10 найвідоміших українських хакерів

10 найвідоміших українських хакерів

Укрінформ
На них полювали Інтерпол, поліція США, Німеччини, Польщі,Туреччини і України

Іноді просто дивуєшся:  чому Україна потерпає від російських кібератак, якщо має такі неперевершені таланти в галузі IT.  Щоправда, іноді це, так би мовити, «кримінальні таланти» і воюють вони не з  кремлівськими хакерами, а найчастіше – з зарубіжними банками. Але ж - от би ці таланти та й на службу країні?

26 березня  - найсвіжіший випадок: у Києві кіберполіція викрила чергового українського хакера, який займався зламом комп'ютерів світових банків та готелів. Він не перший, попередників у нього було чимало – українських хакерів затримували не тільки в Україні, але й за її межами.

Укрінформ вирішив нагадати читачам про найбільш відомих українців-хакерів. І це ті, кого вдалося затримати.

1.20 травня 2003 року в тайському місті Бангкок на прохання американської влади був заарештований житель Тернополя Максим Височанський (справжнє прізвище Ковальчук) за звинуваченням у хакерстві. 

США обвинувачували українського хакера в порушення авторських прав виробників, незаконне поширення програмного забезпечення, відмивання грошей і незаконне проникнення до комп`ютерної мережі, що завдало компаніям-виробникам збитків у розмірі 3 млн доларів. Сам Височанський входив в десятку найбільш небезпечних кіберзлочинців, розшукуваних ФБР.

Майже рік Височанський сидів у тайській в`язниці, а у березні 2004 року його депортували до США. Прокурори попросили для обвинуваченого 20 років позбавлення волі, але суд Каліфорнії врахував, що підсудний визнав вину і в травні 2006 року засудив його до 35 місяців ув'язнення.

Після депортації в Україну Максим повернувся до рідного Тернополя.

2. Улітку 2007 року в Туреччині був заарештований харків'янин Максим Ястремський, він же хакер Максик, який через Інтернет зламував кредитні картки і перекидав гроші на свої рахунки в 13 країнах світу. У такий спосіб він вкрав 11 млн. доларів США.

Під час слідства міністерство юстиції США вимагало екстрадиції Ястремського до Америки, щоб судити його за своїми законами. Проте влада Туреччини відмовилася віддавати українця, тому що тільки в цій країні претензії до українця є у 12 банківських структур.

В березні 2009 року суд Анталії визнав Максима винним в 12 крадіжках з турецьких банків і засудив його до 30 років ув'язнення.

3.У травні 2008 року за американським ордером під час відпустки в Греції був затриманий українець Єгор Шевельов.

Українця вважали учасником хакерської групи, яка займалася крадіжками платіжних карт і завдала матеріальних збитків на 4 млн доларів.

За версією слідства, перебуваючи в Києві з листопада 2001 по серпень 2007 року, він продав 95 тисяч крадених карт, заробивши більше 600 тис. доларів США.

В серпні 2013 року американський суд визнав Шевельова винним і засудив до 40 років ув'язнення.

4. У червні 2014 року в Італії за американським ордером був затриманий українець Сергій Вовненко. За твердженням прокурорів, Вовненко під ніками Томас Рімкіс, Flycracker, Flyck, Fly (Муха), Centurion, MUXACC1, Strainer і Darklife з вересня 2010 по серпень 2012 року проникав зі спільниками в комп'ютери приватних осіб і компаній в США та інших країнах і викрадав дані, в тому числі імена користувачів і паролі, які давали хакерам доступ до чужих банківських рахунків, а також номери пластикових карт і особисті дані їх власників.

У 2015 році він був виданий США. Вовненко офіційно звинувачувався в змові з метою здійснення шахрайства, комп'ютерному зломі і розкраданні особистих даних. Спочатку українець не визнавав своєї вини, проте за місяць до винесення вироку визнав себе винним.

В лютому 2017 року суд в штаті Нью-Джерсі засудив українського хакера Сергія Вовненко до 41-го місяця тюремного ув'язнення, а також він зобов'язаний заплатити штраф у розмірі 83 368 тисяч доларів.

5.У листопаді 2014 року в США був затриманий киянин Вадим Єрмолович, якого звинуватили в тому, що він і його спільники викрали понад 150 тис. ще не опублікованих корпоративних прес-релізів, в яких були відомості про злиття і поглинання, а також звіти про фінансовий стан великих компаній. Ця інформація допомагала успішно грати на біржі: заробіток склав близько 100 млн. доларів США. У цій справі розшукують ще двох українців - Олександра Єрьоменка та Івана Турчинова.

У 2016 році український хакер зізнався в американському суді в крадіжці корпоративних релізів до їх публікації.

22 травня 2017 року федеральний суд у Ньюарку (штат Нью-Джерсі) визнав Єрмоловича винним у змові з метою здійснення шахрайства з обтяжуючими обставинами і засудив його до 2,5 років тюремного ув'язнення і виплати 3 млн доларів США як компенсацію збитків.

