«Теплі кредити» цього року можуть зігріти понад 180 тисяч українських родин

«Теплі кредити» цього року можуть зігріти понад 180 тисяч українських родин

Укрінформ
Питання енергоефективності та енергозбереження постійно перебувають у колі уваги державних органів влади. Водночас, про зацікавленість українців у відновленні програми «теплих кредитів» свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Наразі в нашій країні діє Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2020 роки, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. №243, в рамках якої передбачено співфінансування з державного бюджету енергоефективних заходів.

Як і обіцяв Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, при підготовці Державного бюджету на 2018 рік до другого читання було збільшено фінансування заходів з енергозбереження. Так, Кабінет Міністрів України спрямував 400 млн грн на урядову програму з енергоефективності, яку в народі називають «теплі кредити».

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України повідомили, що урядова програма почала діяти з 18 квітня ц.р., тож одна українська сім’я може отримати до 14 тис. грн компенсації, а допомогою зможуть скористатися понад 180 тис. українських родин. При цьому приватні домогосподарства та ОСББ також можуть розраховувати на додаткові компенсації від місцевої влади. На сьогодні діє 128 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів», зокрема, у 18 регіонах, 48 районах і 62 містах. Завдяки енергомодернізації житла на комунальних платежах можна зекономити від 40% до 70%.

Уповноваженими на видачу «теплих кредитів» у рамках програми є чотири державні банки: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. Державні кошти виділятимуть на утеплення будинку, заміну старого газового котла на негазовий, встановлення лічильників на воду чи опалення.

Серед нововведень програми – надання відшкодування за кредитами, залученими ОСББ для встановлення електричного опалення, де це передбачено схемами теплопостачання населеного пункту.

У другій половині 2018 року передбачається запуск Фонду енергоефективності, який отримає 1,6 млрд грн бюджетних коштів. Він фінансуватиме масштабні проекти з енергомодернізації.

Водночас в Україні діє недержавна програма з енергоефективності Європейського банку реконструкції та розвитку IQ energy. Метою програми є підвищення енергоефективності в українському житловому секторі, що є одним з найбільших в Європі (понад 10 млн будівель). У рамках програми IQ energy, що реалізується в Україні з квітня 2016 року, 13 тис. українських домогосподарств уже отримали близько 320 млн грн (в еквіваленті - $12 млн) на термомодернізацію.

Про зацікавленість українців у відновленні програми «теплих кредитів» свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 200 звернень з питань енергоефективності (у 2017-му – понад 600).

Громадяни просять надати роз’яснення щодо умов участі у державній програмі та компенсації вартості утеплення індивідуальних і багатоквартирних житлових будинків. Заявники також скаржаться на проблеми з отриманням кредиту на утеплення житлових будинків та відшкодуванням його частини.

Так, заявник з Білопільського району Сумської області у березні цього року звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням надати роз’яснення, чи буде поновлено дію державної програми з енергоефективності у 2018 році, та яким чином відбувається фінансування програми.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження надало такі роз’яснення. На виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким на реалізацію програми передбачено фінансування 400 млн грн, 14 березня 2018 р. було прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. №243 і від 17 жовтня 2011 р. №1056». Враховуючи зазначене, повноцінне відновлення дії програми відбудеться після завершення необхідних бюджетних процедур (затвердження паспорта бюджетної програми).

Мешканка м. Кривій Ріг Дніпропетровської області повідомила, що 11 квітня 2018 року звернулася в ПриватБанк для участі в програмі «теплі кредити», проте їй було вказано, що програма не працює. Жінка просила надати роз’яснення з цього приводу.

Як пояснили у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження, підпунктом 4 пункту 3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективності використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 р. №1056, передбачено відшкодування 20% суми кредиту (не більше 12 000 гривень), що залучений на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них.

У Держенергоефективності зауважили, що Порядком не передбачено відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів, для окремих квартир у багатоповерхових житлових будинках. Натомість передбачено стимулювання об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, житлово-будинкових кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування 40% суми кредиту (70% – для отримувачів субсидій) не більш як 14 000 гривень у розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку.

Додатково Держенергоефективності інформує, що на офіційному сайті Агентства (http://saee.gov.ua), у рубриці «Місцева підтримка енергомодернізації житла» працює Інтерактивна карта місцевих програм відшкодування відсотків за «теплими кредитами».

За період з 27 квітня по 3 травня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 26 тисяч 138 дзвінків, а також 748 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-