Інтерпол зняв з розшуку екс-голову Вищого госпсуду Татькова

Інтерпол зняв з розшуку екс-голову Вищого госпсуду Татькова

Ексклюзив
Укрінформ
Інтерпол зняв з міжнародного розшуку колишнього голову Вищого господарського суду України Віктора Татькова. 

Про це повідомив у коментарі Укрінформу керівник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

«Інтерпол зняв з розшуку Татькова. Підставою стало посилання Інтерполу на наявні рішення судів про скасування його арешту, а також на недоліки нашого законодавства щодо обрання запобіжного заходу», – сказав він.

Горбатюк також нагадав, що через недоліки законодавства торік були зняті з розшуку й інші колишні високопосадовці – екс-президент Віктор Янукович, екс-глава МВС Віталій Захарченко, екс-глава АП Андрій Клюєв. 

Керівник Департаменту спецрозслідувань зазначив, що Генпрокуратура звернулася до Інтерполу про оголошення Татькова у міжнародний розшук на підставі рішення суду про дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Водночас, за словами Горбатюка, у розумінні правил Інтерполу це судове рішення не є ухвалою про тримання особи під вартою. Інтерпол вважає, що інформація про виставлення ними «червоних» чи «синіх» карток на підозрюваного не може використовуватися судом як підстава для подальшого арешту розшукуваного. 

При цьому українське законодавство (ч.6 ст. 193 КПК ) дозволяє заочно заарештувати особу лише за умови оголошення її у міжнародний розшук, і суди сприймають це виключно після оголошення у розшук Інтерполу, пояснив Горбатюк.

Крім того, додав він, є ще одна причина зняття з розшуку колишніх українських чиновників. Зокрема, правовий статус «підозрюваного» у кримінальному провадженні, передбачений українським законодавством, формально не відповідає поняттю «обвинувачений», передбаченому правилами Інтерполу, зазначив посадовець.

Читайте також: ГПУ готує екстрадицію затриманого у Франції головного "тітушковода"

Горбатюк розповів, що Татьков був оголошений у міжнародний розшук Інтерполу у 2017 році. Але після скарги адвокатів “червона картка” Татькова була заблокована. Зрештою, наприкінці січня 2018 року Комісія з контролю за файлами Інтерполу розглянула справу колишнього голови Вищого госпсуду і ухвалила зняти його з міжнародного розшуку.

При цьому представник ГПУ вважає, що у вказаному кримінальному провадженні зняття з розшуку Інтерполу не має суттєвого значення, оскільки місце перебування Татькова відоме. Він знаходиться в Австрії.

Натомість керівник Департаменту спецрослідувань вважає куди більшою проблемою для слідства дворазове скасування Апеляційним судом Києва ухвал Печерського райсуду про тримання Татькова під вартою.

"Це велика проблема, оскільки це може зірвати екстрадиційний процес і стати причиною відмови у видачі, якщо немає рішення суду про арешт. Хоча ми направили до правоохоронних органів Австрії разом з іншими необхідними документами ухвалу про затримання і доставку, але міжнародні конвенції кажуть, що має бути ця ухвала про арешт", - сказав Горбатюк.

Він наголосив, що у зв’язку зі зняттям з розшуку Інтерполу колишніх чиновників є потреба у зміні в цій частині українського законодавства. Такі пропозиції Генпрокуратура направила до Верховної Ради у минулому році, але вони досі не розглянуті. 

Як повідомлялося, колишній голова Вищого господарського суду Татьков відмовився від спрощеної процедури видачі до України та подав запит на отримання притулку в Австрії.

Департамент спецрозслідування ГПУ у жовтні 2016 року повідомив про підозру колишньому голові Вищого господарського суду Татькову в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України. За даними слідства, Татьков протягом 2011-2014 років фактично підпорядкував собі систему прийняття судових рішень. Досліджується понад 10 тисяч випадків незаконного втручання в автоматизовану систему розподілу справ і заяв, втручання в діяльність суддів з метою винесення ними потрібних зловмисникам неправосудних рішень у господарських судах усіх інстанцій.

У жовтні 2016 року Татьков вилетів до Польщі.

Пізніше він залишився за кордоном на невизначений термін під приводом лікування. Зокрема, проживав у Німеччині та Австрії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-