Даріуш Яблонський, президент Польської кіноакадемії
Рішення Валенси змусить російську владу повернутися до справи Сенцова
08.09.2018 09:00

Нещодавно екс-президент Польщі, легендарний лідер польської “Солідарності” і нобелівський лауреат 1983 року Лєх Валенса оголосив про висунення українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. Усіляку підтримку Валенсі у цьому питанні надає саме Польська кіноакадемія.

В інтерв'ю власному кореспондентові Укрінформу президент Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський розповів про те, чому висунення Сенцова на здобуття цієї премії є важливим для Валенси, а також для усіх кіномитців.

УВЕСЬ СВІТ ЗАКЛИКАЄ ПРЕЗИДЕНТА ПУТІНА ЗВІЛЬНИТИ ОЛЕГА СЕНЦОВА

- Пане президенте, як польська кіноакадемія і ви особисто оцінюєте факт висунення екс-президентом Польщі Лехом Валенсою кандидатури Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру?

- Насамперед, я вдячний президенту Лєху Валенсі за цей шляхетний жест. Валенса, який вів нас до свободи в 1989 році, добре розуміє ідеалістів, які вірять у кращий світ. Мені здається, що він побачив це в Олегові Сенцові.

Польська кіноакадемія працювала з Лєхом Валенсою над подачею цієї заявки і ми дуже радіємо, що екс-президент прийняв таке рішення.

- Яким чином Польська кіноакадемія підтримує Лєха Валенсу у справі Олега Сенцова?

- Президент Лєх Валенса як лауреат Нобелівської премії миру є однією з осіб, яка має право висувати кандидатів на отримання Нобелівської премії миру. Таке право мають усі Нобелівські лауреати.

Президент Валенса розпочав процедуру офіційної подачі кандидатури, а ми його підтримуємо, надаючи йому інформаційні матеріали про Олега Сенцова. Зокрема, ми передали йому документальний фільм «Процес. Російська Федерація проти Олега Сенцова» режисера Аскольда Курова, який представлявся торік на кінофестивалі у Берліні. Цей фільм – дуже фахова документальна робота.

- Як ви оцінюєте шанси кандидатури Олега Сенцова на здобуття цієї нагороди?

- Це рішення Нобелівського комітету. Думаю, що тут важливими є два аспекти. На сьогодні, наше занепокоєння викликає, насамперед, здоров’я Олега Сенцова. Ми дуже глибоко віримо в те, що не станеться найгірше, оскільки Олег поклав на шальки терезів своє життя. Ми сподіваємося, що заклики з усього світу, адже про це вже говорить увесь світ, а не тільки кінематографісти, матимуть свій результат. Кінематографісти з усього світу – сотні, а пізніше тисячі осіб першими закликали звільнити Олега Сенцова.

Зараз звільнити Сенцова закликають політики. Президент Євроради Дональд Туск, відкриваючи саміт G7, закликав лідерів найвпливовіших країн до солідарності з Олегом Сенцовим. Згодом, президент Еммануель Макрон і канцлер Ангела Меркель закликали звільнити Сенцова. Нещодавно Держсекретар США Майк Помпео виступив на захист Олега. Увесь світ закликає президента Путіна звільнити Олега Сенцова.

СЕНЦОВ МОЖЕ БУТИ ВЗІРЦЕМ ДЛЯ ІНШИХ

- Як факт номінації Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру може вплинути на його звільнення і звільнення усіх інших українських політв’язнів, які перебувають у Росії?

- Думаю, дуже важливим є те, що така видатна постать в історії як Лєх Валенса першим вказав нам: дивіться, це така ж постать, як Лєх Валенса кількадесят років тому, це теж була людина, яку називали бандитом.

Глибоко переконаний, що це рішення Лєха Валенси змусить російську владу ще раз глянути на справу Олега

Ми знаємо, що заява Лєха Валенси була дуже серйозно сприйнята в усьому світі, вона також знайшла своє відлуння в Росії, де деякі ЗМІ зазначали, що Валенса висунув на здобуття Нобелівської премії миру особу, яка була засуджена за тероризм на 20 років таборів. Думаю, що це не переконливий аргумент. Слід пам’ятати, що Нельсон Мандела свого часу також був засуджений за тероризм. Я глибоко переконаний, що це рішення Лєха Валенси змусить російську владу ще раз глянути на справу Олега. Цей жест президента Валенси чітко ставить Олега Сенцова серед інших багатьох прекрасних постатей історії останнього століття. Валенса каже: подивіться, неважливо – винний чи ні, засуджений чи ні. Він говорить: подивіться, це – людина, яка може бути взірцем для багатьох інших людей. Попри те, що він давав свідчення під тортурами, незважаючи на те, що він вважає вирок несправедливим – він не має у собі ненависті. В останньому слові після оголошення вироку він виголосив прекрасну промову до росіян. Думаю, що це дуже важливий меседж: якщо світ не позбудеться своїх злих емоцій, які назбируються, то ми втратимо з поля зору важливе, і на що вказує Валенса: що і надалі є люди, які викликають величезний подив своєю відвагою, силою духу й одночасно мирним налаштуванням до інших людей, навіть до тих, від яких потерпали. Саме так я сприймаю жест Лєха Валенси.

Весь світ зрадіє, коли Сенцов знову з’явиться на кіномайданчику

- Пане президенте, якщо б ви мали зараз нагоду сказати Олегові Сенцову кілька слів від себе, щоб ви сказали?

- Хочу підкреслити, що місія кінематографістів – це знімати кіно, а не жертвувати своїм життям. Я дуже хотів би, щоб Олег Сенцов зняв свій наступний фільм. Знаю, що робляться кроки, аби він міг зняти фільм. І я сподіваюся: це є тим елементом, який призведе до того, що він не віддасть свого життя. Весь світ зрадіє, коли він знову з’явиться на кіномайданчику.

Юрій Банахевич. Варшава.

Фото надані Польською кіноакадемією

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-