"Бранці Кремля": У Вашингтоні показали документальну правду про окупований Крим

Укрінформ
Герої фільму - 64 ув'язнених не здійснили жодного злочину в класичному розумінні, не порушили жодних прав і не спричинили ніякого збитку

Історії понад 60-ти конкретних людей, які не погодилися з окупацією Криму й стали на заваді кремлівський пропаганді, перетворилися на живий приклад того, як сьогодні в Європі люди розплачуються життям за правду.

Крим – зовсім не квітучий півострів у "російських обіймах", як старанно розповідають світові кремлівські ЗМІ. Це місце, де жорстко переслідується інакомислення, грубо порушуються права людини та існує пряма загроза життю тих, хто не погоджується з російською окупацією. Про це без прикрас розповідає документальна стрічка "Бранці Кремля", презентація якої відбулася у вівторок у Посольстві України у Вашингтоні.

Фільм створений телеканалом іномовлення України UATV з нагоди 4-х роковин Дня опору Криму російській окупації. Його ідея полягає в тому, щоби люди в Україні та за кордоном знали й пам’ятали "про свавілля й геноцид, який влаштувала російська влада на окупованій території України".

У центрі сюжету – історія про те, як внаслідок російської агресії та анексії Криму 64 громадянина України стали політв'язнями російського режиму. Йдеться про 13 групових та індивідуальних справ, у яких за вигаданими обвинуваченнями російські так звані судді ухвалюють вироки.

Людей судять за те, що вони виходили на мирні мітинги, захищали безпеку України, працювали журналістами, виявляли непокору російській владі. У фільмі наводяться документальні свідчення колишніх в'язнів Кремля, українських кримськотатарських політиків і активістів Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза; батька схопленого в Білорусі ФСБ українського підлітка Павла Гриба; дружини правозахисника Еміра-Усейна Куку; матері ув'язненого українця Валентина Виговського.

У стрічці також називаються прізвища всіх 64 бранців Кремля, у тому числі незаконно ув'язнених кінорежисера Олега Сенцова, власкора Укрінформу Романа Сущенка, журналіста Миколи Семени, а також десятків інших громадян, які продовжують жертвувати власним здоров'ям і життям в ім'я людських свобод і незалежності України.

"Усі перелічені в цьому фільмі ув'язнені не здійснили жодного злочину в класичному розумінні, вони не порушили жодних прав і не спричинили ніякого збитку. Вони тільки відстоювали свої погляди, передусім, з приводу окупації Криму", – зауважив у коментарі Укрінформу після показу стрічки лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, будь-який фільм, який розповідає правду про Крим, є спільним внеском, однією з багатьох акцій, що наближають до повернення півострова.

"Це звертає увагу світу на те, в якому стані опинилися люди на окупованій території, що дуже важливо з огляду на російську пропаганду, яка зараз є навіть більш потужною, ніж радянська, і сіє брехню по всьому світу. Чим більше буде таких фільмів, тим скоріше ми нейтралізуємо цю пропаганду", – зауважив Джемілєв.

Він також висловив переконання, що увага міжнародного співтовариства до цієї проблеми має велике значення для того, щоби зменшити репресії в Криму. "Я абсолютно впевнений, що якби не численні резолюції ПАРЄ, ОБСЄ, Європарламенту, ООН, Держдепартаменту США й багатьох інших міжнародних структур та держав щодо репресій у Криму, кількість цих ув'язнених дійшла би до тисячі", – підкреслив лідер кримськотатарського народу.

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова розповіла агентству, що стрічка "Бранці Кремля" – це спроба показати світовій спільноті, що відчуває людина, коли опиняється за гратами російської в'язниці. "Біль не має ні релігії, ні географії, ні національності. Це відчуває кожен, хто потрапляє за грати, але не кожен може вистояти, оскільки система намагається зламати людину", – зауважила представник українського міністерства.

Вона підкреслила, що завдяки таким героям, як Ільмі Умеров, Ахтем Чийгоз, Емір-Усеїн Куку та багатьом іншим, Росія не може створювати міфи про "щасливий" Крим. "Є конкретні люди, які страждають, і, на жаль, це є тим сумним "капіталом", завдяки якому ми доносимо до світу болючу правду", – наголосила Еміне Джапарова.

За її словами, картина вже продубльована арабською мовою, готується переклад турецькою, фільм буде також представлений іншими мовами. "Тобто це – абсолютно практичний і конкретний інструмент поширення правди", – підкреслила перший заступник міністра інформаційної політики України. Вона також зазначила, що "Бранці Кремля" – це лише частина контенту, підготовленого для української дипломатії, який завдяки посольствам України за кордоном побачить світова аудиторія.

"Такі фільми допомагають українській дипломатії. Це – додаткова можливість представити правду про ситуацію в Криму", – зауважив у коментарі Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

За його словами, поєднання політичних, дипломатичних, творчих зусиль "дозволяє утримувати увагу світу на реальній проблемі окупації частини незалежної держави в Європі у ХХІ столітті ядерним сусідом". Це звучить дуже дико, звернув увагу дипломат, але це – реальність.

"Питання, які сьогодні ставила аудиторія після показу, і враження, яке склалося, були очевидним сигналом для мене, що ситуація потребує більш чіткого реагування, більш потужних дій. І в цьому плані я думаю, ми маємо зробити більше "платформ" політичної підтримки деокупації Криму по всьому світу, і ми займаємося цим у США", – поінформував український посол.

Крім того, підкреслив він, питання російської агресії проти України має залишатися пріоритетним у міжнародному порядку денному. "Ми говоримо про пошук моделі безпеки у світі в ХХІ столітті. Америка є лідером у цьому процесі, але Україна перебуває на передовій, заплативши величезну ціну в понад 10 тисяч життів", – підкреслив посол України в США.

У Вашингтоні відбулася презентація документальної стрічки "Бранці Кремля" / Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-