Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» з приводу отримання земельного паю за місцем проживання

Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» з приводу отримання земельного паю за місцем проживання

Укрінформ
В Урядовому контактному центрі велика увага приділяється аналізу проблемних питань, що порушуються громадянами у зверненнях на урядову «гарячу лінію», а також причин їх виникнення.

Серед питань аграрної політики та земельних відносин виокремлюється проблема практичної реалізації права на безоплатну приватизацію земельної ділянки.

Уряд України послідовно реалізує комплексний курс на підтримку та розвиток фермерства в Україні. Тож у порядку законодавчої ініціативи, Кабінетом Міністрів України 4 квітня ц. р. було подано до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі права власності фермерським господарствам на земельні ділянки, надані засновникам таких господарств у постійне користування, довічне успадковуване володіння для створення та/або ведення фермерського господарства (селянського (фермерського) господарства)».

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що Земельним кодексом України від 18 грудня 1990 року №561-XII було передбачено можливість громадян набувати земельні ділянки у довічне успадковуване володіння землю для ведення селянського (фермерського господарства). У подальшому Земельним кодексом України (в редакції Закону України від 13 березня 1992 року № 2196-XII) визначено, що громадянам, які виявили бажання вести селянське (фермерське) господарство, передавалися земельні ділянки, зокрема, у постійне користування. Право довічного успадковуваного володіння землею та право постійного користування землею посвідчувалося державними актами.

Сьогодні ж існує проблема у законодавчому врегулюванні питання переоформлення права довічного успадковуваного володіння землею та права постійного користування землею громадянами, які ведуть фермерське господарство. Законопроект дозволить передати 500 тис. га сільськогосподарської землі у власність 23 тис. українських фермерів, які працюють на ній.

Українською землею, за словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, мають володіти українці, а сільськогосподарською землею – фермери. У зв’язку з цим Уряд приділяє окрему увагу розвитку українського фермерства.

Так, розпорядженням Кабінету Міністрів від 13 вересня 2017 року №664 схвалено Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки. На підтримку фермерських господарств у Держбюджеті-2018 закладено видатки у сумі 1 043,1 млн грн, що на 978,1 млн грн, або в 16 разів більше, ніж у 2017-му.

Також Кабінет Міністрів України продовжує розпочатий у лютому поточного року процес передачі землі сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Станом на березень в Україні створено 665 ОТГ, які вже підписали меморандуми про передачу земель з регіональними органами Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2018 року з питань аграрної політики і земельних відносин отримано понад 5 тис. звернень, у тому числі понад 200 електронних звернень прийнято через веб-сайт Центру. На більш як 1 тис. звернень, що не потребували розгляду органами виконавчої влади, фахівці Центру надали заявникам роз’яснення норм законодавства стосовно порушених питань та необхідну довідкову інформацію. А майже 4 тис. звернень надіслано відповідним органам виконавчої влади.

Переважна кількість звернень стосувалася надання землі у власність. Значною мірою це були скарги на відмови через відсутність вільної землі. Як вважають автори звернень, насамперед, це відбувається через бездіяльність та особисту зацікавленість з даного приводу представників місцевої влади. Слід зазначити також, що заявники отримували відмови у прийнятті заяв – через неналежне оформлення необхідного пакета документів, або ж у зв’язку з неможливістю проведення процедури згідно з чинним законодавством (земля виставлена на торги). Свідченням цього є найбільша кількість скарг від мешканців, у тому числі учасників АТО, з Дніпропетровської, Одеської, Вінницької, Львівської та Черкаської областей.

Заявник, особа з інвалідністю II групи, з м. Білгород-Дністровський Одеської області зателефонував на урядову «гарячу лінію» та просив надати роз’яснення, чи має він право на отримання земельної частки (паю) для користування за місцем проживання. Білгород-Дністровська міськрада Одеської області у своїй відповіді повідомила, що право на отримання земельних часток (паїв) мають працівники підприємств, установ та організацій, працівники державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров’я при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій відповідно до вимог ст.ст. 25, 32, 118, 121, п.6 – 17  Перехідних положень Земельного кодексу України.

Учасник бойових дій з Хотинського району Чернівецької області, 1963 року народження,  звернувся з приводу надання земельної ділянки. Заявник повідомив, що йому було надано земельну ділянку площею 25 соток у межах села для ведення особистого селянського господарства (ОСГ) та будівництва. Він також зазначив, що для ведення ОСГ ділянка має бути площею до 2 га, та просив сприяння у наданні ділянки для ведення ОСГ окремо.

У відповіді Хотинської райдержадміністрації зазначено, що відповідно до рішення сільської ради, як учаснику АТО, заявнику надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки у розмірі 0,25 га для ведення ОСГ. Згідно з п.4 ст.116 Земельного кодексу передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян провадиться одноразово по кожному виду користування.

Житель м. Шостка Сумської області звернувся на урядову «гарячу лінію» з аналогічною проблемою. Він зазначив, що задля вирішення питання отримання земельної ділянки у розмірі 2 га в селі Шосткинського району Сумської області подав усі документи до сільської ради, яка винесла рішення сесії сільради про надання земельної ділянки. Документи було передано до Головного управління Держгеокадастру в Сумській області в лютому 2018 року, але станом на 05.04.2018 р. питання не було вирішено, і письмової відповіді заявник не отримав.

Учасник бойових дій просив сприяння в отриманні земельної ділянки в розмірі 2 га як військовослужбовець, що проходив службу в зоні проведення АТО. Головне управління Держгеокадастру в Сумській області повідомило, що видало наказ про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою. Отримати ж наказ заявник може у приміщенні Головного управління. Під час зворотного зв’язку було з’ясовано, що питання вирішено.

За період з 11 по 17 травня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 41 тисяча 375 дзвінків, а також 787 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-