Агент ГРУ Чепіга-”Боширов” вивозив з України Януковича - ЗМІ

Агент ГРУ Чепіга-”Боширов” вивозив з України Януковича - ЗМІ

Укрінформ
Полковник російського розвідувального відомства ГРУ Анатолій Чепіга («Руслан Боширов»), якого Велика Британія підозрює в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича.

Про це Громадському повідомив колишній журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канєв, який брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat стосовно підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

«Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію. Принаймні про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича - Межигір’я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії», - розповів журналіст.

Читайте також: Скрипаль викривав російських агентів у чотирьох країнах НАТО — ЗМІ

За інформацією Канєва, саме за цю спецоперацію Чепіга отримав звання «Героя Росії».

Розслідувач розповів, що також звання «Героя Росії» за евакуацію Януковича із України отримав Олексій Дюмін - колишній охоронець Путіна.

«Потім ця особа була у міністерстві оборони, а нині - губернатор Тульської області. Про Дюміна всі кажуть, що він наступник Путіна. Так само мені відомо, що за евакуацію Януковича отримали нагороду також люди, які у подальшому склали кістяк ЧВК «Вагнера», - заявив Канєв.

Журналіст пообіцяв, що днями опублікує детальне розслідування із фактами участі Чепіги-«Боширова» в спецоперації з евакуації Януковича з України.

Раніше повідомлялося, що журналіст Канєв був змушений залишити Росію, бо його збиралися звинуватити в підготовці теракту проти президента Росії Володимира Путіна.

Видання The Insider і проект розслідувань Bellingcat 26 вересня повідомили, що справжнє ім'я Руслана Боширова, якого у Великій Британії підозрюють в отруєнні колишнього агента ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, - Анатолій Чепіга. Чепіга, за даними журналістів, є полковником ГРУ РФ і має звання «Героя Росії».

27 вересня журналісти російського видання «Коммерсант» повідомили, що знайшли знайомих Боширова, справжнє ім'я якого Анатолій Чепіга.

Раніше також повідомлялося, що на документах Боширова та Петрова були позначки, які свідчать, що вони - співробітники спецслужб.

5 вересня британські прокурори назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова. Британія запевняє, що вони - офіцери розвідки. 

Президент Росії Володимир Путін заявив, що це - цивільні громадяни й у їхній біографії «немає нічого кримінального». Пізніше російський телеканал Russia Today опублікував інтерв'ю з двома чоловіками, які назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим. Вони запевняли, що відвідали Лондон з туристичною метою.

Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо екс-президента Віктора Януковича. За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

У рамках судових дебатів двоє адвокатів Януковича попросили суд виправдати екс-президента-втікача. Водночас сторона обвинувачення, яка виголосила свою промову у дебатах ще 16 серпня, попросила у суду 15 років ув'язнення для Януковича.

Очікується, що сторона захисту закінчить оголошувати свої промови в рамках дебатів 10 жовтня. Також суд визначив, що на засіданні 12 жовтня з останнім словом має виступити сам Янукович. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-