Адвокати Лусваргі домоглися відводу головуючої судді

Адвокати Лусваргі домоглися відводу головуючої судді

Укрінформ
Колегія суддів Павлоградського міськрайсуду Дніпропетровської області задовольнила клопотання адвоката Валентина Рибіна про відвід Наталії Самоткан -головуючій у колегії суддів у справі бразильця Маркуса Лусваргі.

Відповідне рішення оголосила сама суддя Самоткан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суддя підлягає відводу, якщо у стороннього спостерігача могли виникнути сумніви в неупередженості судді. Вважаючи за викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання захисника обвинуваченого Лусваргі адвоката Рибіна про відвід головуючого судді Самоткан. Ухвала оскарженню не підлягає", - оголосила вона.

Самоткан додала, що незабаром буде визначений новий головуючий суддя у цій справі.

Як повідомлялося, адвокат Рибін на початку засідання у понеділок заявив відвід колегії суддів Павлоградського міськрайсуду у справі Лусваргі. Він пояснив своє рішення тим, що вважає ознакою упередженості суду перенесення підготовчого засідання у цій справі на місяць раніше після того, як націоналісти затримали Лусваргі і привели його до Служби безпеки.

Після відмови у задоволенні цього клопотання Рибін заявив повторний відвід уже головуючій судді Самоткан.

Читайте також: Бразильського бойовика "ДНР" не було у списках на обмін – Грицак

Як відомо, у ЗМІ з’явилася інформація про те, що колишній бойовик Лусваргі мешкає на території Свято-Покровського Голосіївського монастиря. 4 травня представники націоналістичних організацій затримали його і відвели до Служби безпеки.

Згодом СБУ поінформувала, що громадянин Бразилії Рафаель Маркус Лусваргі з вересня 2014 по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань на Донбасі. Він входив до так званого 1-го мотострілецького батальйону «Вікінг» терористичної організації «ДНР». Лусваргі був задіяний, зокрема, у боях під Дебальцевим та районі Донецького аеропорту.

Щодо нього слідчими СБУ здійснювалося кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3, ч.4 ст.260 Кримінального кодексу України.

25 січня 2017 року Лусваргі був засуджений Печерським райсудом м. Києва до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Водночас на етапі оскарження вироку Апеляційний суд взяв до уваги, що суд першої інстанції не мав права розглядати цю справу, оскільки була порушена територіальна підсудність. З цієї причини вирок Печерського райсуду був скасований.

Верховний суд у лютому поточного року постановив, що справу Лусваргі має розглядати Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

У грудні 2017 року Лугсваргі було замінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання терміном на два місяці. Наразі він перебуває у СБУ, де з ним проводяться відповідні процесуальні дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-