Незалежна церква: Ми ніколи так близько ще не були від досягнення заповітної мети багатьох поколінь українців

Незалежна церква: Ми ніколи так близько ще не були від досягнення заповітної мети багатьох поколінь українців

Аналітика
Укрінформ
Експерт переконує, що не чекаючи історичного рішення Вселенського патріарха Варфоломія, Москва чинитиме йому відчайдушний опір

Сьогодні глава держави зібрав лідерів парламентських фракцій і повідомив - нещодавно він спілкувався з Вселенським патріархом Варфоломієм у Стамбулі, і вже є домовленості, подробиці яких Петро Порошенко поки що не розкриває. Втім, запевняє - Україна наблизилася до створення помісної автокефальної (незалежної) церкви. “Я, як президент, вирішив звернутися до Вселенського патріарха, його Всесвятості, з проханням про надання томосу (указ, - Ред) про Українську помісну автокефальну церкву. Просив би вас, шановні колеги, щоб і парламент підтримав це звернення і зробив це якнайшвидше. Якщо буде це рішення парламенту, з вашого дозволу, я це рішення, звернення президента, церковних ієрархів передам його всесвятості Вселенському патріарху, щоб його найближчим часом розглянули і ухвалили відповідне рішення», – сказав Глава держави, висловивши сподівання, що свою незалежність українська православна церква здобуде вже цього року - до 1030-ї річниці хрещення України-Руси. “Це є подія Незалежності України, яка відбувається у дуже непрості часи для того, щоб ми мали свою єдину автокефальну церкву, молитовно поєднану з іншими помісними церквами, але адміністративно ніяк не залежну ані від Москви, ані від кого іншого", - сказав Порошенко.

Звідси маємо питання: чи справді варто очікувати на позитивне рішення вже у 2018 році, як на це відреагує Москва, а також про перспективи ухвали відповідного рішення парламентарями? Укрінформу відповідає один з найвпливовіших українських релігієзнавців – учасник зустрічі у Президента, народний депутат України, заступник голови комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету ВР України з питань культури і духовності Віктор Єленський.

Віктор Єленський
Віктор Єленський

- Наскільки реально нині здобуття незалежності Українською Церквою? Чому саме така процедура, навіщо знадобилося звернення Верховної Ради?

В.Є.: “Патріарх Варфоломій знає ситуацію в Україні. Коли мільйони православних українців вважаються неблагодатними, розкольниками тільки за те, що вони не хочуть йти у фарватері політики московського патріарха Кирила, який своєю чергою є повністю підпорядкованим політиці Кремля. Патріарх не вважає це нормальним, тому готовий піти назустріч православним України, надавши їм автокефалію. Для цього треба, щоб до нього звернулися, по-перше, церковні діячі, а по-друге, оскільки в нашій країні діє парламентсько-президентська форма правління, відповідне звернення мав б прийняти і парламент. Церковні діячі і Президент вже звернулися до Вселенського Патріарха... Наразі і Верховною Радою готується до ухвали відповідна постанова до Варфоломія, після чого чекатимемо від Патріарха “добро” про надання автокефалії Православній церкві в Україні. Думаю, є підстави очікувати найближчим часом добрих звісток. І ще один принципово важливий момент. Якщо єпископат УПЦ у підпорядкуванні Московського патріархату вирішить приєднатися до цього процесу, то в нас буде єдина помісна Українська православна церква. Якщо ж цього не станеться, тоді з одного боку матимемо Українську автокефальну православну церкву, а з іншого — УПЦ в юрисдикції Московського патріархату. Тобто, дві канонічні церкви з точки зору церковного права”.

- Що робити зі спротивом Москви, який буде, на жаль, сумнівів в цьому немає?

В.Є.: “Москва опиратиметься надзвичайно активно. В неї є спеціальні підрозділи для цього, спецслужби, які займаються саме церковними питаннями, а також дипломатія, яка тривалий час була заточена на те, щоб блокувати всі прагнення українців здобути автокефальну православну церкву. Так було і в 2008-му, і в 2009-му та й, власне, зараз відбуватиметься шалений тиск на президента (Путіна, - Ред.), щоб той якось вплинув на Вселенського патріарха. Тому, думаю, що рано говорити про закінчення боротьби. Попри те, за 27 років незалежності ми нарешті просунулися далі, ми ніколи так близько ще не були від досягнення мети багатьох поколінь українців”.

- Які перспективи голосування за постанову у Верховній Раді?

В.Є.: “У четвер парламент прийме постанову. Впевнений, що голосів, а їх потрібно мінімум 226, вистачить. Але їх буде більше. Звичайно, депутати від “Опозиційного блоку” не голосуватимуть, але “Народний Фронт”, Блок Петра Порошенка, “Батьківщина”, “Самопоміч”, РПЛ, впевнений, обов’язково проголосують «за».

Опитав Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-