, рази 4 — запам’ятати кожне слово напам’ять!

- Безперечно, - піддакую дідові-продавцю. Схоже, ми знайшли спільну мову.

- Минулого тижня на мене тут два жиди напали, - розказує він пошепки, - підійшли так з двох сторін і почали бити. Ребро мені зламали! Два навіть! Але ж хтось повинен людям правду доносити...

- А це ви на себе працюєте, чи є власник ятки?

- Я тут сам, звісно. До речі, в мене дома є ще Mein Kampf на німецький мові, оригінал. Я його за 600 доларів купив! - хвалиться дід.

А Гітлер...його ж прізвище — Шекельгрубер, на честь нього валюта ізраїльська названа, шекель! (Насправді, Шикльгрубер. - Авт.). Він створив країну Ізраїль! - розповідає продавець і протягує мені книжку під назвою “Адольф Гітлер — засновник Ізраїлю”.

- Тобто єврей-Гітлер написав погромну книгу про свій народ?

- Ну да! - вигукує дід, радіючи, що його нарешті зрозуміли.

В цей момент безперспективність розмови стала вже зовсім очевидною. Схоже, продавець — або унікально тренований провокатор, або має проблеми з психікою. І тим не менше, чому поліція за 20 з лишком років досі його з Майдану не прогнала раз –і назавжди? Не кажучи вже про те, щоб встановити, хто насправді там «рулить»? Запитаємо безпосередньо в них.

Реагувати на продаж Mein Kampf патрульна поліція зобов’язана і без заяви

Шевченківське відділення поліції знаходиться в 300 метрах від «куточка антисеміта», на вулиці Прорізній 12. Прямуємо туди.

На вході сидить черговий. “Чи відомо вам про все це і що має робити в такому випадку поліція?” - запитали ми.

- Потрібна заява - відповів черговий - Будете писати?

- Звісно ж будемо.

- Тоді зачекайте в коридорі, до вас спустяться.

5 хвилин чекаємо... 10... 15... Нарешті до нас вийшов співробітник, який представився Романом Войчуком. “Цей дід — відомий персонаж. Ми його періодично звідти проганяємо, останній раз це робили кілька місяців тому. Але він постійно повертається. Схоже, доведеться знову його ганяти. Добре, пишіть заяву” - каже Роман Войчук.

Головне управління Нацполіції м. Києва
Головне управління Нацполіції м. Києва

Заява — у відділку, тому тепер поліція зобов’язана відкрити справу. Промовистий факт: на написання заяви пішла рівно година часу. Тепер необхідно ще занести до відділку аудіозапис нашої розмови з людиною, яка знає правду про походження слова «шекель», але обов’язково на... диску CD-R. Це щоб її можна було долучити до справи. Цікаво, чи вони десь продаються ще, такі диски? Адже мода на них скінчилась років 10 — 15 тому.

Між тим, те, що на столичному Майдані Незалежності досі торгують «Гітлером», - пряма халатність поліції. Юрист Дмитро Богуславський пояснив, як має діяти поліція в подібних випадках:

“Поліція починає розслідування злочинів ("відкривати справу") або за власною ініціативою, або за повідомленнями громадян (заява), інформацією в ЗМІ тощо. Теоретично можна подати заяву в поліцію (для цього її навіть писати не треба - достатньо дати пояснення у поліцейському відділенні) і розпочнеться слідство. Якщо ж справу не порушать, можна звернутись до суду, і суд з ймовірністю 99% зобов'яже поліцію порушити справу. Такого заходу впливу як попередження в цьому випадку не передбачено - уявіть собі, поліцейський бачить як хтось гвалтує жінку (закінчений злочин) і замість того, аби притягати винного до кримінальної відповідальності, виносить йому попередження” - пояснює Дмитро Богуславський. А нас, нагадаємо, у відділку змусили подавати письмову заяву.

Втім, потрібна письмова заява, чи достатньо усного звернення — питання другорядне. Проблема лишається стара: на Майдані, відомому в усьому світі, щоразу уже протягом багатьох років, і зокрема у 2018-му, майже у п’яту річницю Революції гідності, торгують ксенофобською, забороненою в Україні літературою, яка цю саму людську гідність брутально принижує і правоохоронці, схоже, ніяк не можуть не лише в деталях це розслідувати, але й просто цьому завадити. Ви кажете, що візьмеш з психічно хворої людини? А лікувати. Принаймні, зробити якось так, щоб у неї не було можливості ганьбити Україну і українців. Бо якщо потрібна ідеальна ілюстрація до слова «ганьба» - та маємо якраз те саме.

Микола Романюк, Київ

P.S.: Насправді купити книгу Mein Kampf — не проблема. Її активно пропонують в інтернеті — на популярних платформах онлайн-оголошень OLX, Prom.ua та на американській Amazon. Google пропонує придбати цю книгу в сотнях дрібних книжкових інтернет-магазинах, серед яких є як російські, так і українські.

Скрін-шот пошуковика - шукаємо "Купити Mein Kampf"

Ціни — різні, від 10 до 30 доларів в залежності від видання. Крім того, текст Mein Kampf можна безкоштовно завантажити з інтернету, як з сайтів з українським доменом, так і з російських. Це все що, неможливо заблокувати, як блокують дитячу порнографію? Не віриться…

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-