Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» з приводу забруднення водних ресурсів

Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» з приводу забруднення водних ресурсів

Укрінформ
Усе частіше небайдужі українці б’ють на сполох через надмірне забруднення деяких водних об’єктів побутовими та хімічними відходами підприємств.

У Водному кодексі України зазначено: водні ресурси забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу і є обмеженими та уразливими природними об’єктами. Дійсно, саме вода є основою життя на планеті і використовується майже в усіх сферах людської діяльності. Її значення в економічному і соціальному розвитку суспільства повсякденно зростає.

За словами Голови Державного агентства водних ресурсів Ірини Овчаренко, Україна у забезпеченні ресурсами за обсягом запасів прісної води на одну людину серед 195 країн посідає 111-те місце. На якість води в країні дуже впливає скидання неочищених стоків у водойми. «Постачальниками» стічних вод, складних за вмістом, є об’єкти промисловості. Сучасні металургійні підприємства заповнюють водоймища тисячами кубометрів забрудненої води, де в основному розчинені речовини, що містять залізо. В стічних водах коксохімічних заводів і фабрик виявляють феноли, роданіди, ціаніди, аміак тощо. Небезпечними є рідкі відходи синтетичної хімії, стоки целюлозно-паперової промисловості.

Україна досягла суттєвого прогресу у впровадженні європейських принципів і підходів до збалансованого управління водними ресурсами. Так, у 2016 році прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом». В Україні вже сформовано законодавче підґрунтя щодо державної водної політики, але поки ще відбувається адаптація українського природоохоронного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, все частіше небайдужі українці б’ють на сполох через надмірне забруднення деяких водних об’єктів побутовими та хімічними відходами підприємств. Про це свідчать сотні звернень, отриманих упродовж 2017 року. Найчастіше тривожні сигнали та скарги надходили від мешканців Верхньодніпровського та Новомосковського районів Дніпропетровщини, Святошинського та Дарницького районів міста Київ, Бродівського та Радехівського районів Львівської області.

Що стосується поточного року, то варто відзначити інцидент, який обурив громадськість у місті Дніпро. Зокрема, місцева мешканка 26 лютого 2018 року  поінформувала працівників урядової «гарячої лінії», що на відстані 200 метрів від її будинку, в розташований поруч ставок впродовж останніх 5 років витікають відходи з заводу «Альбатрос» та  Акумуляторного заводу. Внаслідок цього, навколо стоїть неприємний стійкий хімічний запах.

За результатами розгляду даного звернення Державна екологічна інспекція у Дніпропетровській області підготувала наказ щодо проведення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства України ТОВ «Виробнича група «Альбатрос» та ТОВ «ТПГ «Альбатрос». Після з’ясування усіх обставин та узагальнення результатів заявницю буде повідомлено додатково. Що стосується перевірки Акумуляторного заводу, заявницю просять надати деяку уточнюючу інформацію.

Позитивно вирішено питання щодо звернення заявника з м. Миргород Полтавської області  від 19.01.2018 року. Суть скарги полягала у тому, що річку Хорол було засипано будівельними матеріалами під час реконструкції центрального мосту, тож вона потребує розчистки. Виконавчий комітет Миргородської міської ради повідомив, що необхідні заходи були розпочаті згідно з запланованими термінами 24 січня та закінчились 30 січня поточного року.

Заявник з Чортківського району Тернопільської області повідомив 06.03.2018 року на урядову «гарячу лінію», що з листопада 2017 року трубопроводи каналізаційної системи м. Чортків виведено в річку Серет, у зв’язку з чим рідкі нечистоти забруднюють дану водойму. Чоловік просив вжити заходів щодо припинення забруднення річки Серет. Співробітниками Державної екологічної інспекції у Тернопільській області було проведено перевірку КП «Чортківське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» та Чортківської міської ради з питань дотримання вимог Водного кодексу України. Встановлено, що КП «Чортківське ВУКГ» здійснює водопостачання та водовідведення на підставі дозволу на спеціальне водокористування №УКР-1374 «А»/ТЕР з 24.04.2017року з терміном дії до 24.04.2020 року. Відділом інструментально-лабораторного контролю інспекції проведено відбір проб води на р. Серет вище м. Чортків та нижче скиду з очисних споруд. При перевірці встановлено несанкціонований скид стічних вод у р. Серет по вулиці Гончара. За результатами службової перевірки відповідальним особам будуть пред’явлені звинувачення. Розпочато адміністративне провадження за ст. 59 КУпАП.

За період з 23 березня по 29 березня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 33 тисячі 762  дзвінки, а також 961 звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-