Тільки 5 з 34 недержавних Пенсійних фондів розкривають інформацію

Тільки 5 з 34 недержавних Пенсійних фондів розкривають інформацію

Рейтинг
Укрінформ
Із 34 недержавних Пенсійних фондів, які було включено у рейтинг відкритості недержавних ПФ, тільки 5 розкривають інформацію про свою діяльність.

Про це заявив глава Комітету фінансового ринку і з питань соціальної відповідальності бізнесу при Торгово-промисловій палаті України, кандидат економічних наук Олег Лиховид під час прес-конференції в Укрінформі, на якій було представлено рейтинг відкритості недержавних Пенсійних фондів.

«Тільки 5 фондів розкрили інформацію про свою діяльність, а 8 - інформацію про свій інвестиційний портфель», - розповів Лиховид.

Він підкреслив, що всього в Україні 64 недержавних Пенсійних фондів, але у рейтинг було включено 34.

«Деякі фонди не дотягують до 500 тисяч гривень чистої вартості активів. Було прийнято рішення брати порогову цифру від 500 тис. грн, а також в Україні є так звані професійні й корпоративні фонди, їх особливість у тому, що вони можуть відкривати рахунки тільки певної категорії громадян і не залучають усіх. Тому вони були виключені з рейтингу відкритості», - пояснив Лиховид.

За словами члена Комітету Ольги Медведчука, це вже  третій рейтинг відкритості недержавних пенсійних фондів. 

«Для складання рейтингу відкритості оцінювалася можливість будь-якій зацікавленій особі отримати повну актуальну й необхідну інформацію про недержавний Пенсійний фонд на підставі даних, розміщених на сайті фонду й на сторінках сайтів, що обслуговують організацію», -  сказала Медведчук.

Вона повідомила, що чим відкритіша інформація  діяльності недержавних пенсійних фондів, тим з більшою ймовірністю можна судити як про стабільність фонду, так і про якість управління активами.

Медведчук зазначила, що кожному фонду присвоювалося від нуля до 10 балів залежно від повноти розкриття інформації. 

Фонди оцінювалися за 9 показниками: наявність власного сайту або сторінки на сайті обслуговування компанії, легкість знаходження у мережі Інтернет, наявність графіку чистої вартості одиниць пенсійних активів за увесь період діяльності, наявність деталізованого інвестиційного портфелю, наявність повного пакета статутних документів, наявність відомостей про раду фонду, а також оцінювалася зручність пошуку інформації у мережі Інтернет і представленість у ЗМІ.

Читайте також: Гройсман про зростання пенсій: Я проти одномоментних подачок

«У рейтингу відкритості визначилася щільна група з п'яти лідерів, до якої увійшли фонди «Столичний резерв», «Резерв Рівненщини», «Резерв Тернопілля», ОТП «Пенсія» і «Резерв Слобожанщини». Ці фонди отримали найбільш високі оцінки, тому що практично повністю відкривають інформацію про свою діяльність», - повідомила Медведчук.

Зараз 840 тисяч громадян України відкрили індивідуальні пенсійні рахунки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-