Медзаклади

Медзаклади "первинки" самі визначатимуть зарплату лікарів

Укрінформ
Медичні заклади, що отримують кошти від Національної служби здоров'я за кількістю укладених декларацій з пацієнтами, самостійно визначатимуть рівень заробітної плати лікарів, медичного та іншого персоналу.

Про це на брифінгу, присвяченому реформі на первинній ланці меддопомоги, сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Медичні заклади, які працюватимуть із Нацслужбою здоров'я, не будуть обмежені старими тарифними сітками, штатними розкладами та іншими актами, які регулювали це. І коли до них прийде більше фінансування, то тільки дві людини будуть знати, скільки заробляє лікар: головний лікар та сам лікар, тому що заклади самі будуть встановлювати ті зарплати, які вони можуть встановити у себе, відповідно до тих доходів, які у них є", - зазначив Ковтонюк.

Як повідомив на брифінгу голова Національної служби здоров'я Олег Петренко, ті медзаклади "первинки", які укладуть договір з НСЗУ, зможуть розраховувати на вдвічі більший дохід, ніж є зараз. Так, за його словами, наразі середньозважений рівень медичної субвенції на первинній ланці становить 270 грн на одного пацієнта.

Читайте також: Гроші за пацієнтом: в Україні розпочали фінансування первинної ланки

Водночас, згідно з укладеними деклараціями, медзаклади "первинки" зможуть розраховувати на такі виплати від НСЗУ: за дітей віком 0-5 років - 1489 грн, за дітей віком від 6 до 17 років - 814 грн, за людей віком від 18 до 39 років - 370 грн, за людей віком від 40 до 64 років - 444 грн, за осіб віком 65 років та старше - 740 грн.

"Середньозважено - це 550 грн за людину", - наголосив Петренко.

Він поінформував, що друга хвиля укладення договорів з Національною службою здоров'я відбудеться з 25 липня по 15 серпня. Ті заклади, які укладуть у цей період договори з НСЗУ, отримають фінансування за новою моделлю вже з 1 жовтня. Третя хвиля укладання договорів з НСЗУ для "первинки" відбудеться у грудні 2018 року.

З 2020 року, згідно із законом про фінансової державні гарантії, за словами Петренка, медична допомога всіх рівнів має фінансуватися через Національну службу здоров'я, яка буде оплачувати медичні послуги, надані кожному конкретному пацієнту.

"Ми розраховуємо, що переважна більшість закладів укладуть договори з Нацслужбою, бо з 2019 року урядом не передбачається субвенції для первинної медичної допомоги. Відповідно всі заклади, які надають такий вид медичної допомоги, повинні укласти договори", - наголосив голова Національної служби здоров'я.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня набув чинності Порядок надання первинної медичної допомоги, згідно з яким українці отримають перелік чітко визначених медичних послуг на первинній ланці безоплатно. З середини липня 161 медичний заклад як комунальної, так і приватної власності отримає кошти від Національної служби здоров'я за кількістю укладених із пацієнтами декларацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-