Колишні учасники

Колишні учасники "Стоп цензурі!" хочуть створити аналогічну платформу

Укрінформ
Напередодні Дня пам'яті Георгія Гонгадзе колишні учасники журналістського руху "Стоп цензурі!" заявили про намір створити аналогічну платформу з метою протистояти дезінформації у ЗМІ, зокрема і щодо висвітлення передвиборчої та виборчої кампаній.

Про це йшлося під час відкриття у Києві виставки плакатів 5-го Міжнародного конкурсу "Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни", присвяченої Дню пам'яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Колишні учасники руху "Стоп цензурі!" можуть стати учасниками подібного руху, який насправді ніколи не зупиняється, хоч і не має організаційного оформлення. Останнім часом, буквально півроку, до мене приходять люди, які слухають Громадське радіо (це не журналісти), і кажуть: "Чи не настав час або відновити "Стоп цензурі!" або утворити якийсь новий журналістський рух саме з огляду на дві виборчі кампанії, які наближаються?" Це - для наших розмірковувань, для наших дій і, звичайно, для розмірковувань нашої аудиторії", - сказав голова правління ГО "Громадське радіо" Андрій Куликов.

Заступник шеф-редактора порталу "Детектор медіа" Світлана Остапа наголосила на тому, що цензура слова нині не така прямолінійна, як раніше, - вона замішана на фейках, дезінформації, і журналісти мають протистояти цьому виклику і створити нову платформу у відповідь.

"Зараз дуже велика загроза для журналістів - це дезінформація і напівправда. Цьому треба протистояти правдивою інформацією, дотриманням журналістських стандартів. Протистояти дезінформації - це дійсно важливо для суспільства, а не для окремих політиків, чи окремих груп, чи окремих країн. І для того, щоб люди протистояли дезінформації і фейковим новинам, дуже важлива медіаграмотність - щоб люди розуміли, кому належить ЗМІ, на кого працює, щоб було прозоре фінансування. Ми далі будемо над цим працювати, я і мої колеги", - зазначила Остапа.

Журналістка "Громадського телебачення" Настя Станко поінформувала, що обговорюється питання про створення навіть двох рухів.

Читайте також: На Майдані у підземці вшанують пам'ять усіх загиблих журналістів

"Один буде ситуативний, говоритиме про вибори без брехні, тобто що відбувається з виборчими процесами, бо наступного року у нас - парламентські і президентські вибори. І те, що відбувається у ЗМІ, не треба плутати з журналістикою. Треба моніторити, говорити, що в цьому неправда, що в цьому джинса, що заказуха, що політична реклама", - наголосила активістка.

Інший рух, за її словами, мав би говорити про захист журналістів, про утиски свободи слова. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-