Україна та індекс злочинності: в цілому втішно, а чи справедливо?

Україна та індекс злочинності: в цілому втішно, а чи справедливо?

Аналітика
Укрінформ
Україна в цьому рейтингу представлена трьома містами – Києвом, Харковом і Львовом, де злочинність не перевищила середній рівень

Днями стало відомо про оновлений рейтинг злочинності у світі, який складає сервіс Numbeo, і в який потрапили три українські міста – Київ, Харків і Львів. Із 327 міст у рейтингу Київ опинився на 130 місці у списку, Харків – на 139-му, а Львів – на 207-му. Власне присутність України у такому рейтингу в багатьох може викликати знизування плечима на кшталт – звісно у нас злочинність зашкалює, у Європі такого нема… Але варто лише уважніше придивитися до згаданого рейтингу, і по сусідству з нами знайдеться чимало європейських країн, а деякі – навіть із гіршими показниками. Тож Укрінформ вирішив детальніше вивчити цей рейтинг, а також дізнатися більше про рівень злочинності у згаданих українських містах порівняно з європейськими, на які ми звикли рівнятися.

Що таке Numbeo?

Numbeo – це одна з найбільших у світі баз даних про міста і країни. Компанія надає інформацію про умови життя, зокрема про вартість життя, охорону здоров'я, транспорт, злочинність і забруднення. Основна ідея ресурсу – використовувати «мудрість натовпу», щоб отримати найнадійнішу інформацію. Простими словами, Numbeo надає статистичний аналіз зібраних даних на основі опитувань. Її дані використовують такі знамениті медіа-ресурси як BBC, Time, The Week, Forbes, The Economist, Business Insider, New York Times, The Telegraph та інші.

Індекс злочинності, який складає ресурс, це оцінка загального рівня злочинності в певному місті чи країні. Індекс рівня злочинності нижче 20 розглядається як дуже низький, від 20 до 40 як низький, від 40 до 60 – середній, від 60 до 80 це високий, а вище 80 – дуже високий. Індекс злочинності так само базується на опитуваннях відвідувачів веб-сайту, а питання є аналогічними багатьом подібним науковим та державним дослідженням. Водночас база даних містить і протилежний показник – індекс безпеки. Що вищий показник безпеки, то безпечнішим є місто.

Розробники сайту інформують, що у деяких країнах уряди мають детальну статистику, засновану на ряді зареєстрованих злочинів на душу населення. Та вона є особливо корисною для порівняння злочинів між двома містами цієї країни, але вони не настільки корисні, якщо порівнювати різні країни, оскільки люди в деяких країнах набагато частіше повідомляють про злочин, ніж в інших країнах або ж дані можуть бути підроблені державними установами.

Львів безпечніший, ніж Київ, і навіть – ніж Париж чи Брюссель

Зазначимо: це рейтинг типу, чим вище місце – тим гірше. Отож, у рейтингу злочинних міст Київ посів 130 сходинку з індексом 47,9, Харків – 139-те з індексом 46,77, а Львів – 207 з індексом 39, 92. Здавалося б, злочинність у розвинених країнах мала б бути на порядок нижчою, ніж в Україні. Але ні – зовсім поруч з нами опинилися Лондон на 132-му місці з індексом 47,75 та Стокгольм – на 133-му з індексом 47,58. А Париж і взагалі перевершив нашу столицю за рівнем злочинності, опинившись на 92 місці з індексом 52,95. Недалеко від нього й Брюссель – на 101 сходинці з індексом 51,31. Тобто, як бачимо, кореляції рівня злочинності з рівнем благополуччя годі й шукати. А якщо перевести наші показники в більш узагальнені, то в Києва та Харкова – середній рівень злочинності, а у Львова, порівняно з іншими 327-ма містами в рейтингу, – і взагалі низький.

Цікаво, що порівняно з минулорічними показниками, Київ та Львів погіршили свої позиції. У 2017 вони опинялися на 134 та 211 місці відповідно з індексом 50,05 та 40, 87. Лише Харків покращив свою позицію – рік тому він займав 113 сходинку з індексом 52,46.

Найнебезпечнішим містом світу, за даними Numbeo, є Сан-Педро-Сула, що в Гондурасі. Натомість найбезпечнішими виявилися міста Абу-Дабі (ОАЕ), Доха (Катар), Базель (Швейцарія), Сингапур (Сінгапур) та Квебек (Канада).

Та не Київ, а саме Харків був і залишається лідером за злочинністю

Та все ж на відміну від зовнішніх рейтингів внутрішню ситуацію краще знатимуть наші фахівці. Укрінформ запитав екс-керівника Управління по боротьбі з організованою злочинністю Валерія Кура про те, як він оцінює рівень злочинності наших міст, порівняно з містами інших більш розвинених країн?

Валерій Кур говорить, що питання рівня безпеки – це як і питання рівня життя, річ суб’єктивна. Тому є відмінності у тому, що вкладають у це поняття люди з інших країн і українці.

Легенда УБОЗ Валерій Кур

“Рівень напруженості в населення багато в чому залежить від його адаптації. Те, що відбувається на Донбасі, в зоні бойових дій, – зовсім інакше сприймається у Львові чи Києві і звичайно в самому Донбасі. Тому, треба говорити про різне поняття небезпеки. За кордоном, приміром, небезпека часто пов’язується з біженцями, які потрапили до Європи з менш розвинених країн. Останнім часом вони там і роблять “злочинну погоду”. А все інше населення є заручниками цих 1-2% біженців. Зараз, наприклад, за словами моїх колег, ситуація в Берліні є дуже напруженою”, – каже Валерій Кур.

“Я б ні в якому разі не сказав, що Львів є одним із найсерйозніших центрів злочинності в Україні. Інша річ, що він претендує бути в числі європейських міст. А іноземці, які його часто відвідують, оцінюють Львів на рівні з іншими європейськими містами, висуваючи претензії. Є ще момент – Львів розташований близько до кордону, а кордон курується злочинним світом. Свого часу ми вели оперативне розслідування, і виявили, що митник на кордоні за день може заробити більше, ніж будь-який співробітник карного розшуку в столиці за місяць, або й за рік.

Взагалі, злочини легше скоювати у великих мегаполісах, де зосереджено дуже багато людей, які не є власне мешканцями мегаполісу, а також велика кількість транспорту. Скажімо, дрібні кишенькові крадіжки – світові столиці, і наша також, тут б’ють всі рекорди. Примітивний вид грабунків “у підворіттях” теж притаманний спальним районам столиці. У районах, де сконцентровано багато навчальних закладів, скоюється чимало злочинів, націлених на підлітків. Але однозначно не можна сказати, що Київ – найбільш криміногенне місто в Україні. А от у Харкова завжди була «перевага» щодо злочинності, тут добре зберігалися традиції російського злочинного світу, більше – ніж в Одесі чи у Львові.

У Києві завжди багато так званих “гастролерів”, значна кількість злочинів пояснюється цим. Я Київ у цьому контексті поставив би в одну лінію з країнами Латинської Америки, де взагалі відсутня протидія злочинності на рівні кишенькових, квартирних крадіжок. А це дуже підвищує їхню кількість – у нас і заявники не дуже вірять поліції, і поліція навчилася, як робити так, щоб люди якомога менше зверталися”, – підсумовує оперативник «зі стажем».

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-