Порошенко подякував усім, хто долучився до акції на підтримку Сенцова

Порошенко подякував усім, хто долучився до акції на підтримку Сенцова

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко подякував усім, хто долучився до акції на підтримку політв'язнів, які незаконно утримуються на території Росії.

Про це він написав у Twitter.

"Вдячний всім, хто долучився до акції на підтримку Олега Сенцова по всьому світу - у Німеччині, Франції, Італії, Естонії, Литві, Швеції, Грузії, Великій Британії, Канаді, США, Португалії, Україні та навіть Росії. Весь світ обурює беззаконня та тоталітарні методи кремлівського режиму", - зазначив Порошенко.

За його словами, Україна продовжить боротися за звільнення усіх українських політв'язнів і заручників, ув’язнених в РФ і тимчасово окупованому Криму та Донбасі.

Як повідомляв Укрінформ, громадські активисти, правозахисники у різних містах світу 1 та 2 червня беруть участь в акції на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, які незаконно утримуються на території РФ та в анексованому Росією Криму. У Києві акція наразі проходить на майдані Незалежності. Загалом кілька десятків міст в Україні долучились до акції.

Захід приурочений до чемпіонату світу з футболу, який проходитиме у Росії з 14 червня.

Як повідомлялося, у березні 2014 року  в анексованому Росією Криму російські спецслужби затримали українського режисера Олега Сенцова, активістів Олександра Кольченко, Олексія Чернія та Генадія Афанасьєва . Їх звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Черній та Афанасьєв були засуджені до семи років. У березні 2016 року Україна звернулася до Росії з проханням про екстрадицію чотирьох засуджених українців.

14 червня 2016 року Афанасьєв, а також незаконно  засуджений у Росії  Юрій Солошенко були вислані в Україну, їх обміняли на фігурантів справи про сепаратизм, українських громадян Олену Гліщінську й Віталія Діденка.

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня 2018 року, заявивши, що припинить її лише у разі звільнення усіх українських політв'язнів, які утримуються в Російській Федерації. Згодом, 31 травня, голодування оголосив Олександр Кольченко. 

Читайте також: В Оттаві пройшла акція на підтримку українських політв’язнів Кремля

Наразі продовжує голодування засуджений у Криму проукраїнський активіст Володимир Балух, якого 4 серпня 2017 року Роздольненський районний суд анексованого Криму засудив до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму.

Як повідомляв Укрінформ, у 2017 році МЗС України направило Російській Федерації більше 260 дипломатичних нот щодо прав українських політв’язнів та бранців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-