МОЗ хоче скасувати щорічні медогляди держслужбовців

МОЗ хоче скасувати щорічні медогляди держслужбовців

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я пропонує скасувати щорічні профілактичні медогляди державних службовців. 

Про це повідомила у вівторок у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Відправили на підписання проект наказу, який скасовує щорічні профілактичні медогляди в держслужбовців. За умови узгодження документу з Національним агентством України з питань державної служби та Державним управлінням справами, ми позбавимося ще одного бюрократичного бар'єру. Державні службовці зможуть вільно, як і всі інші, консультуватися щодо стану здоров’я у свого сімейного лікаря та проходити справді потрібні обстеження", - йдеться у повідомленні.

За словами Супрун, з 2003 року всі держслужбовці мали проходити щорічні медогляди у медзакладах, до яких приписана їхня установа. Під цей наказ підпадають спеціалісти Адміністрації Президента, Секретаріату Верховної Ради, апарату Кабміну, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, працівники місцевих державних адміністрацій.

"Хворий ти або здоровий - якщо працюєш на держслужбі - змушений раз на рік проходити всіх лікарів без розбору, без права вибору медзакладу та можливості відмовитися", - зазначила Супрун.

При цьому вона підкреслила, що, по-перше, специфіка роботи держслужбовця не потребує регулярного огляду здорових людей всіма можливими лікарями. А по-друге, цей метод профілактики в принципі не визнається у розвинених країнах, де за станом здоров’я слідкує сімейний лікар, а профілактичні медогляди проводяться по групах ризику.

"Регулярні огляди держслужбовців в Україні здебільшого перетворилися на обхід всіх лікарів з папірцем, аби отримати відмітку "для галочки", а не дійсно якісне обстеження", - додала в.о. міністра.

Тож, за її словами, МОЗ пропонує скасувати цю процедуру. "Пропонуємо скасовувати цю процедуру. Держслужбовці, як і вся країна, мають включатися у зміни - самі обирати свого сімейного лікаря, регулярно та безоплатно його відвідувати, спілкуватися та отримувати рекомендації щодо необхідних для здоров’я і профілактики дій. По всій країні ми бачимо позитивні приклади, коли держслужбовці публічно підписують декларації з лікарями та заохочують інших", - наголосила Супрун.

Читайте також: Супрун обіцяє медикам позитивні зміни й гідну зарплату

Вона додала, що система, коли службове становище визначає, в якій лікарні ти маєш лікуватися, не може існувати в цивілізованій, європейській країні.

"Скасування цього наказу - один із необхідних кроків до руйнування системи розподілу на такі собі касти, коли службове становище визначає, в якій лікарні тобі лікуватися. Ми трансформуємо систему охорони здоров’я в єдиний медичний простір, де кожен отримає доступ до однаково якісних медичних послуг там, де йому зручно, а не куди приписали", - підсумувала чиновниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-