Чи буде відставка Уляни Супрун на здоров’я українській медицині?

Чи буде відставка Уляни Супрун на здоров’я українській медицині?

Аналітика
Укрінформ
Медичну реформу ототожнюють саме із в.о. глави МОЗ, а з її відставкою всі зміни можуть піти нанівець

Не минуло й тижня після того, як МОЗ ініціював відставку ректора НМУ Богомольця Катерини Амосової, як Комітет ВР з питань охорони здоров'я проголосував за відставку в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Збіг? Навряд чи. А ще один “збіг” у тому, що відставка в.о. міністра комітетом ініціювалася саме в той момент, коли стартував перший етап медреформи. Офіційна причина такої депутатської ініціативи – «гостра суспільна напруга, яка виникла у зв’язку зі зривом програми державних закупівель ліків у 2016 році, що має ознаки службової недбалості». Неофіційна – шалений спротив старої «медичної корпорації», яка всі ці роки все ще працювала за принципом радянської і тепер – має змінитися, поступитися звичками і каналами приробітку. Як сказала учора сама Уляна Супрун, ініціатива її відставки – явна ознака ефективності роботи її команди. Водночас голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець на фейсбук-сторінці навела список із 10 претензій до роботи в.о. міністра. Серед них – збільшення темпів виїзду українських медиків за кордон, знищення колективного імунітету нації, низька зарплата медиків та зрівнялівка у зарплаті лікаря і санітарки тощо. Ніби до Уляни Супрун всього цього не було… Тож Укрінформ з'ясовував, чи буде корисною ініціатива з відставки в.о. міністра охорони здоров'я нашій медицині?

А судді хто?

Для того, щоб розуміти таке поспішне рішення комітету про відставку в.о. міністра охорони здоров’я варто розуміти, хто за це голосував. Як пише на своїй фейсбук-сторінці Євгеній Гончар, секретар громадської ради при МОЗ, за відставку Уляни Супрун проголосували Ольга Богомолець (БПП), Тетяна Бахтєєва (Опозиційний блок), Ігор Шурма (Опозиційний блок), Олександр Біловол (Відродження), Олег Мусій (позафракційний), Сергій Мельничук (позафракційний), Олексій Кириченко (Радикальна партія). Ініціаторами постанови №5642 про відставку Уляни Супрун стали представники "Опозиційного блоку" Ігор Шурма та Олександр Вілкул, а сама ж постанова зареєстрована у парламенті ще 16 січня 2017 року. Ця ж група депутатів звернулася до КМУ з пропозицією звільнити в.о. міністра ОЗ Уляну Супрун”.

На думку Миколи Поліщука, нейрохірурга, громадського діяча, екс-міністра охорони здоров'я, саме цей список уже вичерпно характеризує таке рішення: “Показовим є те, що завзяті революціонери Олег Мусій і Ольга Богомолець знайшли спільну мову з колишніми регіоналами, які привели Україну до війни і які ніколи не хотіли змін в Україні, а навпаки – тягнуть назад у “руський мир”.

З ним погоджується і Федір Лапій, головний дитячий імунолог Києва: «Я вважаю, що саме існування такого комітету Верховної Ради не є корисним для країни та її медичної системи. Що-небудь вони зробили за роки перебування при владі? Ні. Ми бачимо лише спекуляції на питаннях реформи без жодних конструктивних пропозицій. Комітет, його засідання – перетворилися на майданчик для піару. А коли об'єднуються люди, які мають сидіти в тюрмі, з тими, що прийшли в парламент на хвилі революції, висновки напрошуються однозначні».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман також висловив підтримку Уляні Супрун на засіданні Кабміну: «Окрім слова "дякую", особисто вам, Уляно, і вашій команді, я нічого не можу сказати. Я знаю, що вам не просто... Якби могли, дехто б і ВІЛ/СНІД у світі поставили за провину Міністерству охорони здоров'я. Як ще не здогадалися сказати, що "вірус" "Новачок" теж зробили в Міністерстві охорони здоров'я? Я думаю, що дехто і на це був би здатен, щоб на біді та горі піаритися. Тому дякую вам, вважаю, що потрібно йти далі. Необхідно рухатися в тому напрямку, щоб кожна сім'я отримала свого лікаря. Нагадую, що за кожного лікаря заплатить держава", – заявив прем'єр-міністр.

