ID-картка – крок до сучасних міжнародних стандартів

ID-картка – крок до сучасних міжнародних стандартів

Укрінформ
Рівно рік тому, 11 червня 2017 року, між Україною та країнами Європейського Союзу почав діяти безвізовий режим.

Відтоді, за даними Державної прикордонної служби України, до країн ЄС прослідувало близько 20,3 мільйона громадян, з яких майже 4,8 мільйона осіб за біометричними паспортами та понад 555 тисяч громадян України скористалися всіма перевагами безвізового режиму.

Найчастіше громадяни нашої країни прямували через кордон із Польщею, найрідше – зі Словаччиною. Переважно для подорожей використовувався авіаційний транспорт, найменше – морський. Зросла кількість залізничних перевезень. За даними ПАТ «Укрзалізниця», у 2017 році було перевезено до ЄС у шість разів більше пасажирів, ніж за аналогічний період 2016 року.

Слід пам’ятати, що безвізовий режим не дає права на працевлаштування. Натомість дає можливість в країні ЄС знайти на місці надійного роботодавця, придивитися до умов праці та усе обміркувати на майбутнє. І якщо є плани працювати в ЄС, то для цього слід оформити Шенгенську візу для роботи, національну візу чи дозвіл на проживання та працевлаштування.

Подорожувати без візи можуть тільки власники біометричного закордонного паспорту. Адже запровадження таких паспортів було однією з умов надання безвізового режиму. А тим, хто його не має, потрібна віза.

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року в Україні було запроваджено оформлення і видачу паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм, а також паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія. Державна міграційна служба України оформила за 2017 рік майже 4 мільйони біометричних закордонних паспортів, а також понад 1,1 мільйона ID-карток, які посвідчують особу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2018 р. №199 «Про внесення змін до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. №302» врегульовано питання оформлення паспорта громадянина України з використанням бланка у формі картки. Так, урядовим рішенням виключено положення, яке надавало можливість оформлення паспорта громадянина України з використанням бланка у формі книжечки.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 1000 звернень стосовно оформлення паспорта громадянина України.

Найчастіше порушувалися питання, пов’язані з оформленням паспорта громадянина України у формі картки, зокрема, у разі обміну або замість втраченого чи викраденого. Зареєстровано скарги стосовно затримки видачі ID-картки особам, які досягли 14-річного віку, адже за відсутності документа вони не мали можливості вчасно зареєструватися для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Крім того, надходили повідомлення про затягування процедури вклеювання фотографії у паспорт при досягненні особою віку 25 або 45 років.

Здебільшого звернення надходили від жителів м.Київ, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Харківської та Херсонської областей.

Так, заявник із Жовківського району Львівської області зателефонував на урядову «гарячу лінію» від імені дочки з приводу відмови у Головному управлінні Державної міграційної служби України м. Жовква у видачі їй ID-картки, що була готова станом на 11.04.2018 року. За словами заявника, з невідомих причин готову ID-картку не видавали. Він попросив фахівців урядової «гарячої лінії» посприяти у пришвидшенні видачі ID-картки його дочці та надати роз’яснення щодо правомірності відмови у її видачі. У Головному управлінні Державної міграційної служби у Львівській області повідомили, що 12.04.2018 року (наступного дня після звернення) паспорт був виданий дочці заявника.

Жителька м. Дружківка Донецької області повідомила 12 квітня поточного року фахівцям урядової «гарячої лінії» про таку ситуацію. Жінка звернулася до Державної міграційної служби міста з питання вклеювання фото у паспорт громадянина України по досягненню 45 років, проте отримала відмову у зв’язку з відсутністю реєстрації за місцем проживання. Водночас, заявниця повідомила, що зареєструватись не може через відсутність фото у паспорті, тобто вона опинилася у замкненому колі. Тому жінка просила сприяння у вирішенні її проблеми щодо реєстрації місця проживання за адресою, вказаною в реєстраційній картці, та стосовно  вклеювання фото у найкоротший термін.

У Головному управлінні ДМС України в Донецькій області поінформували, що 17 квітня 2018 року вклеєно фотокартку до паспорта громадянина України, виданого Дружківським МВ УМВС України в Донецькій області. Також у відомстві надали роз’яснення, що відповідно до Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого Наказом МВС України від 13.04.2012 року №320, вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України по досягненню відповідного віку проводиться у п’ятиденний строк.

Мешканець Тячівського району Закарпатської області у своєму зверненні зазначив, що звертався до працівників Тячівської районної міграційної служби з проханням прийняти пакет документів його дочки, яка досягла 16 років, для отримання ID-картки. Проте, за його словами, працівники міграційної служби відмовили у прийнятті документів через неякісні відбитки пальців дочки заявника. Він просив  розібратись із ситуацією та надати можливість дочці подати документи до Тячівської районної міграційної служби для отримання ID-картки.

За результатами розгляду звернення, у Державній міграційній службі України у Закарпатській області повідомили, що дівчина отримала паспорт громадянина України у вигляді ID-картки, що підтверджено зворотним зв’язком.

За період з 4 по 10 червня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 32 тисячі 559 дзвінків, а також 1096 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна та Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем:

Урядова гаряча лінія 1545-1

Урядова гаряча лінія 1545-2

Урядова гаряча лінія 1545-3

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ за номером:(044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-