10 липня: народний календар і астровісник

10 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Сампсона-сіногнія; чи йтимуть у найближчі 7 тижнів дощі та готуємось до сонячного затемнення.

Сьогодні преподобного Сампсона Странноприїмця. Святий Самсон був лікарем, цілителем і чудотворцем. Походив із заможної римської родини, але жив доволі скромно – після смерті батьків роздав усе своє майно, а рабів відпустив на волю. У нього було добре серце, тому лікував він здебільшого безкоштовно. Якось Сампсон зцілив від важкої хвороби самого імператора. Правитель хотів щедро віддячити лікаря, але той попросив збудувати натомість притулок для вбогих і немічних, своєрідний прообраз сучасного хоспісу. Там він до кінця свого життя опікувався хворими.

В народі Самсона називали Сіногнієм. У давнину на цю пору припадав сезон заготівлі сіна, але іноді траплялося, що починалися затяжні дощі й сіно починало чорніти і гнити. «На Самсона, – казали, – бійся мусона». Якщо йтиме дощ, то негодитиме сім тижнів – аж до бабиного літа. Також спостерігали: якщо навіть стара кішка починає гратися – на дощ; молодий кіт заграє з курами чи вилазить високо на дерево – також перед негодою. Якщо кіт згорнувся в клубочок і лапками приховав писок – похолодає, а коли вмивається, довго полизуючи лапку, - на суху погоду.

З іменинами вітайте Олександра, Володимира, Петра, Георгія.

Сьогодні 27-ий місячний день. За три дні – повний місяць і перше літнє сонячне затемнення. Гарний період для завершення давніх тривалих проектів, навчання, поглиблення раніше здобутих знань, набуття нових навиків. Висока вірогідність несподіваної зміни планів, графіків. Не сподівайтеся, що все йтиме по розкладу. Доведеться миттєво адаптуватися до нової ситуації, знаходити нові виходи. Не очікуйте зацікавленості сторонніх людей у ваших проблемах. Нині всі зайняті перелаштуванням власних життєвих програм. У клопотах та буденщині не забувайте насолоджуватись літом – воно ж бо таке швидкоплинне! Як казав Григорій Савич Сковорода, «за один лише рік гарненьке біле козеня перетворюється у смердючого цапа».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1958 році – +7,5, а найтеплішим у 1947 – +35,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-