Ієрархи УПЦ МП на зустрічі із Президентом заявили про шалений тиск - Павленко

Ієрархи УПЦ МП на зустрічі із Президентом заявили про шалений тиск - Павленко

Укрінформ
Петро Порошенко провів зустріч із частиною ієрархів Української православної церкви Московського патріархату, які підтримують надання Україні Томосу про автокефалію.

Про це розповів радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко в ефірі телеканалу "Прямий".

"Прибули (на зустріч із Президентом - ред.) представники того крила УПЦ МП, у якому якраз схвально ставляться до ідеї автокефальної Української православної церкви, які підтримують створення такої церкви, планують спільно йти на собор (об'єднавчий собор - ред.) і творити спільно цю церкву. Вони говорили також про шалений тиск, який на них чиниться, тому на їх прохання не розкриваєм їхніх імен", - зазначив Павленко.

Водночас він зауважив, що Президент ще кілька тижнів тому ініціював зустріч з ієрархами УПЦ МП й кожному архієрею Московського патріархату було надіслано запрошення на зустріч в "Українському домі" 13 листопада о 14 годині.

"Це мала бути зустріч з усім єпископатом, з усіма архієреями УПЦ МП для того, щоб можна було поінформувати про ті зустрічі, які відбувалися в Константинополі, про угоду, яка була підписана (з Вселенським патріархом - ред.), зняти можливо всі питання, які накопичилося в архієреїв, зокрема щодо того, що процес створення Єдиної помісної православної церкви буде добровільним, мирним, держава всіма силами протидіятиме провокаціям і спробам розхитати цей мир", - розповів радник Глави держави.

Водночас, за його словами, після ситуації, що склалася з проведенням зустрічі, "закрадається підозра, що ті, хто не хотів такої зустрічі, - або звіряли годинники з Москвою, або отримували звідти інструкції".

Читайте також: ЗМІ: Порошенко провів зустріч із частиною ієрархів УПЦ МП

Як відомо, 13 листопада в "Українському домі" мала відбутися зустріч Президента Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП, проте у запланований час вона не розпочалася.

Проте згодом стало відомо, що у резиденції предстоятеля УПЦ МП на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври 13 листопада розпочалося чергове засідання Синоду УПЦ МП, на якому було засуджено рішення Священного синоду Константинопольського патріархату щодо встановлення його юрисдикції на території України та вирішено припинити з ним євхаристійне спілкування. Також Собор єпископів УПЦ МП ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духівництва та мирян УПЦ МП до процесів надання Томоса про автокефалію української православної церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-