Україна вже на фінішній прямій отримання Томосу - Порошенко

Україна вже на фінішній прямій отримання Томосу - Порошенко

Укрінформ
Процес надання автокефалії Українській православній церкві уже вийшов на фінішну пряму.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі із екзархами Вселенського патріархату архієпископом Даниїлом Памфлійським зі США та єпископом Іларіоном Едмонтонським з Канади, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Українці сотні років молилися за те, щоб мати Українську помісну православну церкву. І взори українців були спрямовані до Матері-Церкви і Константинополя. Мені приємно, що Господь почув наші молитви і приємно, що ми спільно, особливо за останні три роки пройшли цей шлях, і в рамках цього шляху зараз вже можемо казати, що вийшли на фінішну пряму”, - сказав Президент.

Порошенко також подякував Вселенському патріархові Варфоломію “за мужність і мудрість”, які були ним продемонстровані у зв’язку з призначенням екзархів в Україну.

Читайте також: Порошенко зустрічається з екзархами Вселенського патріархату

У свою чергу архієпископ Даниїл Памфлійський зауважив, що він з єпископом Іларіоном приїхали нині до Києва як представники Вселенського патріарха Варфоломія і одночасно священного Синоду Вселенської патріархії для того, щоб “продовжити працю над уже вирішеним питанням, що початок процесу надання автокефалії Українській православній церкві розпочався”.

“Ви чітко підмітили - ми є на прямій, котра іде до фінішної лінії”, - звернувся архієпископом до глави Української держави.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-