Патрульним дали право

Патрульним дали право "виставляти" з квартири домашніх тиранів

Укрінформ
Правоохоронці, які приїжджають на виклик щодо вчинення домашнього насильства, відтепер зможуть на місці подбати про безпеку жертви.

Зокрема, їм надали право зобов’язати кривдника залишити місце проживання постраждалої особи або заборонити йому контактувати з нею. Як повідомила заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, відповідний наказ МВС України щодо термінових заборонних приписів у ситуаціях домашнього насильства набрав чинності 11 вересня, інформує прес-служба МВС.

"Цей документ є доволі важливим у світлі змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що будуть чинними вже на початку 2019 року й полегшать реалізацію положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищам", - сказала Ковальчук.  

Вона пояснила, що відтепер правоохоронці, які приїжджають на виклик щодо вчинення домашнього насильства, зможуть подбати про безпеку жертви, одразу виписавши кривднику терміновий припис.

Такий припис накладатиме на правопорушника зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; міститиме заборону на вхід та перебування в цьому місці; а також заборонятиме кривднику в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Відповідно, законодавчі новації дозволять негайно усунути загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи, повністю убезпечивши жертву від агресора.

Читайте також: За півроку надійшли близько 60 тисяч звернень про домашнє насильство - поліція

Як повідомила урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров'ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення. 

Припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції за результатами оцінки ризиків.

"Під час вирішення питання про винесення припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення", - додала Левченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-