Дмитро Турлюк, кардіохірург
Ми спроможні виконувати як операції з трансплантації штучного серця, так і з пересадки серця донора
18.04.2018 08:00

В Одесі почав функціонувати унікальний інноваційний кардіологічний центр "Клініка Серця Odrex", створений за підтримки міжнародної компанії Medtronic – світового лідера у сфері медичних технологій і послуг. Клініка не має аналогів в Україні та Східній Європі, відкриття її знаменує певний рубіж у розвитку вітчизняної кардіології та кардіохірургії, оскільки обладнана найсучаснішою медичною апаратурою, а залучені до роботи кардіологи та кардіохірурги мають завдяки стажуванню у клініках США, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів та інших країн найвищий кваліфікаційний рівень. До медичної практики залучено відомих медиків, зокрема, групи лікарів на чолі з кардіохірургом Дмитром Турлюком, фахівцем рентгеноендоваскулярної хірургії Андрієм Басацьким.

"Клініка Серця" є медичним закладом повного циклу, де пацієнти-сердечники можуть пройти на одному прийомі всю діагностику. Кардіологічний стаціонар налічує 25 ліжок, ще 9 ліжок у відділенні післяопераційного спостереження і 4 ліжка для пацієнтів, які пережили операцію на відкритому серці.

У клініці функціонують перший в Україні апарат для проведення 4D-ультразвукового дослідження серця в режимі реального часу, апарат флоуметрії, що виявляє в ході операції прохідність оперованих судин, і кріоаблатор, який передбачає низькотемпературне усунення фібриляції передсердь. У клініці – дві рентген-операційні та кардіохірургічна операційна для операцій на відкритому серці.

Саме в операційній відкритого серця, де установлений перший в Україні й сьомий у світі апарат штучного кровообігу, розроблений інженерами NASA, розпочинає роботу бригада лікарів, очолювана провідним кардіохірургом Дмитром Турлюком. Усе тут справляє незабутнє враження на кожного, кого ознайомлюють із функціональною новітньою апаратурою. Починаючи від безтіньової лампи, комплексу анестезіологічних пристосувань та апарата "Квантум", що не має аналогів й успішно замінює пацієнту серце, поки над ним чаклує бригада кардіохірургів.

Кореспондент Укрінформу попросив Дмитра Турлюка, якого вважають одним із найкращих фахівців мінської школи кардіохірургії, розповісти, чим його операційна відрізняється від інших.

- Операційна відкритого серця, куди мене спільно з групою кардіохірургів, а також висококваліфікованим анестезіологом Максимом Павловським, запросили для надання допомоги хворим на недуги серця, одна з найкращих у світі. Схожа є в Абу-Дабі – столиці Об'єднаних Арабських Еміратів. Якщо ви кинете погляд на стелю, то побачите, що кардіохірурги не лише з боків оточені "розумними" пристосуваннями й телекамерами – зверху над нами нависає спеціальна вентиляційна система, що нагнітає потік стерильно чистого повітря в напрямку пацієнта, який перебуває на операційному столі. У такий спосіб дихання лікарів у масках, що тут працюють, повністю нівелюється – потік повітря спрямовується не просто на стіл, а вусібіч від пацієнта. Завдяки цьому утворюється абсолютно чисте поле над його відкритим серцем...

- Ми бачимо тут і дивне освітлювальне обладнання...

- Так, десятки різних ламп спрямовують свої промені таким чином, що ніколи не виникає тіні над столом. Не доводиться відволікатися, просити асистентів поправляти світло. У свою чергу, новітній апарат "Квантум" гарантує безперебійне життєзабезпечення систем пацієнта, поки триває операція. А вдосконалена спеціальна система УЗІ, яка теж є у небагатьох європейських клініках, дає змогу контролювати хід операції, зокрема, стан лівого шлуночка, мітрального клапана та інших механізмів функціонування серця.

Крім того, клініку оснащено одним із двох, які є в Україні, апаратом штучного серця – екстракорпоральним мембранним оксігенатором. Цей пристрій дає змогу пацієнтові, якому надається допомога, жити протягом багатьох днів зі штучним серцем.

Нам дуже пощастило, оскільки свою згоду працювати у клініці дав анестезіолог найвищої кваліфікації Максим Павловський, який спроможний відстежувати і миттєво реагувати на зміни стану серцевого м'яза чи клапанного апарата. Таких особливостей, які формують успіх при порятунку людського життя, можна назвати десятки. А в цілому хочу сказати, що ми готові виконувати будь-якої складності операції. У крайньому разі можемо запросити до участі, якщо б виникли надскладні ситуації, одного чи кількох колег – професіоналів світового рівня. Це насамперед стосується можливих ускладнень при трансплантаціях штучного серця.

