Об'єднання церков в Україні буде добровільним – Філарет

Об'єднання церков в Україні буде добровільним – Філарет

Укрінформ
Створення Єдиної помісної української православної церкви означатиме об'єднання України.

На цьому наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу після заходів у Києві,  присвячених 32-им роковинам Чорнобильської аварії.

"Для України це означає, що Україна буде об'єднаною. Сьогодні вона роз'єднана. Православна церква роз'єднана, і суспільство наше роз'єднане. А коли буде одна Українська православна церква, то будуть існувати різні політичні партії, але всі вони будуть служити інтересам України. І в цьому буде заслуга помісної незалежної Української церкви", - підкреслив Філарет.

Водночас він зазначив, що ця ініціатива не нова, цим шляхом пройшли й інші церкви, зокрема й російська.

"Нічого нового ми не вносимо. Цим шляхом ішли всі церкви - і грецька, і румунська, і болгарська, і сербська. Всі без винятку. Коли утворювалась держава, утворювалась і незалежна церква. Ми терпіли довго, але ті церкви теж терпіли довго. І сама російська церква нехай згадає свою історію. Вона ж теж об'явила автокефалію в 1448 році. Без згоди Київського митрополита, хоч належала до Київської митрополії. Без згоди Вселенського патріарха Константинопольського. І 141 рік не визнавалась. Але ж потім її визнали. То нехай вона згадає свою історію і не шкодить нам", - сказав Глава УПЦ КП.

Щодо УПЦ МП в Україні Філарет зазначив: "Буде існувати Московський патріархат в Росії, а в нас буде український екзархат Російської церкви".

Він також підкреслив, що об'єднання церков в Україні йтиме мирним шляхом.

"Об'єднання буде тільки мирним. Якщо хто не хоче приєднуватися до Української церкви, може не приєднуватися. Але повинен тоді належати до цього російського екзархату. І всі будуть знати, що це є російська церква. Але я думаю, що українці будуть в Українській церкві", - наголосив Філарет.

Читайте також: Філарет на 100% упевнений, що православна церква в Україні отримає автокефалію

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив, що передав звернення до Вселенському патріарху з проханням надати Томос про автокефалію Української православної церкви. Він висловив сподівання, що на найближчому Синоді Константинополь прийме позитивне рішення і воно  буде прийнято до 1030-ої річниці святкування Хрещення Русі-України, що відзначатиметься у липні ц.р. 

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання Українській православній церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-