Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Хочу, щоб це почув кожен громадянин — ЛІКИ Є!

Хочу, щоб це почув кожен громадянин — ЛІКИ Є!

Блоги
Укрінформ
Сьогодні разом з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом провели розширену нараду щодо забезпечення громадян ліками.

До 2015 року дуже мало пацієнтів могли отримати бодай якісь ліки безоплатно. Недосконалість системи охорони здоров’я стала золотою жилою для корупціонерів – за даними СБУ до 40% коштів, або до 800 млн гривень виділених на ліки щороку переплачувалося і розкрадалося.

Наша команда разом з Урядом, міжнародними партнерами та пацієнтськими організаціями пройшли великий шлях для того, щоб якісні й доступні ліки почали потрапляти до українських лікарень. Звісно, проблеми є та їх багато. Проте ліки вже є в медзакладах та разом з трансформацією системи доступних препаратів ставатиме більше.

Великі зміни почались з 2016 року. Завдяки закупівлям через міжнародні організації, вдалося забезпечити набагато більше пацієнтів необхідним лікуванням.

Наприклад, Цитарабіну – це препарат для лікування онкогематології – ми закупили майже вдвічі більше за ті ж самі кошти. Така сама ситуація з багатьма іншими препаратами та вакцинами, яких тепер ми маємо вдосталь відповідно до календаря щеплень.

Дізнавайтеся про ліки, які закуповує держава,та коли вони будуть в Україні! Накази про розподіл закуплених ліків в регіони з’являються тут.

Ми впровадили Національний перелік лікарських засобів – препаратів від хвороб, на які найбільш часто хворіють українці. Лікарні мають закуповувати їх на 100%.

У Нацперелік увійшли 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від всіх розповсюджених хвороб – це кілька тисяч ліків від різних виробників, які будуть закуповувати лікарні. Все це для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, буде безоплатно.

Питайтеся про наявність ліків, які вам виписують. Завантажте мобільний додаток Ліки.Контроль, щоб перевірити, чи можете ви отримувати ці ліки безоплатно. Детальніше тут.

Щоб зробити ліки від хронічних хвороб доступнішими, ми запустили програму “Доступні ліки”. У програмі сьогодні 239 ліків – 47 ліків видаються повністю безоплатно, 192 – зі значними знижками. Їх можна в кожній третій аптеці країни.

З початку програми було видано 21 мільйон рецептів. Як результат – кількість викликів швидкої зменшилась на 17 тисяч, менше випадків з підозрою на інсульт та інфаркт, а також через приступи бронхіальної астми. Ми вважаємо, що це є перелам тенденції в жахливій ситуації з серцево-судинними захворюваннями. Програма тільки почалась, а сотні людей вже врятовано від інсультів та інфарктів. Дізнавайтеся більше про можливість отримати свої ліки тут.

Всі ці напрямки є частиною великої трансформації системи забезпечення українців ліками. Хочу, щоб це почув кожен громадянин – ЛІКИ Є ! Питайтеся про можливість отримати доступне лікування у своїх лікарів. Перевіряйте, чи оплачені ваші ліки державною. Якщо ви бачите, що вони можуть бути доступними, а в лікарні вам їх не надають – звертайтеся до департаментів охорони здоров'я. Якщо вам не допоможуть – повідомляте в Міністерство охорони здоров'я України!

Уляна Супрун.
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-