- Які операції передбачаєте виконувати найближчим часом?

- Насамперед операції гібридної хірургії – з міні-доступом до серця і стентування судин, а також при ритмології. Корекція міні-інвазивних клапанів зі збереженням клапанного апарату. Міні-інвазивне протезування аортального клапана. Будемо виконувати також низку інших складних операцій, пов'язаних з торако-абдомінальними аневризмами аорти, що в будь-якій розвинутій країні є серйозним викликом для хірургії.

- Чи довгий шлях належить пройти до операцій із пересадки серця?

- Тут усе залежить від волі законодавців: чи готові вони внести відповідні зміни в українське законодавство? А що стосується колег, з якими я працюю, то можу сказати: ми уже спроможні виконувати як операції з трансплантації штучного серця, так і з пересадки серця донора. Однак потрібно все організаційно і законодавчо урегулювати. Суть у тому, що діяльність бригад хірургів забору і бригад пересадки серця донора, з точки зору логістики, не мають поєднуватися.

Якщо це буде забезпечено, то "Клініка Серця Odrex" може стати адресою пересадки донорських органів. Уже найближчим часом бригада кардіохірургів спроможна буде робити такі надскладні операції, оскільки технологія їх виконання освоєна. Однак важливою запорукою їх успіху є забезпечення діагностики, механізм якої полягає у створенні умов для реакції між біоматеріалом пацієнта і стороннім антигеном, а також підготовка донора і реципієнта. У таких випадках не буде серйозних загроз при дотриманні відпрацьованої якісної методики, а ми це спроможні продемонструвати через місяць після внесення змін до законодавства, яким поки цей аспект кардіохіругії не врегульовано.

- А в Білорусі, зі столиці якої ви переїжджаєте до Одеси, пересадки донорського серця допускаються?

- На території Білорусі введено таке поняття як презумпція згоди. У будь-якої людини, яка за життя не оформила відмову від забору органів і тканин, можна провести такий забір для донорських органів. Лікарні обладнані відповідною апаратурою і групами анестезіологів, які повідомляють до Центру трансплантології, наприклад, про смерть мозку потерпілого внаслідок автопригоди. У таких випадках негайно робиться прокурорський запит, який забезпечує законність дій медиків і відсутність комерційного інтересу організаторів донорського органу. Додатково викликають до лікарні родичів загиблої особи, щоб унеможливити будь-які непорозуміння.

- Чи беруть участь медики у цих процедурах?

- Ні, їх черга наступає лише після владнання правових колізій. Тоді хірурги здійснюють забір печінки, двох нирок і серця. Думаю, що так само можна організувати основи організаційного та правового забезпечення пересадки серця і в Україні.

- А чи відомо вам, скільки виконано, скажімо, торік операцій з пересадки серця в Білорусі?

- Протягом 2017 року здійснено 90 операцій з трансплантації серця, дві з них включно з серцем і легенями, а також виконано близько півтисячі трансплантацій печінки і нирок.

- Головний лікар одеської "Клініки Серця Odrex" Денис Сєбов представив вас як провідного кардіохірурга – завідувача кардіохірургічним відділенням. Ви уже оформлені на цю посаду, що, напевне, є однією з ключових у клініці?

- Поки що ні, хоча дав згоду очолити відділення клініки. В Одесі я зробив доповідь на міжнародній конференції з кардіохірургії "Актуальні аспекти кардіології серцево-судинної хірургії". Після цього повертаюсь до Мінська, щоб подати відповідну заяву про звільнення з посади провідного наукового співробітника республіканського науково-практичного Центру кардіології МОЗ Республіки Білорусь. І наприкінці квітня переїду до Одеси, де й очолю бригаду лікарів у складі трьох судинних хірургів, перфузіолога, анестезіолога, перфузіоніста та двох медсестер.

Хочу додати, що деякі результати моєї роботи стали темою наукового дослідження: "Гібридні технології у лікуванні аневризми дуги аорти". Це одне з найскладніших хірургічних втручань, оскільки під час аневризми у людини міняються судини, які живлять головний мозок і серце. І от мені спільно з колегами вдалося оволодіти технологією заміни цих судин, щоб уберегти пацієнта від стану інсульту чи смертельної коми. А після конференції в Одесі також лікарі з Нідерландів, Ізраїлю та інших країн зможуть оволодіти новітньою технологією.

Михайло Аксанюк, Одеса.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-