Кіберполіція викрила хакера, який зламував соцмережі

Кіберполіція викрила хакера, який зламував соцмережі

Укрінформ
Правоохоронці викрили хакера, який займався несанкціонованим втручанням в роботу облікових записів соціальних мереж та розповсюдженням шкідливого програмного забезпечення.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

«Працівники Карпатського управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України, за процесуального керівництва Львівської місцевої прокуратури №1, виявили факти несанкціонованого втручання в роботу облікових записів соціальних мереж та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, правоохоронці за цим фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Поінформовано, що житель Львівської області, володіючи необхідними навичками у сфері програмування, створив інтернет-сайт xakercki-poslygu[.]hol.es, на якому пропонував свої послуги щодо зламу облікових записів, електронних скриньок тощо. Усі листування між ним та клієнтами відбувалося за допомогою закритої спільноти, яку адміністрував чоловік у цій же соцмережі. Під час спілкування з клієнтами він також надсилав їм посилання на нібито форму зворотного зв'язку. 

Уточнюється, що натомість користувачі потрапляли на фішингову сторінку, за допомогою якої відбувалася компрометація логінів та паролів користувачів соцмережі.

Надалі хакер перевіряв отримані дані авторизації по всіх соцмережах та популярних веб-ресурсах. Отримавши доступ до облікових записів, він блокував власникам до них доступ шляхом зміни паролю. За повернення доступу зловмисник вимагав гроші. Суми, які він запрошував, коливалися в залежності від платоспроможності жертви.

Зазначається, що окрім цього, у цій же спільноті під виглядом додатку для зламу соцмереж, чоловік розмістив для вільного завантаження шкідливе програмне забезпечення, яке призначалося для несанкціонованого втручання в роботу мобільних телефонів з операційною системою «Android», у результаті чого хакер мав змогу переглядати телефонну книжку, фотографії та записи вхідних та вихідних викликів жертви.

Поліцейські за адресою фактичного місця проживання зловмисника провели санкціонований обшук. За результатами було вилучено комп'ютерну техніку, яку він використовував для протиправної діяльністі, а також мобільний телефон та додаткові носії інформації.

Наразі чоловіку вже оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361 КК України та одному факту за ч.1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-