З відставкою Супрун медреформа таки може згорнутися...

Звісно, ніхто не каже, що до роботи Уляни Супрун та її команди зовсім немає претензій. Але погодьтеся, коли йде перезавантаження медичної системи, та ще й настільки загрузлої в проблемах, марно розраховувати на ідеал. Але в чому точно не можна звинуватити в.о. міністра та її команду – це у небажанні працювати, просувати реформи. Сьогодні ім’я Уляни Супрун, в.о. міністра, відоме ледве не всім українцям. А чи бувало таке раніше, щоб ім’я очільника МОЗ могли пригадати не лише лікарі, а й жителі віддалених сіл? Чому? А тому що прізвища «папєрєдніків» не було сенсу запам’ятовувати. І от коли з’явилася людина, яка готова цю іржаву машину під назвою «українська медицина» зламати, і замість нього ставити нову, Супрун хочуть відсторонити.

Укрінформ поцікавився думкою фахівців, чи погоджуються вони з претензіями, які висуваються на адресу в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Федір Лапій, головний дитячий імунолог Києва:

«У нас не було реформи охорони здоров’я від початку створення незалежної України. Ми мали законсервовану систему і боялися щось там змінювати. Розвивався капіталізм, змінювалася країна, а система залишалася непристосованою до нових умов. Те, що пропонується МОЗ сьогодні, вже працює у країнах євроспільноти. Говорити про те, що воно не запрацює у нас, можуть ті, хто на цій моделі не знається, або не хоче, щоб вона запрацювала, використовуючи цей аргумент у політичних баталіях, або ж маючи на те власний фінансовий інтерес.

Я досі не бачив від опонентів МОЗу конструктивної критики та пропозицій. Те, що поширюється з того боку, не критика, а критиканство. Я читав претензії відносно того, що лікарі виїжджають за кордон. Змусити лікарів лишатися в Україні можна лише двома способами – дати їм можливість краще заробляти, або ж повернути кріпосне право щодо медиків. Натомість комітет хоче законсервувати ту систему, яка є, мовляв, потрібно виділяти більше грошей на охорону здоров'я. Але нашу медичну систему можна прирівняти до сита, в якому переносять воду... Тому один з наріжних каменів реформи медицини – зміна принципу її фінансування, щоб був стимул для медичних працівників працювати в Україні та залучати інвестиції в охорону здоров'я.

Хіба є інший стимул, щоб заманити хороших медпрацівників до регіонів, окрім грошей? Зараз багато залежить від місцевих громад, які мають повне право достойно платити медичним працівникам, купувати апаратуру тощо. Саме вони тепер можуть наймати кращих лікарів і звільняти тих, чия робота не влаштовує.

Щодо колективного імунітету (У його зниженні, виявляється, теж винувата Супрун. Авт.), то він знищувався усі попередні роки. Тут немає причинно-наслідкового зв'язку. На сьогодні маємо достатньо вакцини проти дифтерії і правця, раніше був на них дефіцит. Замість того, щоб волати про «знищення колективного імунітету», було б депутатам підтримати кампанію з вакцинації проти дифтерії і правця, зокрема й дорослого населення! Я категорично не згодний з такими звинуваченнями.

Нинішня реформа стовідсотково ототожнюється з Уляною Супрун. Загроза згортання реформ з відставкою міністра існує, бо ми не знаємо, хто прийде на посаду. З відставкою Уляни Супрун ми дійсно ризикуємо опинитися біля розбитого корита.

Оксана Корчинська, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я (не голосувала за відставку Супрун):

“Без сумніву, відставка Супрун – шкідливе рішення. Члени комітету, як ті, які багато років при владі в медичній сфері та керували цим комітетом, так і ті, хто прийшов після Майдану, не використали свій шанс на зміни, витративши зусилля на боротьбу за контроль над потоками грошей, які витрачалися на закупівлю ліків. Тому це рішення – спроба реваншу старої радянської системи, яка намагається пручатися, щоб залишити все, як є, бо їй не вигідні реальні зміни в системі охорони здоров'я. А реформа по суті ще й не починалася, бо виплати за пацієнтів підуть з 1 липня.

