З лікарями

З лікарями "первинки" вже визначилися 10 мільйонів українців

Укрінформ
Кількість українців, які уклали декларацію з лікарем первинної ланки, становить 10 мільйонів.

Про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у мережі Facebook.

"10 мільйонів українців обрали своїх лікарів! Це передусім мешканці тих областей, міст та сіл, які добре підготувалися до трансформації системи охорони здоров'я. Області-чемпіони кампанії, які обирали лікарів найактивніше, - це Вінницька, Полтавська, Харківська, Чернівецька та Житомирська", - написала Супрун.

Станом на ранок 26 червня на сайті електронної системи e-Health  зареєстровано 1262 медичних заклади, 22053 лікарів первинної ланки та 10 млн 102 тис. 559 пацієнтів, які вже мають укладену декларацію.

Супрун наголосила, що такі результати свідчать про те, що на місцях в реформуванні первинної ланки залучилися всі зацікавлені сторони.

"Місцева влада автономізувала медзаклади та забезпечила всім необхідним, керівники медзакладів підготували свої поліклініки і амбулаторії для підписання декларацій, медики активно працювали з мешканцями, пацієнти відповідально обирали своїх лікарів", - написала Супрун.

Утім, за її словами, при однакових умовах з лідерами кампанії по вибору лікаря відстають Сумська, Закарпатська, Черкаська, та Одеська області.

Читайте також: Супрун розповіла про епідемію туберкульозу в Україні

Супрун наголосила, що до 2019 року всі державні чи комунальні медзаклади первинної ланки мають перейти на нову модель фінансування, а також змінити на краще стандарти надання послуг.

"Важливо, щоб місцева влада розуміла, що гальмування автономізіції закладів і забезпечення потрібним оснащенням заважає громадянам отримувати якісніші медичні послуги, а лікарям - кращий заробіток", - наголосила очільниця МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 149 закладів первинної медичної допомоги почнуть отримувати фінансування від Національної служби здоров'я на підставі договорів за кількістю укладених з пацієнтами декларацій. За пацієнта віком від 18 до 39 років діє базовий тариф, який становить 370 грн, за дітей віком від 0 до 5 років діятиме віковий коефіцієнт 4 (1480 грн), віком 6-17 - віковий коефіцієнт 2,2 (814 грн); пацієнтів віком 40-64 років - віковий коефіцієнт - 1,2 (444 грн); за пацієнтів віком від 65 років - віковий коефіцієнт 2 (740 грн).

Водночас пацієнти, які ще не уклали декларацію з лікарем первинної ланки, будуть отримувати медичну допомогу на "первинці" в повному обсязі. Держава буде сплачувати за це медичним закладам до кінця року у вигляді субвенції 240 грн за кожного пацієнта. У наступному році базовий тариф планується підвищити до 450 грн.

Вибір лікаря відбувається виключно за бажанням пацієнта та не прив'язаний до місця реєстрації громадянина. Обрати лікаря можна в медичному закладі, на якому є позначка "Тут можна обрати свого лікаря".  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-