Хресна хода МП: Банкову попереджають про можливі провокації за гроші Новинського

Хресна хода МП: Банкову попереджають про можливі провокації за гроші Новинського

Укрінформ
Представники громадськості занепокоєні можливими провокаціями під час хресної ходи Української православної церкви Московського патріархату у п'ятницю, 27 липня, з метою зриву отримання Томоса про автокефалію.

Про це наголошувалося в Укрінформі під час круглого столу, організованого ГО «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка».

«Ми розуміємо, що ця хода, яка передбачена в п'ятницю, може завершитись трагічно для багатьох людей. Ми повинні дати сигнал вжити всіх заходів: варто дати доручення Службі безпеці, іншим структурам, щоб не сталося те, що може бути, і те, що реально заплановане. Вадим Новинський (народний депутат від “Опоблоку” - Ред) приведе до крові зараз, щоб Україні не дали Томоса», - наголосив голова ГО ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан.

Він також повідомив, що у середу члени «Просвіти» передали звернення до Адміністрації Президента «з приводу тієї провокації, яка планується у п'ятницю».

У свою чергу, релігієзнавець,член-кореспондент Академії наук України Олександр Саган зазначив, що хресна хода УПЦ МП покликана, за його словами, продемонструвати ЗМІ в Україні і за кордоном, що «на сьогодні це нібито велика національна церква в масштабах всієї України».

Водночас він заявив, що володіє інформацію про те, що УПЦ МП планує залучити до своєї ходи і паломників із РФ.

«Чому на такі заходи масово пускаються люди із Росії, які нібито їдуть на паломництво в Лавру саме цього дня. Крім тих богомольних бабусь, скільки ще приїжджає небогомольних хлопців, які, можливо, мають якесь інше завдання, крім релігійного. Є велика небезпека провокацій, які можуть мати і трагічні наслідки», - зазначив експерт.

Учасники круглого столу закликали СБУ та інші правоохоронні органи не допустити провокацій і силових сценаріїв під час хресної ходи, запланованої на п'ятницю.

Як повідомлялося, у Києві 27-28 липня Українська православна церква Московського патріархату проведе заходи до Дня хрещення Київської Русі-України. Заплановано, що 27 липня на Володимирській гірці у Києві о 13.00 розпочнеться молебень, який очолить предстоятель УПЦ МП Онуфрій. Після цього, о 13.30 розпочнеться хресна хода від Володимирської гірки до Києво-Печерської лаври.

З нагоди відзначення 1030-ї річниці Хрещення Київської Русі Українська православна церква Київського патріархату проведе хресну ходу - Молитву за Україну та за єдину Помісну українську православну церкву 28 липня, яка розпочнеться об 11:30. Маршрут: Володимирський собор - бульвар Шевченка - вулиця Володимирська - Софіївська площа - Михайлівська площа - парк Володимирська гірка.

Читайте також: Голова ОУН назвав ходу Московського патріархату антиукраїнським шабашем

Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-