За підрахунками НБУ, міграція з України сягнула 8%

За підрахунками НБУ, міграція з України сягнула 8%

Укрінформ
Масштаби трудової міграції в Україні набули загрозливо високих розмірів для майбутнього економічного процвітання країни.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

«Національний банк вже двічі цього року привертає увагу суспільства до наслідків трудової міграції для нашої країни. Так, в Інфляційному звіті НБУ за січень 2018 року зазначалося, що частка мігрантів у населенні віком 15-70 років становить 8%. Якщо вірити цим оцінкам, то справді масштаби трудової міграції в Україні державі набули загрозливо високих розмірів для майбутнього економічного процвітання країни. Що, до речі, і підкреслено в Інфляційному звіті за липень цього року», - написав Данилишин.

Він зазначив, що нова хвиля трудової міграції з України зумовлена багатьма факторами, найважливішими з яких є військова агресія, глибока і тривала економічна криза, безробіття. Природно, що українці шукають перспективи вищих заробітків та кращих систем соціального забезпечення.

Данилишин зазначив, що рівень безробіття серед економічно активного населення в І кварталі цього року склав 9,7% (методологія МОП), а серед населення працездатного віку - 10%. І хоча ці показники дещо кращі, ніж за аналогічний період минулого року, все ж вони свідчать про те, що ситуація на вітчизняному ринку праці залишається напруженою. Отже, нинішня хвиля трудової міграції українців, по суті, є певним запобіжним клапаном в умовах низьких можливостей працевлаштування на достойні робочі місця на батьківщині.

Читайте також: Естонія видворила чотирьох українських заробітчан

«Що стосується зниження міграційних настроїв, то світовий досвід, в тому числі східноєвропейських країн, стверджує, що потрібно застосовувати комплексний підхід, зокрема: зосередитися на створенні гідних робочих місць; зміцнювати інститути влади; створювати умови для підвищення рівня зайнятості; підвищувати продуктивність праці і економіки в цілому. Для більш ефективного регулювання міграції нам необхідно впроваджувати ці фундаментальні ідеї», - наголосив Данилишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-