Операція на серці через міні-розріз: 5 цікавих фактів

Операція на серці через міні-розріз: 5 цікавих фактів

PR
Укрінформ
Операція на серці більше не асоціюється з 25-сантиметровим розрізом грудної кістки – багато кардіохірургічних втручань як у світі, так і в Україні вже проводяться через міні-розрізи 5-8 см.

Ми всі чули про те, як хірурги через проколи в животі видаляють апендицит і жовчний міхур або як через стегнову артерію «відправляють» в серце стент, щоб розблокувати закупорену бляшкою судину. Але про те, що складна операція на серці на кшталт пластики мітрального клапана, багатосудинного шунтування або корекції вродженого пороку теж може проводитися мініінвазивно, знають одиниці.

Хоча в Україні вже є клініка, де в 70% випадків кардіохірурги оперують серце саме через міні-розріз 5-8 см між ребрами або уздовж грудної кістки, а не через 25-сантиметровий розріз грудини. Це Центр кардіохірургії «Добробут» (Київ), який очолює провідний український кардіохірург Олександр Бабляк. Він розповів, чим мініінвазивна операція на серці відрізняється від звичайної і які кардіохірургічні втручання ще не проводяться мініінвазивно.

Процес операції на серці

Факт 1. Менший розріз – менша травма – менше болю і ендотоксинів

Отже, менший стрес для організму. Будь-яке пошкодження тканин провокує відповідну реакцію: з'являється набряк, а через здавлювання нервових волокон в області травми і навколо неї – і біль. Але це не єдине, з чим доводиться боротися організму під час травми. Є ще запальна реакція, яку викликають ендотоксини – речовини, що виділяються пошкодженими тканинами. Чим більше ендотоксинів, тим сильніша реакція, аж до травматичного шоку. Якщо організм молодий, він відносно швидко нейтралізує шкідливі речовини і приходить до норми. А якщо це літня людина або людина, резерви організму якої вичерпані, наприклад, хронічною хворобою, впоратися з ендотоксинами складно.

От чому пацієнти, особливо з групи ризику (після інфарктів, з цукровим діабетом і ожирінням, у віці 70+ тощо), набагато легше переносять малоінвазивні кардіохірургічні втручання: у три-чотири рази менший розріз – це на порядок менше ендотоксинів.

Факт 2. Мініінвазивна операція на серці: психологічно комфортніша

«Пацієнти, яким була проведена мініінвазивна операція на серці, набагато краще почуваються в ранньому післяопераційному періоді. У них кращий настрій, вони раніше встають з ліжка, раніше хочуть ходити і взагалі рухатися, активніше займаються дихальною гімнастикою, – розповідає кардіохірург Олександр Бабляк. – І зауважимо, настрій на швидке відновлення пов'язаний не стільки з тим, що менше болить (сучасна медицина може забезпечити ефективне знеболення після будь-якого втручання), скільки з психологічним комфортом завдяки меншій травмі». За словами Олександра Дмитровича, мініінвазивна операція на серці сприймається пацієнтами в три-чотири рази легше звичайної.

Приватна кардіохірургія «Добробут»

Факт 3. Центр кардіохірургії «Добробут»: «Майже все можна робити через міні-доступ»

Хоча Центр кардіохірургії «Добробут» в Києві вже півтора року активно розвиває мініінвазивну кардіохірургію, те, що практично всі операції на серці можна проводити через міні-розрізи менше 8 см, досі здається фантастикою. І тим не менш, це факт! Сьогодні в Україні мініінвазивно роблять пластику та протезування будь-якого клапана серця, нашивають коронарні шунти, видаляють пухлини серця і аневризми, виправляють деякі вроджені вади.

«Так, ми ще не можемо через один міні-доступ прооперувати серце у випадку, коли необхідно коригувати одночасно кілька патологій. Але ми продовжуємо розвиватися в напрямку мініінвазивної хірургії серця. Місяць тому, наприклад, прооперували 65-річну пацієнтку через два міжреберних міні-розріза замість великого розрізу груднини. Через один розріз зробили коронарне шунтування, через інший – пластику мітрального клапана», – розповідає Олександр Бабляк. До речі, Центр кардіохірургії «Добробут» провів подібну подвійну мініінвазивну операцію на серці першим у світі.

Факт 4. Додому – на 4-5-й день після операції

Для пацієнтів це, мабуть, найбільш вражаюча перевага мініінвазивної кардіохірургії. Менша травма і не треба чекати, доки зростеться грудна кістка, - це дозволяє людині вже приблизно через 10 днів після операції повернутися до звичного життя: ходити по кілька кілометрів на день, піднімати вагу до 10-15 кг, водити машину. Через місяць пацієнти виходять на роботу. За чотири місяці – починають виконувати навіть важку фізичну роботу.

Факт 5. Українська приватна кардіохірургія задає тон розвитку хірургії серця в світі

Саме наша приватна кардіохірургія – як от Центр кардіохірургічної допомоги медичної мережі «Добробут» – провела перше в світі мініінвазивне багатосудинне коронарне шунтування. До українського кардіохірурга Олександра Бабляка ніхто не вважав, що ця, найбільш затребувана операція на серці, може рутинно проводиться через міні-розріз між ребрами без винятку у всіх пацієнтів. Але в липні 2017-го все змінилося, і вже більше ніж 80 пацієнтам з ішемічною хворобою серця приватна кардіохірургія «Добробут» повернула нормальну якість життя завдяки мініінвазивній хірургії, поставивши їх на ноги буквально за кілька днів.

Фото центру "Добробут"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-