Супрун назвала одну з найважливіших функцій сімейного лікаря

Супрун назвала одну з найважливіших функцій сімейного лікаря

Перелік
Укрінформ
Профілактика найпоширеніших хвороб в Україні є однією з найважливіших функцій сімейного лікаря.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Одна з важливих ролей, які відіграє сімейний лікар в житті кожного, - це запобігання найбільш поширеним в Україні хворобам. Зокрема тим, які спричиняють 80% смертей в Україні - раку, діабету та серцево-судинним захворюванням... Кількість візитів до лікаря - необмежена! Все оплачує НСЗУ (Національна служба здоров'я України). Профілактичні огляди, які включені до безоплатних послуг у вашого лікаря, - це ті базові речі, які має робити кожен у певному віці або ж при певних групах ризику, щоби зберегти своє здоров'я", - написала Супрун.

Вона зазначила, що причиною згаданих хвороб та смертей від них найчастіше є спосіб життя людини, а також надто пізні звернення до лікарів у випадку захворювання.

"Коли ви матимете свого лікаря, будете його регулярно відвідувати, спілкуватися з ним щодо будь-яких змін у стані здоров'я та проходитиме обстеження, він зможе вчасно виявити ризики. Сімейний лікар проконсультує, як поступово звільнитись від шкідливих звичок, де знайти додаткову допомогу і як перейти до здорового способу життя", - написала Супрун.

Так, в профілактичні огляди щороку входять дослідження на цукровий діабет для людей 45 років і старше при наявності факторів ризику; дослідження на ВІЛ для осіб від 14 років; дослідження на туберкульоз для всіх вікових груп при наявності факторів ризику.

Раз на два роки потрібно проходити огляд на рак молочної залози - для людей 50-69 років, при факторах ризику - з 40 років.

Читайте також: Задишка та діабет: Супрун застерігає від зайвої ваги

Один раз на 1-2 роки потрібно проводити дослідження на: гіпертонічну хворобу та серцево-судинні захворювання - жінкам від 50 років, чоловікам - від 40 років; колоректальний рак - жінкам і чоловікам від 50 років; рак передміхурової залози - чоловікам з 40 років в залежності від ступеня ризику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-