У Супрун обіцяють, що з липня медреформа запрацює на повну

У Супрун обіцяють, що з липня медреформа запрацює на повну

Укрінформ
Починаючи з липня 149 медичних закладів комунальної власності отримають фінансування від Нацслужби здоров'я на підставі укладених договорів. і таким чином, медреформа запрацює у повному обсязі.

Про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З липня нас чекає початок медичної реформи повною мірою. Вона розпочинається для 149 центрів первинної медико-санітарної допомоги у 20 областях України, на території, де живе 8 мільйонів людей. Ці 149 медзакладів та їх відокремлені амбулаторії будуть працювати за новими правилами. Вони перестануть отримувати кошти від МОЗ та місцевої влади на своє утримання. У них уже є договори з НСЗУ, і НСЗУ буде оплачувати їм чітко виписаний перелік медичних послуг", - сказав Ковтонюк.

Як зазначив голова Національної служби здоров'я Олег Петренко, наразі йдеться лише про комунальні заклади первинної меддопомоги. Зокрема, з виділених на фінансування первинної медичної ланки за принципом "кошти йдуть за пацієнтом" на другу половину 2018 року 8 млрд грн наразі медзаклади уклали договорів з НСЗУ на суму 1,5 млрд грн.

Читайте також: Порошенко розповів про “паростки нової системи охорони здоров'я”

За його словами, днями НСЗУ укладе договори з 9 приватними медичними закладами, які також будуть надавати населенню послуги первинної медичної допомоги. Загалом з моменту оголошення про початок укладення договорів між НСЗУ та медичними закладами первинної допомоги надійшло 233 заявки: 186 від комунальних медзакладів, 21 - від медзакладів комунально-бюджетної форми власності і 26 - від приватних медзакладів. Договори були укладені з тими, хто виконав всі вимоги щодо матеріально-технічного оснащення та сервісу.

Петренко розповів, що найбільше договорів з НСЗУ уклали медзаклади первинної допомоги Вінницької, Полтавської областей, Київ, в аутсайдерах є - Сумська , Тернопільська, Волинська та Луганська області, в них жоден медзаклад первинних не уклав договір з НСЗУ.

Голова НСЗУ також нагадав, що з 1 липня вступає в дію наказ МОЗ №504, яким визначається порядок надання первинної медичної допомоги та перелік послуг. Для пацієнтів ці медичні послуги будуть повністю безкоштовні. За його словами, МОЗ очікує, що пацієнти почнуть звертатися частіше саме до лікарів "первинки" для вирішення своїх медичних проблем.

Стосовно фінансування тих медичних закладів, які з різних причин іще не уклали договорів з НСЗУ, Петренко наголосив, що уряд прийняв постанову про перерозподіл коштів програми медичних гарантій на субвенцію для таких медзакладів. За його словами, вони отримають субвенцію в тому обсязі, що і в ІІ кварталі 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-