Дифтерія: ЦГЗ заявляє про “погану тенденцію”

Дифтерія: ЦГЗ заявляє про “погану тенденцію”

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні зростають показники захворюваності на дифтерію: з початку 2018 зафіксовано вже 7 випадків, тому фахівці посилюють епідемічний нагляд за поширенням цього небезпечного інфекційного захворювання.

Про це Укрінформу повідомив директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта.

“Зараз ми налагоджуємо епідемічний нагляд за дифтерією у всіх регіонах. У нас відбувся семінар за участю експертів ВООЗ. Як результат - на кінець листопада заплановано випуск нового наказу МОЗ, що регулюватиме контроль за дифтерією. Зокрема, він впроваджуватиме нові стандарти діагностики, лікування дифтерії, забезпечення протидифтерійними сироватками. Як далі поширюватиметься дифтерія в Україні, тяжко спрогнозувати. Це — складний процес моделювання”, - наголосив Курпіта.

За його словами, цього року в Україні було зафіксовано 7 випадків дифтерії, минулого - жодного.

“Нас турбує, що зростає захворюваність. Це погана тенденція. На жаль, вакцинація від дифтерії в нашій країні є серйозною проблемою. У цьому році лише 48 % дітей отримали повний курс вакцинації проти дифтерії та лише 38 % дорослих отримали ревакцинацію.

Читайте також: В Україні з початку року зареєстрували сім випадків дифтерії

Він підкреслив, що ревакцинацію дорослим треба проходить щодесять років.

За його словами, дифтерія активізувалася у всьому світі.

“Активізація дифтерії у світі загалом сталася, зокрема, через антивакцинальні настрої. Також зросла кількість дитячого населення на планеті. Відповідно -зросла потреба у вакцинах, а їхня забезпеченість є проблемою. Зокрема, дуже значні потреби в імунологічних препаратах у таких країнах як Індія та Китай. Тож дефіцит вакцин спричиняє поширення цього інфекційного захворювання”, - наголосив Курпіта.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2018 року у Запорізькій області діагностували дифтерію у жінок 56 та 46 років, одна з пацієнток перебуває у тяжкому стані. Загалом, в Україні за дев’ять місяців 2018 року в Україні зареєстровано сім випадків захворювання на дифтерію, натомість у 2017 не було жодного. Єдиний спосіб захиститися від цієї недуги та запобігти небезпечним ускладненням — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (щодесять років). Максимальна кількість випадків зазвичай припадає на осінньо-зимовий період. Під час епідемії дифтерії в Україні 1991–1998 рр., яку спричинили низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутність ревакцинації дорослих, захворіло близько 20 000 людей, 696 із них померли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-