21 травня. Пам’ятні дати

21 травня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку.

День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 20 грудня 2002 року на підтримку Загальної декларації ЮНЕСКО про культурне різноманіття, прийнятої у листопаді 2001 року, яка проголосила наступні принципи: самобутність, різноманіття і плюралізм. Усім державам-членам, міжурядовим органам, організаціям системи ООН і відповідним неурядовим організаціям, серед іншого, було запропоновано інформувати громадськість щодо цінності і важливості різноманіття культур і, зокрема, сприяти за допомогою просвітницьких програм і засобів масової інформації усвідомленню позитивної ролі культурного різноманіття. На сьогодні Культурі загрожують чимало різних факторів. В одних випадках спостерігається надмірний захист національного, що створює загрозу для культури різних меншин; в іншому – релігія чинить надмірний тиск на культуру; у третьому – однією з найбільших загроз для культур усього світу є глобалізація, під впливом якої зникають мови, втрачаються місцеві звичаї і традиції, вразливі культури опиняються на узбіччі, а то й взагалі зникають. Саме тому небезпека різкого скорочення культурного розмаїття цілком серйозна, а проблема збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь досить актуальна.

Ювілеї дня:

753 роки від дня народження Данте Аліг’єрі (1265-1321),  італійського поета, творця італійської літературної мови. Автор першого автобіографічного твору в європейській літературі – «Vita nova» («Нове життя», 1292), сюжетну основу якого становить історія платонічного кохання поета до Беатріче Портінарі, оплакування її передчасної смерті. Вершиною творчості Данте є поема «Комедія» (1307-1321), відома під назвою «Божественна комедія». Епітетом «божественна» (у розумінні «прекрасна») її наділив 1360 р. Джованні Бокаччо, перший біограф Данте. Поема складається з трьох частин – «Пекло», «Чистилище» і «Рай». Задумана в дусі середньовічного жанру видінь, вона вийшла далеко за його рамки, ставши своєрідним синтезом культури середніх віків і водночас прологом до культури Відродження. Крім поетичних творів Данте писав наукові трактати. Останні роки свого життя поет мешкав у Равенні, там і похований. В Україні твори Данте відомі з початку ХІХ ст. Одним з перших перекладачів «Божественної комедії» українською мовою, популяризатором творчості Данте був Іван Франко.

226 років від дня народження Гюстава Гаспара Коріоліса (1792–1843), французького фізика, інженера, члена Паризької АН. Навчався в Паризькій Політехнічній школі. Одразу ж після закінчення – репетитор, з 1838 – директор цієї школи. Коріоліс остаточно оформив теорію відносного руху, запровадивши поняття про так звану силу і прискорення Коріоліса. Разом із Жаном Понселе вчений дав аналітичній механіці Жозефа Лагранжа геометричну інтерпретацію. Важливе значення мають також роботи Коріоліса, присвячені розвиткові принципу віртуальних робіт і його застосуванню.

97 років від дня народження Андрія Дмитровича Сахарова (1921-1989), російського фізика, одного з творців радянської водневої бомби (1953), громадського діяча, борця за права людини. За свою правозахисну діяльність був позбавлений всіх радянських нагород і звань та висланий у Горький (1980-1986). Лауреат Нобелівської премії миру (1975).

Роковини смерті:

61 рік від дня смерті Олександра Миколайовича Вертинського (1889-1957), артиста естради, поета, композитора і актора. Народився й виріс у Києві. З 1919 року виступав за кордоном, у 1943 повернувся до СРСР. Вертинський помер в ленінградському готелі «Асторія» від серцевого нападу. Під рукою не знайшлося нітрогліцерину. На будинку №43, що по вулиці Володимирській, де народився артист, у 1995 році було встановлено меморіальну дошку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-