Виплата соціальної допомоги сім’ям з дітьми - актуально для громадян

Виплата соціальної допомоги сім’ям з дітьми - актуально для громадян

Укрінформ
Сім’ям, які постійно проживають в Україні та мають середньомісячний сукупний дохід нижче встановленого прожиткового мінімуму, надається фінансова підтримка відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

До того ж, враховується не тільки фінансовий, але й майновий стан сім’ї, зайнятість її працездатних членів та інші фактори. Натомість, на соціальну допомогу в 2018 році Держбюджетом передбачено 122,7 мільярда гривень.

Цілі сталого розвитку (ЦСР), яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку та включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Серед них, зокрема, подолання бідності усюди та в усіх її формах. Ще у вересні 2015 року на Саміті ООН були затверджені Цілі сталого розвитку (2015-2030 рр.). Україна разом з іншими країнами-членами ООН приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку. Для встановлення стратегiчних рамок нацiонального розвитку України на перiод до 2030 року на засадах принципу: «Нiкого не залишити осторонь» було започатковано інклюзивний процес адаптації Цілей сталого розвитку.

В Україні з 2016 року реалізується Стратегія подолання бідності, затверджена відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України. Документ визначає механізми запобігання бідності та основні завдання з розв’язання цієї проблеми на період до 2020 року. З метою виконання Стратегії подолання бідності Урядом у лютому ц.р. були затверджені конкретні заходи на 2018 рік, спрямовані на підвищення дієвості політики зайнятості, підвищення грошових доходів населення, забезпечення доступу населення до соціальних послуг, мінімізацію ризиків бідності, а також соціальне відчуження найбільш вразливих категорій населення.

Основний акцент у реалізації Стратегії робиться на розширенні доступу до продуктивної зайнятості, сприянні зростанню доходів населення від зайнятості та виплат у системі державного соціального страхування для забезпечення умов гідної праці. Національне законодавство про державну соціальну допомогу складається з Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», Закону України «Про прожитковий мінімум», постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. №250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям», інших нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини з надання державної соціальної допомоги.

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» фінансова підтримка надається сім’ям, які постійно проживають в Україні та мають середньомісячний сукупний дохід нижче встановленого прожиткового мінімуму. До того ж, враховується не тільки фінансовий, але й майновий стан сім’ї, зайнятість її працездатних членів та інші фактори. Натомість, Державним бюджетом на 2018 рік передбачено 122,7 мільярда гривень на соціальну допомогу.

Під час презентації проекту бюджету у вересні 2017 року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що 50,7 мільярда з цієї суми призначено на виплати малозабезпеченим сім’ям.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж 2017 року на урядову «гарячу лінію» від представників багатодітних сімей надійшло понад 15 тисяч звернень, що були надіслані для опрацювання органам влади за їх компетенцією. Крім того, з початку 2018 року від зазначеної категорії заявників зареєстровано майже 4 тисячі звернень. Найактивніше зверталися жителі Дніпропетровської, Одеської, Львівської та Донецької областей.

У тематичній структурі цих звернень переважають питання виплати різних видів соцдопомоги, зокрема сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Заявники потребували сприяння в реалізації права на пільговий проїзд у громадському транспорті; скаржилися стосовно неотримання житлової субсидії; просили сприяння в наданні безоплатної медичної допомоги. Громадяни також зверталися з клопотаннями про сприяння у забезпеченні на безоплатній основі дітей харчуванням у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах; вимагали провести перевірки правильності нарахованої їм пенсії та здійснити її перерахунок з метою збільшення тощо.

Так, житель м. Антрацит Луганської області, внутрішньо переміщена особа, виїхав з районів проведення АТО в Тячівський район Закарпатської області та виховує двох прийомних дітей - 2002 та 1999 року народження. Він поскаржився стосовно невиплати соціальної допомоги для прийомної сім’ї за січень 2018 року. Заявник додатково зазначив, що виплати оформлені на ім’я його дружини. Попередньо він уже звертався до УПСЗН Тячівської РДА, та йому повідомили, що відсутнє фінансування. Чоловік просив допомоги у виплаті коштів. У відповіді Тячівської райдержадміністрації зазначили, що дружині заявника призначили державну соціальну допомогу на дітей-сиріт у розмірі 9 779, 40 грн. Виплату проведено по 31.01.2018 року у повному обсязі.

Заявниця з Олешківського району Херсонської області, мати трьох малолітніх дітей, поскаржилася на невиплату соціальної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за січень 2018 року, яку нараховує УПСЗН Олешківського району Херсонської області. Жінка просила сприяння у виплаті допомоги. В Олешківській райдержадміністрації Херсонської області поінформували, що заявниці допомога була профінансована 15 січня 2018 року.

За період з 30 березня по 5 квітня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 32 тисячі 113 дзвінків, а також 901 звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-