Перші 988 суддів склали кваліфікаційні іспити

Перші 988 суддів склали кваліфікаційні іспити

Список
Укрінформ
Перша група загальною кількістю 988 суддів місцевих та апеляційних судів 15 березня завершила складати іспит під час кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

"Кваліфікаційне оцінювання в рамках судової реформи є обов’язковим для всіх 5700 суддів місцевих та апеляційних судів країни. За його допомогою визначають здатність судді здійснювати правосуддя у відповідному суді", - зазначили у ВККС.

Як наголосив голова ВККС Сергій Козьяков, уперше всі судді проходять оцінювання за комплексними критеріями: професійна, особиста та соціальна компетентність, доброчесність і професійна етика. "Таким чином відбувається кадрове перезавантаження судової гілки влади, оскільки відмова від оцінювання або неуспішне його проходження є причиною для звільнення судді", - сказав Козьяков і додав, що за таким самими критеріями були відібрані судді до нового Верховного суду. 

Як повідомили у ВККС, оцінювання відбувається шляхом складання суддею дворівневого іспиту, що складається з анонімного тестування на рівень знань права та практичного завдання на вміння писати логічні та вмотивовані судові рішення, а також дослідження суддівського досьє та співбесіди із членами Комісії. 

Зазначається, що іспити для першої групи суддів тривали з 14 лютого по 15 березня, і за цей час їх склали 942 із 988 суддів, 402 - з місцевих судів, 540 – з апеляційних.

Серед суддів місцевих судів іспит складали: 

- 291 суддів загальних судів;

- 55 суддів господарських судів;

- 56 суддів окружних адміністративних судів.

Серед суддів апеляційних судів: 

- 392 суддів загальних судів;

- 35 суддів господарських судів;

- 113 суддів адміністративних судів.

46 суддів, які не з’явились на іспит із поважних причин, складатимуть його пізніше. 

Станом на 19 березня ВККС вже визначила результати іспиту стосовно 540 суддів: 14 його не склали, всі інші допущені до наступних етапів оцінювання – співбесід та дослідження суддівських досьє, які розпочнуться 23 березня. Для успішного проходження оцінювання суддя має набрати 2/3 від 1000 балів. 

Читайте також: Конституційний суд обрав заступника голови

Наступна група із 1790 суддів розпочала складати іспити 22 лютого 2018 року. Комісія планує завершити перевірку всіх суддів до кінця цього року. 

Всі громадяни, які мають фактичну інформацію щодо доброчесності та етики суддів свого населеного пункту, можуть сприяти оцінюванню та надавати її до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Громадської ради доброчесності, нагадали у ВККС. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-