Мешканці п'яти міст Україні зможуть безкоштовно перевірити серце

Мешканці п'яти міст Україні зможуть безкоштовно перевірити серце

Укрінформ
В п'яти містах України - Києві, Львові, Харкові, Запоріжжі та Одесі - протягом квітня-травня в рамках соціальної програми «Живи серцем» пройде безкоштовна акція по перевірці серця.

Про це на брифінгу з нагоди старту акції розповів головний лікар  Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Володимир Жовнір, повідомляє кореспондент  Укрінформу.

«Проблема серцево-судинних захворювань - це одна з найсерйозніших проблем охорони здоров'я в Україні. Ситуація склалася така, що перш за все від самих українців залежить те, наскільки ми будемо здорові. 67% смертей в загальній структурі смертності складають смерті від серцево-судинних захворювань. Це переважно ті смерті, яким можна запобігти.  Ця акція повинна донести головне - можна вести той спосіб життя, який дозволить нам довго і якісно жити. Окрім цього, при своєчасному зверненні до лікаря  можна запобігти іншим смертельним захворюванням», - сказав Жовнір.

Він зазначив, що зараз в Україні кардіологічна допомога стає ближчою до пацієнтів. Так, розбудовується мережа реперфузійних центрів, де надають екстрену допомогу у стентуванні при гострому інфаркті міокарда. Але, за словами Жовніра, люди повинні і самі дбати про те, щоб критичні стани  не заставали їх зненацька і звертати увагу на профілактику і спосіб життя.

Під час акції, обстеження серця - електрокардіограма та ехокардіографія - буде проводитися в спеціальному кардіомобілі з обладнанням Filips, до якого в різні суботи квітня-травня  можуть прийти всі бажаючи перевіритися. Передбачається, що кардіомобіль буде працювати з 10 до 18 години на одній з центральних площ міст: у Києві - 14 квітня на Поштовій площі, у Харкові - 28 квітня попередньо у парку Горького, у Запоріжжі - 5 травня, в Одесі - 12 травня, у Львові - 19 травня.

Обстеження будуть проводити фахівці Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України як для дітей , так і для дорослих. Також під час акції у всіх бажаючих буде змога здати аналіз крові на виявлення ризиків переддіабету та діабету. Всі дослідження проводяться безкоштовно.

Також під час акції в кожній області фахівці Центру кардіології проведуть обстеження дітей одного з дитячих будинків регіону.

Читайте також: У львівському коледжі - спалах кору, захворіли учні й викладачі

Україна посідає 1 місце в Європі та 2 місце у світі за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань. В структурі смертності серцево-судинні захворювання складають 67%, для порівняння в європейських країнах цей рівень становить 40%. Щороку в Україні фіксується 50 тисяч випадків інфаркту і понад 100 тисяч випадків інсульт. Лікарі наголошують, що багатьом випадкам смертей, а також інвалідності внаслідок інсульту можна запобігти, дотримуючись простих правил: здорового образу життя і харчування, відмови від шкідливих звичок, регулярного обстеження, не менше 1 разу на рік у кардіолога. 

Соціальна кампанія «Живи серцем» проводиться третій рік поспіль  за участі українських лікарів та компанії Filips в Україні і покликана проводити  інформаційну роботу серед громадян щодо важливості профілактики серцево-судинних захворювань та раннього виявлення хвороб серця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-