Ветерани АТО опинилися у групі ризику з гепатиту - МОЗ

Ветерани АТО опинилися у групі ризику з гепатиту - МОЗ

Укрінформ
У групі ризику захворіти на гепатит С опинилися ветерани АТО. Рівень захворюваності серед них становить до 10%.

Про це сказав голова Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта на брифінгу, присвяченому Міжнародному дню боротьби з гепатитами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, серед груп ризику останнім часом ми помічаємо наявність ветеранів групи АТО, оскільки у них є підвищений ризик травмування, переливання крові чи ін'єкцій в умовах бойових дій. За даними досліджень, які проводилися серед цієї групи, поширеність серед ветеранів АТО може сягати 8%, інколи 10%", - сказав Курпіта.

Він наголосив, від гепатиту С немає специфічної профілактики та не існує щеплень.

"Єдиними заходами запобігання є універсальні засоби: проводити своєчасний скринінг крові, проводити стерилізацію обладнання, використовувати одноразове обладнання, не застосовувати багаторазове обладнання, лікарям - змінювати рукавички, коли переходимо від одного пацієнта до другого, стерилізувати обладнання не тільки в лікарнях, а також в косметичних салонах. Ці загальні засоби, які встановлюються як для громадян, так і для суб'єктів господарювання, є надзвичайно дієвими для профілактики запобігання гепатиту С", - підкреслив Курпіта.

На побутовому рівні для профілактики захворювання потрібно використовувати лише індивідуальні засоби, які потенційно можуть контактувати з кров'ю: зубні щітки, леза для гоління, манікюрні ножиці тощо. За словами експерта, якщо послуги пов'язані з контактом з кров'ю, необхідно пересвідчитися, що вони надаються стерильними засобами: наприклад, татуювання, пірсинг, медичні маніпуляції. Якщо призначаються медикаменти, приймати їх перорально безпечніше, ніж робити ін'єкції. Також інфікуванню вірусами гепатиту С і В запобігає використання презервативів при статевих контактах.

Зараз в Україні, згідно з офіційним реєстром, налічується близько 53 тисяч хворих на гепатит С. Втім, за розрахунковими даними міжнародних експертів, 5% населення України, або 2 млн осіб, може бути інфікованим вірусом гепатиту С. Серед найпоширеніх груп ризику: споживачі ін'єкційних наркотиків, серед яких поширеність гепатиту С сягає 60%; особи, які надають сексуальні послуги за плату, серед яких поширеність 11%.

З огляду на поширеність захворювання, за словами голови ЦГЗ, наразі збільшується доступ пацієнтів до діагностики цього захворювання: по-перше, на первинній ланці медичної допомоги, де можна провести швидке тестування, а також підтвердження діагнозів, які стосуються полімеразної ланцюгової реакції.

Так, зараз в Миколаївській області спільно з організацією "Лікарі без кордонів" проводиться пілотний проект з використання сучасного обладнання для діагностики вірусного гепатиту С, який дозволяє встановити повноцінний діагноз з визначенням типу вірусу протягом 4 годин. У разі успішності проекту він буде поширений на всю Україну.

Читайте також: Супрун обіцяє лікування гепатиту С за рахунок держави та дешеві ліки

В той же час, за словам голови ЦГЗ, в Україні також офіційно зареєстровано 20 тисяч хворих на гепатит В. Проти цієї хвороби є сучасний метод профілактики - щеплення. Згідно з Національним календарем щеплень, вакцинація проти гепатиту В робиться тричі в дитинстві, і повністю захищає від цього захворювання у дорослому віці.

Щорічно 28 липня, у день народження американського вірусолога Баруха Бламберга, який отримав Нобелівську премію за прорив у вивченні етіології вірусних гепатитів (ВГ), у світі проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом. У 2018 році він проходить під гаслом «Діагностувати і лікувати гепатит». За даними ВООЗ, вірусними гепатитами інфіковані або перенесли їх у минулому до 2 млрд населення Землі. Особливу небезпеку для здоров'я людства становлять гепатити В і С, на які припадає 96% смертності від усіх видів вірусного гепатиту і які можуть протікати безсимптомно протягом тривалого часу. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов'язано саме з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусного гепатиту В і С. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-