Костенко відмовився від коментарів: Я ще поговорю зі спецслужбами

Костенко відмовився від коментарів: Я ще поговорю зі спецслужбами

Фото
Укрінформ
Звільнений з російської колонії український активіст Олександр Костенко повідомив, що найближчим часом має ще поспілкуватися з українськими спецслужбами.

Про це він повідомив журналістам, які його зустрічали біля гуртожитку у Києві, де він тимчасово проживатиме, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я ще зараз не буду нічого коментувати тому, що... зі спецслужбами ще поговорю»,- сказав Костенко, відповідаючи на питання про наявність у нього російського паспорта.

Костенко прибув до Києва / Фото: Анатолій Сірик. Укрінформ

Також звільнений активіст не встиг відповісти на питання, чи є до нього претензії в СБУ по «справі 2014 року», коротке спілкування обірвала омбудсмен Людмила Денісова, яка повела звільненого українця до гуртожитку.

Відповідаючи на питання щодо самопочуття, Костенко повідомив журналістам, що почувається «як після тюрми» та «не дуже добре». Він також повідомив, що його зламана в російському ув'язненні рука продовжує боліти, потрібно її лікувати.

Костенко також висловив подяку усім, хто долучився до його повернення, зокрема МЗС, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, Президенту України Петру Порошенку.

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого 2015 року колишній кримський міліціонер та активіст Євромайдану Олександр Костенко був викрадений біля дверей власного під'їзду в окупованому Сімферополі невідомими людьми, які виявилися співробітниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. Наступного дня оперативники ФСБ змусили Костенка написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника "Беркуту" камінь, від удару якого у того залишився синець на передпліччі.

Після цього Олександр Костенко був визнаний винним у порушенні п."б" ч.2 ст.115 (умисне спричинення легкої шкоди здоров'ю) і ч.1 ст.222 (незаконне зберігання вогнепальної зброї) КК РФ і засуджений до 4 років і 2 місяців колонії загального режиму. 26 серпня "Верховний суд Криму" змінив термін покарання на 3 роки 11 місяців, виключивши з обвинувачення після апеляції пункт про носіння і придбання основних частин зброї. Повідомлялося, що під час тортур у Костенка була зламана рука, після чого він не отримував достатнього лікування.

3 серпня 2018 року Костенко вийшов з російської колонії після відбування покарання нібито за те, що він травмував співробітника кримського "Беркуту" під час Євромайдану в Києві.

За словами першого заступника голови Верховної Ради, Уповноваженого Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірини Геращенко, Олександр Костенко був звільнений тільки тому, що у нього закінчився термін ув'язнення.

Читайте також: Політв'язня Костенка зустріли в Києві

Згідно зі ЗМІ, Олександр Костенко разом зі Станіславом Красновим затримувалися Службою безпеки України у Києві 22 травня 2014 року як нібито учасники терористичної групи, що готувала диверсії в столиці. Зазначалося, що обоє колишніх працівників Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АР Крим прибули раніше в Київ з Криму для участі в акціях на стороні прибічників Євромайдану. Втім, згодом обоє опинилися на волі, а в лютому 2015 року Костенко поїхав до окупованого Криму, де був відразу затриманий ФСБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-