Варто зазначити, що Єрмоловича могли посадити на 20 років, але «скосили» термін завдяки співпраці зі слідством.

6.У липні 2016 року в Польщі був заарештований харків'янин Артем Ваулін, якого звинуватили в управлінні найбільшим торрентом в мережі KickassTorrents (KAT).

Фото: PAP
Фото: PAP

У міністерстві юстиції США українця звинувачують у завданні збитків правовласникам на суму понад мільярд доларів, створенні підпільної організації, порушенні авторських прав і відмиванні грошей. Крім того, популярний ресурс, щомісячна відвідуваність якого становила понад 50 млн осіб, заробляв за рік від $ 12,5 млн на рекламу. У США Вауліну може загрожувати до 30 років позбавлення волі.

До початку травня 2017 року Ваулін знаходився в слідчому ізоляторі Варшава-Бялоленка, поки влада Польщі розглядала запит США на його екстрадицію. Проте сам хакер не погодився на екстрадицію і в кінці травня 2017 року польський суд випустив Вауліна під заставу 108 тисяч доларів США через стан здоров'я.

Нині українець на волі, проте  у нього  конфіскували паспорт і він не має права залишати Польщу.

7. У лютому 2018 року в місті Бельсько-Бяла працівники Центрального слідчого бюро Польщі при співпраці з ФБР затримали 44-річного громадянина України, якого підозрюють у поширені шкідливого програмного забезпечення. Чоловік перебував у базі даних розшуку Інтерполу. Щодо нього був виданий міжнародний ордер на арешт.

Його підозрюють в участі в організованій злочинній групі, яка поширює шкідливе програмне забезпечення і причетна до хакерських атак. Як зазначили у поліції, втрати через злочинну діяльність угрупування, до якого належав українець, оцінюються в кілька сотень мільйонів доларів

Українському хакеру загрожує до 30 років позбавлення волі. Зараз він знаходиться під вартою до екстрадиції до Сполучених Штатів.

8. 25 лютого 2018 року в Києві кіберполіція затримала організатора міжнародної злочинної платформи «Avalanche» Геннадія Капканова, якого розшукували в 30 країнах світу.

Мережа «Avalanche» функціонувала 7 років та щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів. Грошові втрати, пов'язані з кібератаками «Avalanche», за попередніми підрахунками, склали сотні мільйонів євро по всьому світу.

26 лютого 2018 року Жовтневий районний суд Полтави заарештував Капканова на два місяці без можливості внесення застави.

Проте це не перший арешт хакера. У листопаді 2016 року його уже затримували. Але тоді Полтавський суд відмовився арештувати підозрюваного. Після засідання Геннадій Капканов зник із зали суду, проте пізніше його оголосили у міжнародний розшук.

Хакеру інкримінують причетність до вчинення злочинів за ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади) та ч. 4 ст. 190 (шахрайство) ККУ.

Кримінальна справа щодо «Avalanche» розслідується також прокуратурою Вердена і поліцією Люнебурга (Федеративна Республіка Німеччина).

9. 6 березня 2018 року в місті Аліканте в Іспанії заарештували 34- річного українця Дениса К. (прізвище  не розголошується ), який з 2014 року проживає в Аліканте. За даними слідства, жертвами хакера стали понад 100 банків з 40 країн. Однак основні крадіжки ним були здійснені в банках Росії. За попередніми даними, сума викраденого перевищує 1 мільярд євро, хоча мова може йти і про значно більшу суму - аж до 10 мільярдів.

Операцію з пошуку і викриття хакера іспанці вели три роки за сприяння Інтерполу і американського ФБР.

Після арешту суд наклав арешт на котедж хакера, в якому він проживав з дружиною і донькою, на його автомобілі і на коштовності, оцінені в півмільйона євро.

10. 13 березня 2018 року співробітники кіберполіції Чернівецької області спільно з німецькими колегами викрили двох хакерів з Чернівців - 28-річну жінку та 22-річного чоловіка (в інтересах слідства прізвища не розголошуються).

За даними правоохоронців українські хакери входили до групи, яка з 2013 по 2016 рік злочинним шляхом діставала цифрові пакетні марки (DHL lables), які потім збувала із суттєвими знижками. Збитки клієнтів світового сервісу логістики DHL з головним офісом у Німеччині склали півтора мільйона євро.

Загалом правоохоронці задокументували понад 200 випадків незаконного продажу поштових пакетних марок. Отримані злочинним шляхом кошти негайно переводилися в готівку через валютні рахунки, відкриті в банках Кіпру та Іспанії.

За адресами проживання спільників правоохоронці провели обшуки, під час яких виявлено та вилучено комп'ютерну техніку і носії інформації. Зі слів зловмисників, саме ці комп`ютери  вони використовували для досягнення своїх злочинних цілей.

Мар`яна Рабченюк. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-