21 липня: народний календар і астровісник

21 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Прокопа – свято українського кропу; відпочинок понад усе і прощаймося з клопотами.  

Сьогодні великомученика Прокопія. Саме на святого Прокопа колись розпочиналося масове збирання зернових. У цей день кожен господар намагався нажати бодай один сніп. Про це засвідчують численні прислів’я і приказки: «На Прокопа приготуй плечі для снопа» або «На Прокопа має бути в полі копа». Було бажаним, щоб зажинки збігалися з повним місяцем і так званими «легкими», тобто жіночими днями – середою, п’ятницею чи суботою.

На Поліссі Прокопію служили молебень – щоб не було негоди. Не працювали в ні в полі, ні в лісі, щоб не викликати буревій, град, вихор, пожежу, блискавку. Іноді його називали «градовим днем». Існувало повір’я, що хто працює в цей день – обвариться. Заборонялося працювати жінкам, у котрих одне за одним помирали діти. Білоруси казали: «Пракоп бок прыпек». А ще цього дня українці до сходу сонця збирали кріп і мили ним голову, щоби вона не боліла. Також у цій воді купали хворих на енурез дітей – цей звичай був поширений на Харківщині. Прокопа вшановували не тільки українці, але й представники інших слов’янських народів. Приміром у Сербії Прокопа вважали своїм покровителем шахтарі. У Чехії вбачали у святому Прокопі того, хто за допомогою чортів прорив скелі. 

Іменинники сьогодні Прокоп, Олександр, Федір.

Сьогодні 8-9-ий місячні дні. Місяць продовжує перебувати в Скорпіоні. Дуже сприятливий час для очищувальних процедур, зміцнення здоров’я. Наш настрій сьогодні буде своєрідним тестом: якщо на нашому емоційному-психологічному небосхилі все гаразд – то ми знайдемо, чим себе потішити і порадувати. До того ж, не тільки себе, але й тих, хто поряд. Кого ж «крутитиме» – шукайте проблеми в собі, сходіть до храму. Завершується період Рака – слідом за ним підуть і сімейні проблеми. Проживіть цей день із задоволенням!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 – +7, а найтеплішим у 1936 –  +35,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-