Голові комітету, яка готується до президентських виборів, цікавий лише піар, слава та фінанси під її кампанію. Її позиція дуже вигідна фармацевтичній мафії, яку десятиліттями влаштовувало все, що відбувалося: коли всі лікарі первинки залежали від того, які препарати вони випишуть в рецепти; коли в нормальні медичні заклади не потрапити хворому без того, щоб не заплатити за це.

25 років всі лише говорили про реформу в охороні здоров'я, але жодного разу реальної реформи не було – була лише симуляція. Адже навіть політтехнологи говорять, що якщо ви хочете підтримки виборця, то ніколи не робіть реальної медичної реформи – тільки говоріть про це. І зараз навіть частина апарату президента вже злякалася того, що треба щось робити, влаштувавши виставу на засіданні комітету. Це засідання виглядало як з'ясування стосунків та дешева розправа над пані Уляною.

Стара система зробила це для того, щоб тиснути на прем'єр-міністра та президента, аби вони відступилися. Адже без сумніву, Супрун – двигун реальної реформи та людина, яка розворушила цю систему. Це не влаштовує особливо малопрофесійних медиків, які мали статки лише завдяки своїм посадам. Реформа вигідна передусім пацієнтам і професійному лікарю, який не отримуватиме таку саму платню, як і лікар, який не має знань і не відповідає за лікарські помилки. Сказати, що реформа буде безболісною, не можна. Хіба що в тому випадку, якщо держава видасть 5% ВВП на гарантований пакет послуг “вторинки” і “третинки” з 1 січня 2020 року, коли запланований наступний етап реформування.

Люди ж, які свого часу робили реформи у Англії чи Норвегії, закарбовані золотими літерами в історії країн. Але в процесі реформ на них виливалася безмежна кількість бруду від преси та парламентарів. Можна взяти будь-якого міністра за 25 років незалежності, і претензії, які висуває Ольга Богомолець, будуть актуальні для будь-якого міністра. Єдине, що пані Богомолець не каже правди – перед призначенням пані Уляни їй теж пропонували зайняти цю посаду. Але вона відмовлялася, бо не захотіла брати на себе таку відповідальність, а вирішила й далі продовжувати займатися критиканством.

Думаю, що голосів для відставки Уляни Супрун в парламенті не набереться. Частина “БПП” та “Народного фронту”, яка підтримує реформи, не проголосує. Проголосують популісти та опозиційний блок, руками яких і відбувається цей саботаж.

Микола Поліщук, нейрохірург, громадський діяч, екс-міністр охорони здоров'я:

“Однозначно можу сказати, що ті зміни, які запланувало міністерство, і ті закони, які прийняв парламент, спрямовані на покращення медичної допомоги населенню України, а не на покращення заробітку абсолютно всім лікарям. Тепер будуть заробляти ті лікарі, які можуть ефективно працювати. Тобто створено мотивацію для роботи і визначено гарантований рівень медичної допомоги. Я вважаю, що рішення комітету – це рішення людей, які не хочуть змін в Україні, а які хочуть постійної конфронтації та постійних конфліктів у державі.

Спікер Парубій може і не винести на голосування у парламенті цю постанову за відставку Уляни Супрун. Але якщо голосування відбудеться, то думаю, що постанова не набере достатньої кількості голосів. Оптимальним варіантом, враховуючи те, скільки всього вже зроблено і прийнято законів по реформах, вважаю створення єдиного міністерства – соціальної політики та охорони здоров'я. А начальником департаменту з охорони здоров'я найкраще зробити Уляну Супрун.

***

Що додати? Відповідальна частина українського суспільства наразі дуже обурилася, дізнавшись про ініціативу комітету щодо звільнення Уляни Супрун. Це підтверджує й те, що коли Іван Примаченко, співзасновник освітньої платформи Прометеус, запропонував висловити недовіру не Супрун, а Ользі Богомолець і вимагати її відставки з поста голови комітету ВР, його пост у Facebook з хештегом #БогомолецьГеть підтримали понад 3,7 тисяч людей.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-