Зміни у законодавстві підвищать відповідальність батьків за неналежне утримання дитини

Зміни у законодавстві підвищать відповідальність батьків за неналежне утримання дитини

Укрінформ
Дитина, як і кожна людина в суспільстві, має свої права, які забезпечує їй держава. Водночас, про гостроту проблеми дотримання прав дітей на гідне утримання свідчать звернення громадян на урядову «гарячу лінію».

Деякі особливості реалізації прав обумовлені тим фактом, що фізична і розумова незрілість дитини потребує спеціальної охорони та піклування, включаючи належний правовий захист.

Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави. А основними міжнародними документами, що регулюють питання захисту прав дитини, є Декларація прав дитини, прийнята у 1959 році Організацією Об’єднаних Націй, а також Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року, яку було ратифіковано Україною 27 лютого 1991 року.

Згідно зі статтею 27 Конвенції кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

В українському законодавстві основними правовими документи з цього питання є Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства» та Цивільний кодекс України.

Так, 6 лютого 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 7 грудня 2017 року № 2234-VIII.

Відповідно до Сімейного кодексу України, способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними чи за рішенням суду у твердій грошовій сумі або у частці від заробітку.

Як зазначається у пояснювальній записці до вищезгаданого Закону, недосконалість чинного законодавства дозволяє недобросовісним батькам або іншим членам сім’ї ухилятися від виконання свого обов’язку щодо утримання дитини.

Статистичні дані стосовно виконання судових рішень про стягнення аліментів свідчать про те, що станом на 1 вересня 2017 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебуває 539 тис. виконавчих документів про стягнення аліментів. При цьому кількість виконавчих проваджень, за якими сума заборгованості сукупно перевищує суму платежів за три місяці, налічує 91,8 тис. (17%).

Законом запроваджено новий вид адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, яке накладається за несплату аліментів, якщо сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за шість місяців. Суспільно корисні роботи - це виконання у вільний від роботи чи навчання час оплачуваних робіт, що призначаються строком від 120 до 240 годин. У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт, останні можуть бути замінені адміністративним арештом строком до 15 діб.

Державний виконавець самостійно, без відповідного рішення суду, має право встановлювати тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України до повного погашення заборгованості. Також до моменту повного погашення заборгованості вмотивованою постановою державний виконавець зможе обмежувати боржника у праві:

керування транспортним засобом, окрім випадків коли таке обмеження позбавить боржника основного законного джерела засобів для існування: боржник використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю, своєю або утриманців; боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;

користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, полювання.

Встановлено припис, відповідно до якого передбачається, що у випадку наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, який сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, питання тимчасового виїзду дитини за межі України на строк, що перевищує один місяць, самостійно вирішує той із батьків, з яким за рішенням суду визначено місце проживання дитини.

Тож про гостроту зазначеної проблеми свідчать звернення громадян на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 2000 звернень щодо невиконання судових рішень з виплати аліментів на дітей.

Звернення надходили з усіх регіонів, найбільше - від жителів столиці, Київської, Полтавської, Донецької та Дніпропетровської областей. Аналіз розгляду таких  звернень свідчить, що більшість відповідей на них є переважно типовими, оскільки платники аліментів нерегулярно чи не в повному обсязі сплачують аліменти, ухиляються від їх сплати, не працюють, не мешкають за місцем реєстрації чи фактичне місце проживання неможливо встановити. Водночас, спостерігається покращення ситуації зі сплатою аліментів.

Так, на урядову «гарячу лінію» зателефонувала жителька Херсонщини. Заявниця повідомила, що має рішення районного суду Херсонської області про стягнення аліментів з колишнього чоловіка на утримання сина, 2000 р.н., у розмірі 960 грн на місяць. З питання виконання рішення суду жінка зверталася до відділу ДВС районного управління юстиції Херсонської області, проте не володіє інформацією щодо дати відкриття виконавчого провадження. За її словами, станом на лютий 2018 року рішення суду не виконується, оскільки заборгованість по виплаті аліментів вже становить 73 тис. гривень. Додатково заявниця зазначила, що 31 січня 2018 року було утримано кошти із заробітної плати боржника (75%), але зазначені кошти їй не виплатили. Жінка просила сприяння у вжитті заходів для своєчасного виконання рішення суду та наданні роз’яснень щодо причин невиконання рішення суду.

У Головному територіальному управлінні юстиції Херсонської області повідомили , що, за інформацією районного відділу ДВС, боржник тривалий час не працював. Аліменти утримувалися з орендної плати за земельний пай. Майно, на яке за законом можна звернути стягнення, у боржника відсутнє. У грудні 2017 року державним виконавцем було встановлено, що чоловік працевлаштувався до сільської ради Об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Херсонської області, на адресу якої того ж дня направлено постанову про утримання заборгованості по аліментах у розмірі 70% від заробітної плати до повного погашення заборгованості.

За результатами розгляду, у січні 2018 року кошти за грудень 2017 року та за січень 2018 року перераховано на вказаний заявницею рахунок. Аліменти утримуються та перераховуються щомісячно разом із погашенням заборгованості.

Заявниця з м. Миргород Полтавської області повідомила фахівцям урядової «гарячої лінії», що має рішення Миргородського районного суду від 2008 року щодо стягнення аліментів з особи, працевлаштованої у військовій частині міста, на утримання спільної дитини, 2007 р.н. Жінка зазначила, що станом на 25.04.2018 р. не виплачено аліменти за березень поточного року, хоча заробітну плату за місцем роботи чоловіка виплачено ще 07.04.2018 року. Зазначене судове рішення перебуває на виконанні у ДВС м. Миргород. Жінка просила сприяння у прискоренні виконання судового рішення щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Згідно з інформацією, наданою Миргородським міськрайонним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, кошти за березень 07.03.2018 р. перераховано на розрахунковий рахунок заявниці. З метою перевірки правильності та своєчасності відрахувань із заробітної плати боржника аліментів, державним виконавцем заплановано здійснити перевірку бухгалтерії військової частини.

Телефонний дзвінок з приводу стягнення аліментів з боржника вже друге надійшов на урядову «гарячу лінію» від громадянки з Вінницької області. За словами заявниці, не виконуються рішення Іллінецького районного суду (від 2003 р. та 2012 р.) щодо зобов’язання колишнього чоловіка виплачувати на дитину (14 років) 1/3 частини від усіх видів зароблених коштів. Станом на 16.04.2018 р. питання не вирішено, аліменти заявниці не виплачено. Виконавчий лист перебуває в Іллінецькому відділі ДВС, розмір заборгованості на сьогодні становить 10 тис. грн. Жінка просила вжити заходів для виконання рішень суду в повному обсязі та стягнути аліменти на користь дитини найближчим часом, у зв’язку із хворобою.

За повідомленням Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, до районного відділу ДВС боржником від 07.04.2018 р. надано копію квитанції про сплату аліментів поштовим переказом на користь дитини у розмірі 1000,00 грн. Заборгованість зі сплати аліментів станом на 20.04.2018 р. становить 8394,00 грн. У подальшому державним виконавцем буде вжито усіх заходів, передбачених Законом України «Про виконавче провадження», спрямованих на належне виконання рішення суду.

Враховуючи нововведення до законодавства, сподіваємось, що ситуацій з ухилення батьків від виконання свого обов’язку щодо утримання дитини поменшає. У тому числі і завдяки урядовій «гарячій лінії», фахівці якої сприяють вирішенню порушених у зверненнях питань і задоволенню законних прав та інтересів заявників.

За період з 18 по 24 травня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 46 тисяч 356 дзвінків, а також  799 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна та Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-