31 травня: народний календар і астровісник

31 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні «сухий» четвер, Нявська трійця; обходимо десятою дорогою водойми і чи вередуватиме Місяць у Козерогу.

У перший четвер після Трійці наші пращури відзначали Русалії або Русалчин великдень, Нявську неділю, Мертвецький великдень. Це було дійство, досить тісно пов’язане з дохристиянськими віруваннями. У народі жило безліч легенд про русалок і мавок (нявок). Відмінність між першими й другими та, що русалки начебто живуть у воді, а нявки водяться лише на суші. За народними уявленнями, русалками-нявками стають лише ті дівчата, котрі померли в Зелену неділю, а також небіжчиці, яких не встигли охрестити, незаконно народжені та утоплениці. Вважається, що в четвер русалки вилазять з води, щоб відсвяткувати «Русалчин великдень». Тому цього дня намагалися не ходити у ліс, на луки і поля, не купалися в річці (звідси назва «сухий четвер»). Щоб уберегтися від русалок, потрібно було мати при собі пучечок полину, якого вони найбільше бояться.

 Цього дня пекли спеціальні обрядові коржики й відносили у поле мавкам. Батьки плели віночки, відносили їх на могили дітей-самогубців і клали навхрест. Матері померлих маленьких нехрещених дітей пригощали сусідських дітлахів солодощами або роздавали 12 хрестиків, щоб «вихрестити» своїх померлих дітей і «ввести їх у царство Боже». На Поліссі існував цікавий обряд, коли люди поважного віку на нявський четвер діставали зі скринь свій «покійницький» одяг, клали посеред оселі й тричі переступали його. Робилося це задля того, щоб ще рік пожити. На Русалчин великдень не пололи буряків і картоплю (щоб не точили черви), а також нічого не садили, бо все посіяне «висохне».

З іменинами вітайте Федора, Олександру, Фаїну, Юлію, Михайла, Василя, Давида.

Сьогодні 16-ий і 17-ий місячні дні. Місяць у Козерогу. Вітаються діловитість і лаконічність у справах, добре зайнятись і плануванням. Цифри матимуть значну перевагу над словами. Місяць у Козерогу підвищує внутрішню вразливість, але не дає виплеснути емоції назовні, «нагороджує» нас емоційними стереотипами, завдяки чому в певних ситуаціях ми діятимемо по шаблону. Аби негативні емоції не «роздирали» нас зсередини, добре зайнятися фізичними вправами, сходити до спортзалу. Не забувайте про гарний настрій, а також про підтримку тих, хто її потребує.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 році: +4,2; а найтеплішим у 1924 - +33,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-