Журналісти вимагають публічного звіту про розслідування вбивств Гонгадзе і Шеремета

Журналісти вимагають публічного звіту про розслідування вбивств Гонгадзе і Шеремета

Укрінформ
Журналісти і правозахисники вимагають від силовиків публічного звіту щодо перебігу розслідування вбивств Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на сайті "Детектор медіа" у 18-ту річницю зникнення Гонгадзе.

"Ми звертаємося до керівників правоохоронних органів і вимагаємо максимально якісно і оперативно розслідувати найбільш болючі для суспільства справи вбивства Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета. Ми хочемо почути публічний звіт влади про хід цих розслідувань і чекаємо якнайшвидшого їхнього завершення і покарання винних", - ідеться у зверненні.

При цьому у зверненні наголошується, що без розслідування цих справ неможливо говорити про довіру до влади та правоохоронної системи "ні з боку журналістської спільноти, ні з боку українського суспільства".

Медійні та правозахисні організації також висловили занепокоєння тим, що фізична агресія і напади на журналістів частішають із наближенням виборів, а кількість розслідувань і вироків нападникам лишається на тому самому рівні і становить не більше 10% від кількості порушених справ.

Авторами звернення є Інститут масової інформації, "Детектор медіа", Центр громадянських свобод, Центр інформації про права людини, Інститут демократії ім.Пилипа Орлика, Донецький інститут інформації.

Як повідомляв Укрінформ, Георгій Гонгазде зник 16 вересня 2000 року. 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено обезголовлене тіло, в якому друзі і родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство».

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Читайте також: В Україні вшановують пам'ять Георгія Гонгадзе

Обвинувачений у вбивстві Гонгадзе колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач перебував у розшуку з 2005 року. Після його затримання Печерський райсуд Києва у 2013 році засудив Пукача до довічного позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив вирок без змін.

Проте у квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми.

У лютому 2015 року Генпрокуратура поновила досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які обіймали особливо відповідальне становище, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Відомий журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху автомобіля, за кермом якого він перебував.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-